Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Meghozta az ősz a náthát is

Szeged - Az utóbbi hetekben egyre több köhögő, orrot fújó, lázas páciens keresi fel a szegedi és a környező települések háziorvosait. Influenzajárvány ugyan egyelőre nincs, a felső légúti megbetegedések száma azonban megugrott.
Hétfőtől figyelik az influenzát

– Egyre nagyobb arányban fordulnak elő a teljes dél-alföldi térségben a felső légúti megbetegedések, de járványról nem beszélhetünk – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától, az ÁNTSZ régiós járványügyi főosztályvezetőjétől. A főorvos elmondta: a megbetegedésekről pontos adataik csak jövő héttől lesznek, októbertől ugyanis beindul a térségben is az influenzafigyelő szolgálat.

– Az iskolakezdés után egy héttel, azaz nagyjából két hete érezzük a betegforgalom növekedését. Főleg a kisgyerekes szülők jönnek, mert jellemzően a bölcsisek, ovisok, kisiskolások „viszik haza" a fertőzést – mondta el Fekete Judit, a szegedi Debreceni utcai rendelő egyik háziorvosa. A betegek egy része szédülésre, hányásra, hasmenésre és magas lázra, a másik részük köhögésre, torokfájásra panaszkodva keresi föl – de többségük egy hét alatt meggyógyul. A doktornő megjegyezte: mivel Pestről olyan hírek érkeznek, hogy ott sok a tüdőgyulladásos szövődmény, a betegséget mindenképp ki kell kúrálni. Hozzátette: a komolyabb bajok elkerülése érdekében azoknak az idősebb, krónikus betegségben szenvedő pácienseknek is időszerű lenne újraoltatnia magukat tüdőgyulladás ellen, akiknek védettsége mostanában „jár le".

A hűvös idő beálltával és az iskolakezdéssel Kormányos Szilvia makkosházi rendelőjében is megnőtt a forgalom, nagyjából a negyedével. Mint a doktornő elmondta: legtöbbször antibiotikumos kezelésre van szükség, ugyanis szinte minden második beteg tüszős mandulagyulladással érkezik hozzá – ilyenkor a gyógytea és a vitamin már nem elég. Tőle is leginkább a fiatal felnőttek kérnek segítséget.

– Nálunk két hete volt egy nagyobb beteghullám, akkor nagyjából másfélszer annyi beteg gyereket hoztak, mint most – tájékoztatott Kovács Julianna bordányi gyermek háziorvos. A kisebbek is torokfájásra, köhögésre panaszkodtak, de legtöbbjüknek elég volt a pihenéssel ötvözött tea- és vitaminkúra. A doktornőtől már sokan érdeklődtek az influenza elleni vakcinák felől is, ezeket ugyanis még a „szezon" előtt – azaz október és január között – érdemes felvenni a megfelelő védettség érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom