Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Megduplázódott Szeged adóssága

A látványos városi fejlesztéseknek ára van, és ez Szeged költségvetésén is látszik. A 2002-es hitelállomány kétszeresének megfelelő tartozása van ma az önkormányzatnak. Igaz, az örökölt fejlesztési hiteleket kedvezőbbekkel sikerült fölváltani. Folyamatosan nő viszont a működési hitelek keretösszege.
Kétféle hitelből gazdálkodik a szegedi önkormányzat. A rövid távú hitelek működési feladatokat finanszíroznak. A hosszú távú hitelek ezzel szemben fejlesztési célokat szolgálnak: ezeket hivatalos szóval felhalmozási hitelnek nevezzük. Egyetlen számmal a város adósságállománya nem jellemezhető, a különböző célokat szolgáló hitelek nem összegezhetők. Az azonban látszik: ebben a ciklusban megduplázta hitelállományát az önkormányzat.

A fideszes városvezetés által 2002-ben hátrahagyott fejlesztési hitelek összege 4 milliárd 291 millió forint volt. Ezeket a város szocialista–szabad demokrata vezetése átalakította, hosszabb lejáratú, kedvezőbb, devizaalapú konstrukciókkal váltotta föl. A tőketörlesztésre a bank türelmi időt adott, így ezek jórészt csak a következő ciklusban terhelik a várost. 2006. január elsejére a felhalmozási hitelek összege 7 milliárd 722 millió forintra nőtt. Idén pedig további hiteleket vesz föl a város fejlesztési célokra.

Idei milliárdok

Szeged 2006-os költségvetését február 10-én fogadta el a közgyűlés. Ebben az évben újabb 1 milliárd 170 millió forint értékű felhalmozási célú hitel felvételére közbeszerzést írt ki a város. Egy másik lehetőséggel is élnek: kedvező kamatozású, az állam által garantált hitelt is igénybe vesznek 1 milliárd 459 millió forint értékben. A működési hitelállomány is nő. Ennek egy fajtája a csatornázás pénzügyi lebonyolításához kapcsolódik. Jelenleg az úgynevezett áfa-megelőlegező hitelkeret 300 millió forintig vehető föl. A kormány egy döntése miatt a városnak a csatornázás kapcsán idén még több áfát kell fizetnie, ezért az áfa-megelőlegező hitelkeret nő: márciusban már egymilliárdos lesz.

A működési hitelkeret is nő. 2002-ben, az átadás-átvételkor 2 milliárd 500 millió forintnyi rövid lejáratú, működési célú hitelkerettel rendelkezett a város. Azóta már összesen 5 milliárd 450 millió forint működési hitel vehető igénybe. A ténylegesen kihasznált összeg napról napra változik. Január elsején ötmilliárd forintot meghaladó mértékű működési hitele volt a Szegednek.

Mindezeken túl: hitellel fedezik a költségvetésben mutatkozó hiányt is. A felhalmozási hiány fedezésére 622 millió forint szolgál. A működési hiány fedezésére 1 milliárd 857 millió forintot terveztek a 2006-os költségvetésben.

Hogy mennyit kell ezek után törleszteni? A városházáról kapott adatok szerint 2002-ben az adósságszolgálat 2 milliárd 300 millió forint volt, míg 2006-ban 980 millió forintot költ a város a hitelek törlesztésére. A „törlesztőrészletek" nőnek: 2007-ben 1 milliárd 78 millió forintot, 2008-ban 1 milliárd 291 millió forintot fizet a város hitelezőinek.

Politikusok a jövő terheiről

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester hangsúlyozta: felhalmozási hitelek segítségével valósultak meg a fejlesztések. A város idén 30 milliárd forintot fordít fejlesztésekre. Ebből 7 és félmilliárd a város saját forrása, a többi beruházási hitel (1,4 milliárd forint), és állami, illetve EU-s támogatás (21,4 milliárd forint). A működési hitelek állományának egy része pedig természetes velejárója a gazdálkodásnak: a kiadások és a bevételek időbeni elcsúszását hidalja át. Lehetővé teszi, hogy a számlák kifizetésével ne várják meg a tervezett bevételt. A működési hitel részben a működési kiadások lefaragásával csökkenthető. Ezért nem mindegy, hogy az intézmények kapacitása összhangban van-e a tényleges lakossági igényekkel, a nyújtott szolgáltatások mennyiségével és minőségével.

Bűvészmutatványnak nevezte a város 2006-os költségvetését Szőllősi Béla. A városi közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakciójának vezetője elmondta: a város vezetői újabb 4 milliárd forint hitel felvételét, kétmilliárd forint állampapír értékesítését és 1,2 milliárd értékű városi ingatlan eladását tervezik idén. Szőllősi szerint a szocialista városvezetés kiárusítja a családi ezüstöt, feléli a jövőt. A költségvetésben még nem szerepel – magyarázta a fideszes politikus –, de tudjuk, hogy év közben újabb 1,3 milliárd fejlesztési és 1,2 milliárd Panel Plusz hitelt kell felvennie a városnak. Jelenleg az önkormányzat adósságállománya 7,7 milliárd forint. Szőllősi számítása szerint év végére a város adóssága meghaladhatja a 14 milliárd forintot. Nincs olyan gazdasági fellendülés a városban, ami megalapozza a törlesztőrészletek visszafizetését – véli az ellenzéki politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakai az új civil elnök

Bakai Csaba (képünkön) személyében új elnököt választott a civil alapprogram regionális kollégiuma. Tovább olvasom