Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Meghallgattak, de föl nem lélegeztünk

Mórahalmi járás - Adósságokban fuldoklik Ásotthalom és Pusztamérges, írtuk egy hete. A szaktárca elismerte, hogy baj van, csöpögteti a pénzt, de ettől a polgármesterek nem könnyebbültek meg.
Csődtől félt egy hete Pusztamérges polgármestere. Papp Sándor elkeseredett levelet tett közzé a falu honlapján arról, hogy január óta birkóznak az újabb kötelező feladattal. 10-12 milliós hiányt okoz a falunak, hogy meg kell oldaniuk az általános és középiskolások, illetve a kollégisták étkeztetését. A faluvezető úgy fogalmazott: a többletköltséget saját forrásból nem tudják biztosítani. Központi segítség nélkül csődbe mennek. Hasonló gonddal küzd Ásotthalom is, csak náluk még nagyobb az adósság. Ahhoz képest, hogy 125 milliós hiánnyal tervezték az idei évet, már most 135-140 milliós mínuszuk van.

Pusztamérgesi viharfelhők. 10-12 millió forint a büdzsé hiánya. Illusztráció: Karnok Csaba
Pusztamérgesi viharfelhők. 10-12 millió forint a büdzsé hiánya.
Illusztráció: Karnok Csaba

Nem elégséges a finanszírozás

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy 4 feladatra 17 milliárd forintos többletfinanszírozást kapnak az önkormányzatok a következő hónapokban. Az idei átmeneti év, a kiegészítő támogatások jövőre beépülnek a finanszírozásba. Az iparűzési adó részleges visszapótlására 6 milliárdot, a megyei fenntartóktól átvett intézmények működtetésére 3 milliárdot, gyermekétkeztetésre 4 milliárdot adnak, és 4 milliárd forint jut a szociális és gyermekjóléti feladatokra. A beérkezett jelzésekre utalva elmondta: a gyermekétkeztetés jelenlegi finanszírozása nem elégséges, így azokon a településeken, ahol a helyi iparűzésiadó-alap nem éri el a fejenkénti 25 ezer forintot, ott többlettámogatást adnak.

A települések Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere és B. Nagy László kormánymegbízott, országgyűlési képviselő segítségét kérték. – A kollégiumok ellátása megduplázza a gyereklétszámot a kistelepüléseken, a normatívát ki kell egészíteni. Ezt a kormánynak egyértelműen jeleztük, és ezt nem lehetett nem tudomásul venni – mondta kérdésünkre Nógrádi Zoltán. Július 10-éig lehet pályázni a 4 milliárdos gyermekétkeztetési keretre. A települési gazdálkodásról úgy fogalmazott: addig kell szabni-varrni, amíg a keretek közé nem férnek. Ez embert próbáló feladat a polgármestereknek, de húsz éve ezt csinálják. A polgármester mindig is a helyiek és a központ közötti pofozógép, ezt élik meg továbbra is. A második félévben az új 45 milliárd forintos keret felosztásával várhatóan kisimulnak a problémák. Az első félév alapján a kormányzat felmérte, melyek azok a többletterhek, amelyekre több pénz kell. Ilyen a gyermekétkeztetés vagy Mórahalom esetében az építéshatósági feladat, amelyet járásközpontként lát el.

– Meghallgattak, és ez fontos, de föl nem lélegeztünk – mondta levele hatásáról Pusztamérges első embere. Papp Sándor hozzátette: alanyi jogon a közétkeztetéshez június 28-áig közel 2 millió forint támogatást kapnak. Az összeg jól jön, csakhogy nem takarja be minden kiadásukat, hiszen heti 5-600 ezer forint csak az étkeztetés nyersanyagigénye. Támogatásra is pályáznak, 20 milliót kérnek. Rengeteg a kifizetetlen számlájuk, ha nem kapnak hathatós segítséget, szeptemberben lehúzhatják a rolót.

– Két hónap haladékot kapunk, ha az ígéretek szerint csöpögni kezd a pénzcsap – mondta Petró Ferenc Ásotthalmon. A gyermekétkeztetésre költhető nagyjából 3,2 millió állítólag még a héten megérkezik, 3 milliót kapnak az elvett gépjárműadó kompenzálására, valamint várhatóan 7,5 százalékot kifizet az állam a normatív feladatfinanszírozásból visszatartott pénzből. Ha ezek a tételek befolynak, 15 millió áll a házhoz. Emellett 110 milliós kiegészítő támogatást megpályáznának. De még így is csak a nullát érik el, ahonnan újratermelődik az adósság.

Olvasóink írták

 • 1. _csutak_ 2013. június 20. 19:25
  „A felhalmozott adósságért jelen kormányfőnk és eléggé el nem ítélhető csapata a felelős!
  8 éven keresztül azt kommunikálták, hogy majd ők mindent elboronálnak.
  Csak egy gond ezzel a mentalitással:
  Az adóforintjaikat herdálták el, előre!
  De ugye közismert annak a polgármesternek az esete is, aki megzsarolta nyíltana bankját, mert az kamatot emelt!
  Persze a fidesz egy olyan párt aki a spanyolviaszt feltalálta és a mindenható is a főnök helyén ül ott fent ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos TEK-es akció Szegeden

Akciófilmbe illő jelenetek zajlottak le szerda kora reggel Szegeden. Tovább olvasom