Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megértik a nyelvüket

Szeged - Fiatal művészcsemetékkel telt meg a szegedi Szent Imre kollégium: lelkesen tanulnak nyáron is a Baka István Művészeti Tábor nebulói a báb-, animáció-, drámajáték- és versművészeti foglalkozásokon.
A Baka István Művészeti Tábor 2010 óta várja a szegedi és szekszárdi fiatal művészetkedvelőket. A húsz éve elhunyt szegedi költőről elnevezett nyári iskola idén a Szent Imre kollégiumban rendezkedett be. A 23, tizenéves táborlakó a város nevezetességeinek megtekintése mellett hat napon keresztül vesz részt báb-, animáció-, drámajáték- és versművészeti foglalkozásokon.

Baka István két évtizeden keresztül volt a Kincskereső ifjúsági irodalmi folyóirat szerkesztője. Az általa szervezett Kincskereső-táborokban olyan gyerekek művelődtek, akik közül a későbbiekben költők, irodalmárok kerültek ki. Baka Tünde, a költő özvegye elmondta: a Baka István Alapítvány nyári táborai az NKA támogatásával férje költőiskolájának hagyományát folytatják, kibővítve az irodalom társművészeteivel.

– Fő célkitűzésünk, hogy a komoly művészeteket kedvelő gyerekek általunk hozzájussanak olyan ismeretanyaghoz, amelyet az iskolában nem kapnak meg – mondta.

Készülnek a gyerekek képzőművészeti munkái. Fotó: Schmidt Andrea
Készülnek a gyerekek képzőművészeti munkái. Fotó: Schmidt Andrea

A tábor központi témája ebben az évben a szürrealizmus. A bábfoglalkozások díszletét, történetét a gyerekek írják, és szürrealista rétegképet készítenek a tábor életéről. A költőiskola vezetője idén Fekete Vince költő, a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztője. A foglalkozásokon a gyerekek megismerkednek többek között a haiku, a limerick, a svéd gyerekvers és a villanella sajátosságaival. Baka Tünde elmondta: nagyon lelkesek és kreatívak, a kapott minták alapján rögtön kipróbálják tehetségüket.

Hús Luca Szekszárdról érkezett, és immár 6. alkalommal vesz részt a táborban. – A költőiskola a kedvencem, azon belül a slamköltészet. A legjobb, hogy a tanárok mindig megértik a nyelvünket, és azonnal megtalálják velünk a közös hangot – lelkesedett.

Elek Lili első táboros résztvevőnek az automatikus írás tetszik a legjobban. A gyerekek műveiből a tábor végén újság készül. A fiatalok az újságírás világába is belekóstolhatnak: interjút készítenek Várady Szabolcs költővel. Az esti filmnézések alkalmával a művészcsemeték olyan klasszikusokat láthattak már, mint Cocteau-tól A Szép és a Szörnyeteg, Mozart Varázsfuvolája Bergman rendezésében vagy Az andalúziai kutya.

A tanulás mellett azonban a szórakozás sem marad el: a gyerekek jártak a Móra-múzeum Kis herceg-kiállításán, az alsóvárosi templomban, fürödtek az Aquapolisban, megnézték a Fekete Ház Karinthy-kiállítását. A tábor utolsó napján ellátogatnak majd a zsinagógába, és betekinthetnek a bábszínház kulisszái mögé is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres hatást kelt a pláza - a tulajdonos optimista

Alakítsák át szórakoztatóközponttá vagy nyissanak IKEA-t - ez olvasóink véleménye arról, hogyan lehetne ismét felpörgetni a Szeged Plaza forgalmát. Tovább olvasom