Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Megelégelték a felújítást

Egyre többen válnának meg ingatlanjuktól Szeged egyik legnagyobb üdülőtelepén, a Sárgán. A tiszai árterületen legalább ötven házat árulnak. Ennek ellenére az árak évek óta nem mozogtak. Azért kínálják eladásra a nyaralókat, mert a tiszai áradások után magas a felújítás költsége és rövid a szezon.
Szekeres Tibor nyaralójára is bőven kellene költeni. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden a tiszai Sárga üdülőtelepen soha annyi ingatlant nem kínáltak eladásra, mint az idén. A Déli Apró hirdetőújságban hetente nyolc-tíz hirdetés jelenik meg, a Sárgán pedig számtalan olyan cédula, oszlopragasz található, amelyeken ingatlanokat kínálnak. A Kiskőrössy halászcsárdától a betonhajóig, vagyis a Tömörkény István üdülőtelepen a kétszázkilencven nyaraló legalább húsz százaléka eladó – tudtuk meg Katona Antaltól, a Sárgán működő üdülőtársaság elnökétől. A felettébb nagy kínálat az idei nagy árvizek miatt alakult ki: a Tisza kétszer is elárasztotta a területet. Az egyik alkalommal az emeleti lakrészekben is két méter magasságig állt a víz.

Aki a tiszai árterületen nyaralót vesz, az tisztában van azzal, hogy minden idényt nagytakarítással, tisztasági festéssel kell kezdeni. Idén azonban nyaralónként legalább kétszázezer forintot kellett a felújításra költeni.
Az eladók egy része attól fél, hogy a kormány megszorító intézkedései miatt a továbbiakban nem tudja fenntartani üdülőjét. Úgy gondolják, a még most jó állapotú házért többet kérhetnek.

Katona Antaltól, a Sárgán működő üdülőtársaság elnöke úgy látja, évek óta nem változtak az árak: a harminc négyzetméteres emeletes házat másfél millió forintra tartják, a kétszer ekkoráért elkérnek négy-öt milliót, míg a háromszintes száz négyzetméter körüli nyaraló ára nyolcmillió körüli. Akik különböző okok miatt elhanyagolták a házukat, azok nehezen tudják eladni, hiszen nagyobb rekonstrukcióra senki nem szán pénzt.
Tóth Szilveszterné harminc év után úgy gondolta, hogy eladja nyaralóját.
– Megszakad az ember szíve, ha arra gondol, hogy el kell adni a nyaralót.
Mindegy, csak vigyék... Fotó: Schmidt Andrea
De a józan ész azt diktálja, hogy meg kell válnunk az ingatlantól. Nem bírjuk már fenntartani – mondja az asszony. Ambrus Andrásék is próbálnak megválni háromszintes házuktól, de a férfi kijelenti: nem mindenáron, hiszen ezekben a szép időkben bennük is fellángol a korábbi évek „sárgai hangulata".

– A Sárgának máshoz nem fogható varázsa van. Olyanról is tudok, aki eladta az itteni üdülőjét, vett egyet Subasán, de most azon gondolkodik, hogy visszatér, mert a dorozsmai kiskertekben nem olyan a hangulat, mint a Sárgán – fejtegeti a férfi.

Bérbe adják

A Csongrád megyei önkormányzatnak is van egy üdülője a Sárgán, de ezt az idén nem nyitották ki. A közgyűlés korábbi határozata szerint az ingatlant kijelölték eladására. A nagy árvíz után viszont úgy döntöttek, hogy ezt a határozatot visszavonják. A legújabb előterjesztés szerint az üdülőt bérbe adnák azzal a feltétellel, hogy a bérlő állná a felújítás költségét. A közgyűlés az üdülő értékesítésének módjáról a jövő héten dönt.

A kereslet jelenleg elenyésző az üdülőtelepen, de sokan abban bíznak, hogy megmozdul a piac, mert a Tisza-parton olcsóbb az élet. Általában olyanok keresnek ingatlant, akik egyedülállók, elváltak, és olcsóbb lakást szeretnének. Az üdülőtelepen ugyanis évente 22 ezer forint közös költséget kell fizetni. Ez futja a víz, a szemétszállítás és a közvilágítás díját. A vízhálózat fokozatos felújítására plusz tízezret szed be a társulat.

A gerincvezeték a két halászcsárda között már elkészült. Az ide költözőknek azonban azzal is számolniuk kell, hogy november és március között a vizet elzárják. Sőt. Ha a Tisza árad, a területet is el kell hagyniuk „a Sárga szerelmeseinek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ünneplik meg a tízmilliárdos beruházást

Noha Szeged város honlapján és korábbi cikkeinkben is 2006. szeptember 19-e szerepel az ISPA által… Tovább olvasom