Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Megdőlt a szemétcsúcs a SZIN-en

Szeged - Megdőlt a szemétrekord a vasárnap befejeződött SZIN-en: kétszázhatvan köbméter hulladékot hagytak maguk után a fiatalok a Partfürdőn. Ez többszöröse annak, mint amennyit az augusztus 20-i ünnepi rendezvények után összeszedett a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.
Több csúcs is megdőlt a vasárnap befejeződött Szegedi Ifjúsági Napokon – írtuk. A látogatottság növekedésének egyenes következménye volt, hogy a fiatalok többet is szemeteltek. Gila Csaba, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási divízió vezetőhelyettese a tegnapi utolsó takarítást követően gyors fejszámolás után szinte hihetetlen adatot közölt:
– Eddig kétszáznegyven köbméter szemetet vittünk el, de elszállításra vár még egy tíz köbméteres konténer, és bezsákolva, a fák alatt még ugyanannyi szemét van. Szóval 260 köbméter összejön – mondta a SZIN ideje alatt a tisztaságért felelős szakember. Megtudtuk: tavaly 180 köbméter hulladékot kellett összeszedni a fiatalok népünnepélye után a Partfürdőn – tehát a növekmény 80 köbméter. A bulizók elsősorban műanyag poharakat és flakonokat hagytak maguk mögött a kikopott Tisza-parti pázsiton.

Összehasonlításul: az augusztus 20-ával kapcsolatos rendezvények négy napján 60 köbméter szemét gyűlt össze.

Nem szelektáltak

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edényeket is kiraktak a Partfürdőn. A kezdeményezésre azonban a fiatalok nem voltak vevők. Szinte senki nem vette figyelembe, hogy szelektálva is ki lehet dobni a szemetet. A szakember állította, az összegyűjtött szemét kétharmada műanyag és papír volt, amit szétválogatni utólag nem lehet.

A SZIN idején a kht. ötven dolgozója folyamatosan szedte a szemetet, és háromóránként takarították a mellékhelyiségeket. A 130 kihelyezett kukát állandóan ürítették, de így is több helyen halomban állt a hulladék, mert a fiatalok nem törődtek a tisztasággal. A legszemetesebb a nagyszínpad környéke volt. Gila Csaba elmondta: ezen a helyen csak reggelente takarítottak, mert a koncertek nézőit és hallgatóit nem zavarhatták.

– A bejárat környékéről óránként zsákolták be az eldobott üvegeket és flakonokat. Innen is hatalmas mennyiségű szemetet szedtünk össze. Ennek oka az volt, hogy a fesztivál színhelyére nem lehetett bevinni ételt és italt – magyarázta a kht. szakembere. Hozzátette: számításaik szerint 1850 darab kétszáz literes, fekete zsákot használtak el a szemét összeszedésére.

Tegnap kora délutánra már szemétnek nyoma sem volt a Partfürdőn, a nagytakarítás befejeződött. Már csak az óriási sátrak elbontása maradt hátra. A Partfürdő a hét végén sem marad rendezvény nélkül, hiszen szombaton a halászléfőzők foglalják el a Tisza bal partját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jáksó és a kerek idomok

Szeged - Vizespólóversennyé alakult az eredetileg szépségversenynek meghirdetett program a SZIN-en… Tovább olvasom