Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Megcsappant a szakok száma

Tegnap jelent meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató. Az idei kék könyvben a bolognai rendszernek megfelelően alapszakokat találhatnak a felvételizők – jóval kevesebbet, mint amennyi hagyományos szak volt tavaly.
A következő tanévvel a diákok számára is megkezdődik a bolognai folyamat hozta átalakulás. Az új felvételi tájékoztatóban első látásra egy sor régi szak rejtve marad. Jövőre alapszakokra (bachelor) lehet jelentkezni, és csak a szakstruktúrák böngészésével lehet megtudni, hová jelentkezzünk, ha filozófusok akarunk lenni.

Az új rendszer képzési területekre, képzési ágakra, alapszakokra és szakirányokra osztja fel a tudományokat. A szakirányok sok esetben teljesen ugyanazok, mint a szakok voltak eddig. Ezekre azonban közvetlenül nem lehet jelentkezni, csak az alapszakokra. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese szerint a bolognai változásokkal egy új rendszertant vezetnek be, a képzések tartalma alapjaiban nem változik.

– A törvényhozók szándéka az volt, hogy csökkentsék az ország egyetemeinek mintegy 1500 szakját – mondta el Pukánszky Béla. – Miután a szakma képviselői érthetően ragaszkodtak a tudományágukhoz, az megjelent egy szinttel lejjebb a szakirány nevében – tette hozzá.

A leendő bölcsészek hiába keresik a tájékoztatóban a filozófia vagy a vallástudomány szakot, azok ezentúl a szabad bölcsészet nevű új alapszak szakirányai lesznek, csakúgy, mint az esztétika vagy a művészettörténet. A régi francia, olasz vagy spanyol szakra vágyóknak jövőre romanisztikára, a szláv nyelvek tudósainak szlavisztikára kell jelentkezniük. Az összevonásokkal jelentősen rövidült a szakok lajstroma, a TTK tavalyi csaknem harminc szakja például tíz alapszakra redukálódott.

Az alapképzés után lehetőségük lesz a hallgatóknak diplomájukkal elhelyezkedni, vagy jelentkezhetnek mesterképzésre. A mesterkurzusok akkreditációja folyamatban van, még nem lehet biztosan tudni, miket indítanak.

Az alapszakok indítása sem volt mindenütt zökkenőmentes. Országosan több mint harminc bachelor szak bevezetését nem támogatta a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB). Néhány alapszak Szegeden is így járt. A MAB támogatásának hiányában az oktatási miniszter engedélyezheti a szakindítást, ez Szegeden minden kétséges esetben megtörtént.

Ha a minisztérium átengedi a szakot, az ugyanolyan, mintha a MAB támogatta volna, a hallgató számára ez semmilyen negatív következménnyel nem jár – jelentette ki a rektorhelyettes. A bizottság elfogadta az óvodapedagógus szak indítását is, így a pedagógusképzés teljes skálája elérhető Szegeden.

Az áttérés nem történt meg a felsőoktatás egészében. A jogász, a fogorvosi, az orvosi és a gyógyszerész szakot jövőre is végig osztatlan képzésben indítják, és a zeneművészek is hezitálnak még, hogy részt vegyenek-e a reformban.

Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ada nagyon várja a szegedieket

A Tisza menti települések összefogásával fellendíthető lenne a régió turizmusa – hangzott el… Tovább olvasom