Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Megdőlt a napi melegrekord Szegeden

Tegnap 38,4 fokos csúcsot mértek árnyékban, ezzel a hivatalos adatok szerinti szegedi napi melegrekord megdőlt. Napon 42 fokot mutatott a mérő. Ma a 39,7-es abszolút szegedi csúcs is megdőlhet.
Tegnap 38,4 fokos csúcsot mértek árnyékban, ezzel a hivatalos adatok szerinti szegedi napi melegrekord megdőlt. Napon 42 fokot mutatott a mérő. Ma a 39,7-es abszolút szegedi csúcs is megdőlhet. A környező dél-alföldi településeken egyébként melegebb is volt, Csongrád megyében mindenütt 37-38 fok közötti csúcsokat mértek.

Megdőlt a napi melegrekord Szegeden: tegnap délután 38,4 fokot mértek a helyi meteorológiai állomáson. Ez 1,4 fokkal haladja meg az ezen a napon eddig mért legmagasabb hőmérsékletet: 1946-ban volt 37 fokos hőség július 18-án.

Mára jósolják az abszolút rekord megdőlését Szegeden, ez azt jelenti, hogy melegebb lesz 39,7 foknál, amennyit 1952. augusztus 15-én mértek.
Reggel 9 órától este 7-ig óránként megnéztük tegnap a sajtóház előtt a napon elhelyezett hőmérőt és minden órában fölhívtuk az árnyékban mért adatért a szegedi meteorológiai szolgálatot. A hivatalos „hőemelkedést" grafikánkon pirossal jeleztük – a reggeli 29-től a délutáni csúcsig, 38,4 fokig, illetve az esti 36-ig. A napon mért 34 fokkal kezdődik kék görbénk, fölkúszik 42-ig, este 7-kor 38 fokon „végzi".

A dél-alföldi településeken a szegedinél magasabb hőmérsékleteket is mértek. Csongrád megyében mindenütt 38-39 fok között voltak csúcshőmérsékletek tegnap.

Rekordok „árnyoldalai"

Kecskeméten megdőlt a napi országos melegrekord: délután 40,6 fokot mértek a Bács-Kiskun megye székhelyén. Ez az erre a napra vonatkozó országos melegrekordot eddig 38 fok volt, ezt 1904-ben mérték Orosházán.

A rendkívül meleg időjárás miatt sebességkorlátozást vezetett be a MÁV több mellékvonalán. Megdőlt a magyar energiafelhasználási rekord is, de sehol nem akadozott az ellátás az országban – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. Ebben az évszakban átlagosan 5300 és 6200 megawatt közötti a teljes energiafelhasználás, jelenleg azonban 6300 megawatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom