Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Megcsapolhatatlan lesz a gázvezeték

Mindkét, Nyugat-Európába irányuló, leendő földgázvezeték – a Nabucco és a Kék Áramlat – keresztülszeli majd Csongrád megyét. Az elsőként említettben az Oroszországtól független, kaszpi területekről származó földgáz jön majd az unió országaiba, a másodikban pedig az orosz. Nem elképzelhetetlen, hogy a két vezetékből végül egy lesz.
Összeállt a közelmúltban öt nemzeti olajtársaság, a török, a bolgár, a román, a magyar és az osztrák, s konzorciumot hoztak létre Bécsben a Kaszpi-tenger térségében lévő türkmén, kazah, iráni földgázt csővezetéken eljuttatni Nyugat-Európába.

– A tervek készen vannak, már gyűlnek a nemzetközi pénzek a megvalósulásra. Az építkezés mindenütt nagyjából egyszerre kezdődik majd, és végül összekötik az elkészült részeket. Magyarországra a vezeték Arad felől érkezik majd, Nagylaknál lépi át a határt, s egyszersmind lép be Csongrád megyébe – mondja Molnár József, a területileg illetékes szolnoki bányakapitány. A Tiszán kevéssel Szeged fölött jut át a vezeték, és onnantól az Algyőről Százhalombattára menő kőolaj- és földgázvezetékek nyomvonala mellett halad északnyugatnak, a megyéből Pusztaszer térségében lépve ki. A magyarországi földgázellátó rendszerre az ország területén Bács-Kiskunban, Városföldnél csatlakozik majd rá, és halad tovább Ausztriába; ott köt rá a már meglévő, nyugat-európai földgázhálózatra.

De maradjunk itthon, s ezen belül is Csongrád megyében! A földtulajdonosok – akiknek a területét keresztülszeli majd a vezeték – a szokványos mezőgazdasági munkát minden további nélkül folytathatják, hiszen a vezeték másfél méter mélyen húzódik. Az ingatlantulajdonosokat – még mielőtt bármilyen munka megkezdődik majd területükön – kártalanítják.

Biciklizni lehet benne

A Nabucco hosszúsága 3500-4000 kilométer lesz – attól függően, hol lesz az eredési helye, gyűjti össze kisebb vezetékekből a földgázt, és hol helyezkedne el az a kompresszorállomás, ahol megindítják a gázszállítmányt óriási nyomással nyugat felé. A vezeték átmérője egy méter negyven centi lesz – egy gyerek végig tudna biciklizni benne –, anyagának teherbírása pedig minden elképzelést fölülmúl.

Mi védi majd a vezetéket az esetleges megcsapolókkal szemben? Ha bárhol csökken a nyomás, ezt a nyomásérzékelők azonnal érzékelik, és a vezeték lezár. Egyébként azok a gázvezetékek, melyeket például Ukrajnában „meg szoktak fúrni", 3-4 bar nyomásúak, ez pedig 90 bar-os lesz: teljesen kezelhetetlen bárki illegális megfúró számára. Honnan kapta a Nabucco elnevezést a vezeték? A bécsi Operában – ahová meghívták az öt állam képviselőit, amikor megállapodtak a konzorcium létrehozásáról – épp a Nabuccót adták.

Bár a Nabucco épp azért jön létre, hogy az Európai Unió országai ne függjenek az orosz földgáztól – nem lehetetlen: végül is az Oroszország által létrehozandó, szintén nyugatra irányuló, másik giga-csővezetékkel, a Blue Streammel, azaz Kék Áramlattal közös lesz. A török fővárostól kezdve legalábbis egyazon vezetéken érkezne a türkmén, kazah és iráni, illetve az orosz gáz.

Földgázfölhasználásról ma már nem lehet szólni annak légszennyezés-hatásai, s az ellene való védekezés tervei nélkül. A szén-dioxid – a globális klímaváltozáshoz leginkább hozzájáruló üvegházgáz – épp a földgáz elégetésekor kerül legnagyobb mennyiségben a levegőbe. Európa-szerte nagy erőkkel folynak a vizsgálatok: hol lehetne a földbe visszasajtolni, kimerült szénhidrogénmezők, szénmezők helyére a keletkező szén-dioxidot.

– Norvégiában máris besajtolják a földgázfölhasználáskor keletkező szén-dioxidot a két-három kilométeres mélységekbe. S közelít az idő, amikor Európában mindenütt jogszabály fogja visszasajtolásra kötelezni a földgázfelhasználókat – hívja föl a figyelmet a bányakapitány. Magyarországon is keresik a föld alatti szén-dioxid-tárolás lehetséges színhelyeit. Csongrád megyében például az algyői szénhidrogénmező kimerült területei jelenthetnek szén-dioxid-tároló helyeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar… Tovább olvasom