Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Megfenyegették a megyei bíróság büntetőbíróját

Kommandósok védik a Csongrád Megyei Bíróság egyik bíróját, Kovalcsik Éva tanácselnököt. Az ügyben hírzárlatot rendeltek el. Úgy tudjuk, vizsgálják, hogy a szakmai körökben méltán elismert büntetőbíró a közelmúltban milyen ügyekben hozott ítéletet, az általa elítéltek közül kik szabadultak, illetve jelenleg milyen büntetőperekben jár el.
Információink szerint két-három hete életveszélyesen megfenyegették Kovalcsik Évát, a Csongrád Megyei Bíróság bíróját. A Szegeden élő bírónő azóta állandó védelem alatt áll, fegyveres kommandósok kísérik a munkahelyére és onnan haza, sőt a bíróság épületében sem tévesztik szem elől. Arról nincsenek információink, hogy a házát is őrzik-e, de valószínűleg igen.

A fenyegetés komolyságára utal, hogy Kovalcsik Éva biztonsági okokból még a gépkocsiját sem hagyhatja a bíróságok és az ügyészségek számára a Széchenyi téren fenntartott parkolóhelyek valamelyikén, hanem a bíróság udvarán parkol.

Azt a tényt, hogy a bírónőt megfenyegették és védelem alatt áll, hivatalosan nem cáfolták, ugyanakkor az ügyben hírzárlatot rendeltek el. A Csongrád Megyei Bíróság szóvivőjével a hét végén nem tudtunk beszélni, Kovalcsik Éva pedig nem akart nyilatkozni, minden kérdésünk elől kitért. Ez az oka, hogy nem sikerült pontosan megtudnunk, mikor és hogyan fenyegették meg.

Meg nem erősített információink szerint a bírónőt két-három hete egy bíróságra, azaz a munkahelyére küldött levélben fenyegették meg életveszélyesen. A megyei bíróság és a megyei főkapitányság vezetői úgy ítélték meg, hogy a bírónőnek szóló „üzenetet" a körülmények miatt komolyan kell venni, ezért nyomban elrendelték az állandó védelmét.

Bírók célkeresztben

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke tavaly októberben lapunknak adott interjújában kijelentette: hetente 2-3 bíróságot ért fenyegetésről kap tájékoztatást, ezek többsége bombariadó. 2005-ben 12 bíróságon hatezer ölésre alkalmas eszközt vettek el a belépőktől. Ősszel két honlapon is nyilvánosságra hozták azoknak az ügyészeknek és bíróknak a nevét, címét, magántelefonszámát, akik az utcai zavargásokban emeltek vádat, illetve ítélkeztek. A főbíró ezzel kapcsolatban azt mondta, ezek a fenyegetések túlléptek a jogállamiság keretein. Megengedhetetlennek nevezte, hogy a demokratikus Magyarországon ilyen megtörténjen. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: nem muszáj egyetérteni a bíróságok döntéseivel, de azok ellen jogi eszközökkel kell fellépni, nem ilyen módszerekkel. A Legfelsőbb Bíróság elnöke megjegyezte, hogy az elmúlt években voltak bírók, akik rendőri kísérettel mentek haza, közöttük voltak, akiknek a házát rendőrök őrizték.

A fenyegetés valószínűleg összefügg a bírónő valamelyik ítéletével, ezeket vizsgálják. A vizsgálat kitér arra is, hogy a közelmúltban milyen ügyekben hozott ítéletet, az általa elítéltek közül kik szabadultak, illetve jelenleg milyen büntetőperekben jár el.

Kovalcsik Éva az utóbbi évtizedben számos, úgynevezett nagy ügyben hozott a közvélemény számára mindenképpen megnyugtató, a bűnözők számára pedig elrettentő, példás ítéletet.

Több alkalommal kivívta a rendőrök, az ügyészek és a bírói kar elismerését is, például előtte soha nem szabtak ki olyan súlyos büntetést nőkkel erőszakoskodó férfira, mint ő, aki a vádlottat 12 év szabadságvesztésre ítélte. A férfi, mint annak idején megírtuk, perújrafelvétellel is próbálkozott, de nem járt sikerrel. Az apját egyébként nem is olyan régen szintén Kovalcsik Éva ítélte el. Ugyancsak ő ítélkezett két sorozatgyilkosságban, és a szintén nagy nyilvánosságot kapott 72 éves bankrabló büntetőperében is.

2003. szeptember 26-án Kovalcsik Éva a Csongrád Megyei Főügyészség által nyereségvágyból, előre kitervelten, aljas indokból, társtettességben, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint más bűncselekményekkel, lőfegyverrel való visszaéléssel, fegyveres rablással, rablási kísérlettel vádolt Kruchió Tibort és Kocsis Lajost életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, egyúttal kimondta, a négy embert meggyilkoló Kruchió soha, Kocsis legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Kovalcsik Éva alig két hónappal később egy harmadik sorozatgyilkos felett is ítélkezett: 2003. november 20-án négy nő megölése miatt ítélte el Szabó Zoltánt. A balástyai rémként is emlegetett férfi hat gyilkosságot ismert be. A hatodiknak a holttestét azonban nem találták meg, az ötödik, egy prostituált megölésében pedig felmentették. A Csongrád Megyei Bíróság büntetőtanácsának elnöke az ítélet ismertetésekor azt mondta: „A bíróság Szabó Zoltán vádlottat több emberen, részben aljas indokból és részben nyereségvágyból elkövetett gyilkosság miatt életfogytiglani, fegyházban töltendő szabadságvesztésre ítéli és a közügyektől tíz évre eltiltja. Az elítélt feltételesen sem bocsátható szabadlábra."

2005. február 28-án Kovalcsik Éva hozott ítéletet a szintén nagy nyilvánosságot kapott 72 éves nyugdíjas bankrabló büntetőperében is. Az idős férfi úgy döntött, kirabolja a szegedi, Takaréktár utcai OTP-fiókot, majd a zsákmányolt pénzből Budapestre utazik szórakozni, de nem jutott messzire, már a pénzintézet előtti taxis drosztnál feltartóztatták. A nyugdíjas bankrabló két év felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványvízteszt a Sajtóházban

Az újból kitört hőségriadó adta az apropót: végigkóstoljuk, milyen palackos vízzel olthatja szomját,… Tovább olvasom