Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Megegyezés vagy választás: ha nincs költségvetés, időközi választás jön

Szeged - A szegedi közgyűlésnek április 30-áig meg kell szavaznia a 2011-es költségvetést. Ha nincs megegyezés, az Országgyűlés feloszlatja a testületet, és időközi választás következik. A Fidesz jelenlegi állapotában elfogadhatatlannak tartja a büdzsét. A polgármester nem akar lassítani a fejlesztéseken.
„Ha komoly károkat okoznak a módosító indítványok, visszavonom a költségvetési tervezetet (...), vagyis megnyílik az út, hogy a szegediek újra az urnák elé járuljanak" – fogalmazott Botka László polgármester csütörtökön a városháza dísztermében. Szeged 100 legnagyobb adózójának mutatta be a város büdzséjének előterjesztését, amely február 25-én kerül a közgyűlés elé.

Milyen út vezethet egy időközi választáshoz? A hatályos törvények szerint kizárólag a polgármester joga és kötelessége a költségvetés előterjesztése. A korábbi jogszabályok elvben lehetővé tették, hogy egy település működjön elfogadott költségvetés nélkül, az Orbán-kormány által tavaly megváltoztatott államháztartási törvény azonban nem tolerálja ezt a helyzetet. A szegedi közgyűlésnek április 30-áig el kell fogadnia a 2011-es költségvetést.

Ha ez nem történik meg, az önkormányzatokat felügyelő miniszternek két lehetősége van. Felfüggeszti az önkormányzat állami finanszírozását – ez esetben Szeged képtelen lenne ellátni kötelező feladatait, például az iskolák fenntartását, számlák fizetését. A másik lehetőség, hogy a miniszter kezdeményezi a kormánynál a testület feloszlatását. A kormány akár napok alatt dönthet a kérdésben – ki kell kérnie azonban az Alkotmánybíróság véleményét is. A taláros testület azt vizsgálja: az alkotmány szellemével ellentétes-e, hogy nincs elfogadott költségvetése a városnak. Valószínűleg sürgősséggel tárgyalna egy ilyen kérdést, de leterheltségét figyelembe véve a vélemény megszületésére 2–3 hónapot is várni kellene. Ezután az Országgyűlés veszi napirendre az ügyet – és dönthet a képviselő-testület feloszlatásáról. Ebben az esetben azonnal megszűnik a 28 önkormányzati képviselő és a polgármester tisztsége, a város élére köztársasági biztost nevez ki a köztársasági elnök.

Új hitel, fejlesztés, leépítés

67,266 milliárd forint Szeged idei költségvetésének főösszege – 32,631 milliárd forint működési és 34,655 milliárd fejlesztési kiadást tartalmaz. Iparűzési adóból a város annyit tervez beszedni, mint 2010-ben: 7,1 milliárd forintot. Szeged az előterjesztés szerint 3,9 milliárd forint új hitel felvételére készül, 1,5 milliárdnyi adósságszolgálattal számol. Botka László kijelentette: az önkormányzati támogatás csökkentése 6 százalékos normatívacsökkenést jelent Szegeden – kevesebb pénz áll rendelkezésre a város működtetésére. A polgármester hangsúlyozta: a város működési keretének kialakításakor fő szabály volt, hogy ne legyen működési hiány. Ehhez jelentős leépítéseket kell végrehajtani, a polgármesteri hivatalban 14 köztisztviselői állás szűnik meg.

Egy ilyen helyzetben csak a kötelező feladatok finanszírozhatók, a fejlesztéseket le kell állítani; mankót alaphelyzetben az előző évi költségvetés számai jelentenek, de Szegednek van az átmeneti gazdálkodást szabályozó rendelete (tavaly decemberben fogadta el a közgyűlés). Az időközi választás kiírásáig újabb 2-3 hónap telik el – vagyis ha a szegedi közgyűlés április 30-áig nem szavazza meg a költségvetést, nagyjából féléves átmeneti időszak kezdődik.

„Nem lehet újabb hitelt felvenni."

– Jelenlegi állapotában tartjuk elfogadhatatlannak a költségvetést. Egy jó, fenntartható büdzsé elfogadásában érdekeltek vagyunk – húzta alá Póda Jenő gazdasági tanácsnok (Fidesz). – 25 milliárd forint fölé kerülne a város adóssága a polgármester tervezte újabb 4 milliárdos hitelfelvétellel. Ezt a folyamatot meg kell állítani, nem lehet kétes értékű beruházásokra újabb hiteleket felvenni. Bizonyos beruházásokat el kell halasztani vagy esetleg törölni kell – mondta. „Ez a hozzáállásunk éppen a városunkért érzett felelősségünkből táplálkozik. Láttuk, hogy a szocialisták mit tettek az ország eladósodásáért." Kiemelte: ha a közgyűlési többség február 25-én el is vetné a költségvetési előterjesztést, a polgármesternek 2 hónapja marad, hogy – akár több – újat terjesszen elő. Nem tehetné meg, hogy erről nem is tárgyalna. – Az időközi választásról szóló kijelentés megalapozatlan hangulatkeltés. Nem életszerű, hogy erre most sor került, kárt okoz a város megítélésének – fogalmazott Póda Jenő.

„Nem tűröm, hogy tönkretegyék Szegedet."

– Két és fél milliárdos lyuk keletkezett Szeged költségvetésében a közgyűlési többség elmúlt hónapokban hozott döntései miatt – például a mai napig nem kapta meg Szeged a városrehabilitációs projekt közel kétmilliárdját a Mars tér ügye miatt – mondta lapunknak Botka László polgármester, hozzátéve: „nem tűröm, hogy tönkretegyék Szegedet". – Nem vagyok partner abban, hogy pályázatot adjunk vissza: minden 100 forintnál 16 forint megtakarításért kidobnánk 84-et. Bevontam a Fideszt a költségvetés tervezetének elkészítésébe, de tárgyalásainkon egyetlen módosító javaslatuk sem volt – hangsúlyozta a polgármester.

Olvasóink írták

 • 18. realtime 2011. február 13. 15:27
  „milyen izgalmas lenne ha az október-novemberi időközi választáson Póda, Bohács vagy B Nagy kihulla a városházi közgyűlésből :) vicces forgatókönyv :D”
 • 17. varadipal 2011. február 13. 11:54
  „Ha fél évig nem lesz Szegednek közgyűlése és polgármestere, meglátjuk, ki bírja tovább fizetés nélkül.
  Ha a Fideszes képviselőkkel Botka ezt csak április 28-án közli, 29-én már lesz elfogadott költségvetése a városnak.
  A sok éhenkórász karrierpolitikus nem hagyja, hogy ugorjon az ingyen lóvéja. Boritékolom a mai nappal.”
 • 16. Phaedra 2011. február 13. 11:14
  „Szerintem meg kéne ezt húzni, aztán majd kiderülni mennyire elégedettek a fidesz eddigi "munkájával". Szerintem semennyire.”
 • 15. macs 2011. február 12. 21:47
  „Ajánlom mindenkinek:

  http://www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w”
 • 14. jozko 2011. február 12. 20:34
  „Rosmary:

  Csak úgy, 16 forintos alapon szerinted mennyi visszafizetendő hitel és EU támogatás /ami nem hitel, de kölcsönkenyér alapon visszajár/ terheli a 170 000-es Szeged egy-egy lakóját-
  /vagy inkább 2 keresős családját/ -idáig!?
  Komolyan érdekel a véleményed, csak úgy durva becslés formájában is!

  Igazságkereső:

  Az adósoknak a bankokkal kötött magánszerződését az állam jogszerűen nem vizsgálhatja felül:
  ugyanis nem történt bűncselekmény!
  Ha a kiköltözési moratóriumot meghosszabbítják, ki lesz az a bolond, aki fizet, ha nem muszály?

  Ha pedig a bankok megunják a hercehurcát,az államra, mint illetéktelen beavatkozóra lőcsölik rá a követeleseiket!
  Az állam pedig-ha nem akarja, hogy 2 lábbal rúgjanak ki az Unióból, ha nem akarja, hogy hanyatt-homlok meneküljön az országból a működő tőke-
  kénytelen lesz átvállalni a követeléselket!

  Ez rettenetes társadalmi igazságtalanságot szülne:
  milyen alapon fizetné ki az állam magánemberek milliós, tízmilliós adósságát-közpénzből?
  Ki lenne az, aki ezek után adót, illetéket , közterheket fizetne -határidőre vagy egyáltalán!?

  Az adósságot ki kell fizetni, méghozzá annak, aki a hitelt felvette!
  Az átütemezési, halasztási, pénznembeli átváltási lehetőségek, az árfolyammal kapcsolatos finomhangolási lehetőségek kimerülni látszanak!

  Az előremenekülés lehetősége a járható út:
  Munkahelyteremtés, munkával szerzett jövedelemből adósságtörlesztés!
  Ez-mármint a jövedelemszerzés megteremtése-ez már lehet kiemelt állami feladat!

  Ha pedig valaki még akkor sem bír az adósságával: annak bizony ugrik az adósság fedezete, a megterhelt ingatlan!
  Aki nem hallgatott a józan észre, intő szóra a hitelfelvétel előtt:
  Most meglehet <moderálva>”
 • 13. igazságkereső 2011. február 12. 19:17
  „Nem ide tartozik,de nagyon megrázott a hír, melyet most olvastak be a TV 2 csatornán: egy háromgyermekes hölgy lakását árverezték el,hiába a kilakoltatási moratórium,mert az "új tulajdonos" aki féláron vette meg a lakást, el tudja lehetetleníteni és rákényszeríti a kiköltözésre! Komoly kérdés: a kormány valóban képtelen a bankok mohóságát megállítani, hiszen ők duplázták meg a havi törlesztőrészleteket és mindeközben 300-350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert.Mi ez ha nem uzsora,csak úgy néz ki, hogy ez államilag engedélyezett,vagy tévedek? Miért is nem tud a kormány egy árverezési moratóriumot,vagy még hatékonyabb lenne, ha törvényt hozna az árverezési és kilakoltatási tilalommal kapcsolatban! Minden eszköz a kormány kezében van,feltéve,hogy "nem szövetkezett" a Bankszövetséggel!Bár a Kósa-Rogán kettős "megállapodása" a Bankszövetség vezetőivel hatásában olyan,mintha lázas, beteg embernek csupán savanyú cukorkát adnának!! Nem lehet konkrét védelmet adni a devizahiteleseknek,hogy a bankok állítsák vissza az eredeti törlesztőrészletet, hiszen kérdés: miből is kellene tudni fizetni a megduplázott törlesztőrészletet,mikor közben még nagyon sokan a munkahelyüket is elveszítették, s még fizetésük, pénzügyi ellátásuk sincs! Lázár János úr a FIDESZ frakcióvezetője igazán felébreszthetné a kormány illetékeseit, hogy ITT AZ IDŐ (FIDESZ szlogen,mely ma is élő!!)a konkrét és komoly intézkedésre,melyet igazán megtárgyalhattak volna a 10 milliós forintba kerülő 3 napos kiruccanásukon!! Lesz végre olyan kormányzati intézkedés, mely megakadályozza a bankok további gátlástalanságait,vagy valóban megyünk az utcára,de mindahányan (copyreigt:Csengey Dénes)!”
 • 12. Bendegúz007 2011. február 12. 19:02
  „Én komolyan mondom,szomorú ezt látni hogy a fidesz ilyen rossz indulatú.Szerintem Szeged gyönyörű város lett a Botka ideje alatt,és még sokkal szebb lehet ha ő irányítja tovább ezt a szép várost.
  Ez a mi városunk emberek,és ne hagyjuk azt hogy eltiporjanak a fejlődés útján minket.
  http://www.youtube.com/watch?v=1ot0lowHiEg”
 • 11. Rosmary53 2011. február 12. 18:48
  „Tehetetlen, lehetetlen a Fidesz, az volt a választás előtt is. Emlékeztek, mit műveltek a városért oly nagyon aggódó Fideszes jelöltek? Úgy elbaltázták a kampányukat, hogy a saját szavazóbázisuk nagy része is átállt Botkához. Most, hogy a Fidesz kormány is kimutatta a foga fehérjét, Szegeden tuti Botka a nyerő, már csak azért is, mert egyedül neki van terve Szegeddel. Mármint olyan, amit meg is lehet/érdemes valósítani. Én szívesen fizetek adót helyben azért, hogy a városom szépüljön, épüljön. A gyermekeimmel, leendő unokáimmal nem egy lepukkant, élhetetlen, büdös, koszos városban akarok élni. A pénzügyi részhez nem fűzök semmit, az magáért beszél. Aki kidob az ablakon 84 ft-ot, mert sajnálja a zsebéből elővenni a maga 16ft-ját, az nagyon rossz gazda.”
 • 10. grizly5 2011. február 12. 18:23
  „Ha Szegeden 100 milliárdot elköltenek ilyen olyan építkezésekre,akkor abból az önerő 16 milliárd csak!
  Ámde ebből a 16 milliárdból lejön egy csomó adóbevétel,hiszen azok a Szegedi cégek akik dolgozna a projekteken adóznak,vagy csak a dolgozok akik reggelit vesznek,is bevétel a városnak! Mint a turizmus!”
 • 9. deszkás 2011. február 12. 17:45
  „Helyes! Szilléri nélküli Szeged.”
 • 8. jozko 2011. február 12. 17:17
  „Hasonló témában már írtam:
  Fel lehet küldeni a távolsági bombázót a visszaútra tartalékolt üzemanyag nélül is-így még több bombát vihet magával a nagyobb durranás kedvéért!

  Van olyan pilóta, aki szívesen vállalja a kamikázé repülést!
  Megítélés dolga, hősnek tartjuk-e ezért?

  Csakhogy egy tömött utasszállító géppel a kamikázé repülés nem egészen csak a pilóta döntése!

  Márpedig Szeged 170 ezres lakosságának megélhetési gondjaival számolni is polgármesteri felelősség!
  Nem jelent számára felmentést az, ha átveszi a főépítész feledatát!

  A hitelt kamarostól vissza kell fizetni-futamidőben!
  Adóforintokból, illetékekből, büntetési tételekből-amit csak be lehet söpörni!
  Jobb lenne a termelést kísérő bevételekből...
  Az viszont nem akar mutatkozni!”
 • 7. Attis2 2011. február 12. 14:00
  „grizly5

  A számból vetted ki a szót! Most megirták,hogy csak a kötelező beruházásokat kell elvégezni! Mivel az épitkezések uniós beruházások,ezek kötelezőek! Úgyhogy én szívem szerint azt mondanám,hogy már most menjünk választani,és le a FIDESSZEL! Mert tuti,hogy bekavarnak!”
 • 6. grizly5 2011. február 12. 12:58
  „A 70 milla röpül az ablakon a Fidesz jóvoltából,pedig az unió rakna mellé úgy 360 milliót ha fejlesztésre fordítottuk volna,kedves Fidesz!”
 • 5. rozator 2011. február 12. 12:50
  „Póda "úr" érdeklődjön eladósodás ügyben Lézer János "úr"nál! Semmi gond az új választással, helyére kerülnek a dolgok!”
 • 4. grizly5 2011. február 12. 12:50
  „Azon kéne elgondolkodni,hogy mely városok vannak jobban eladósodva, a Fideszes vagy az MSZP-s? Nehogy már ne használja ki Szeged az unió támogatását,az általa finanszírozott beruházásokban értve ! Szerintem pl Vásárhely pont azért nem tudja ezeket jobban kihasználni mert négyszer több a tartozása Szegednél! Ha van rá lehetőség még több hitelt is felvennék azért,hogy 16 forintomhoz rakjanak 84-et,és szebb legyen a városunk,és nem utolsó sorban ezzel munkahelyek is keletkeznek.”
 • 3. szatyi 2011. február 12. 12:42
  „"Azért csak el kéne számoltatni Szeviép, Újhelyi és Forrás ügyekben a Laci bácsit !!!!!!!!!!!!!!"

  Vedd már észre, hogy most nem erről szól a történet!”
 • 2. szilléri 2011. február 12. 12:37
  „Helyes ! Botka nélküli Szeged !

  Azért csak el kéne számoltatni Szeviép, Újhelyi és Forrás ügyekben a Laci bácsit !!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. palimadar 2011. február 12. 12:32
  „",,Ez a hozzáállásunk éppen a városunkért érzett felelősségünkből táplálkozik. Láttuk, hogy a szocialisták mit tettek az ország eladósodásáért.""

  Ez elég hülyén hangzik a "vérszoci" Vásárhely szomszédjaként...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz: az okoktól a védekezésig

Szeged - A belvíz okairól, a védekezésről és a feladatokról szóltak a tegnap Szegeden, az… Tovább olvasom