Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Meghozták a fát a Pickhez - fotó

Szeged - A meghoztuk a fát, hova tegyük kérdésre a Picknél van értelmes válasz, főleg úgy, hogy a füstöléshez használt bükköt hosszú évekig a Horgosi út és a vasúti töltés között tárolták.
Meghoztuk a szenet, hova tegyük? Így ébresztettem 35 éve másnapos kollégiumi szobatársamat késő délelőtt, sikerült is rendesen összezavarni, és derültséget kelteni a többiekben. A meghoztuk a fát, hova tegyük kérdésre a Picknél van értelmes válasz, főleg úgy, hogy a füstöléshez használt bükköt hosszú évekig a Horgosi út és a vasúti töltés között tárolták. Időközben megszűnt a vágás, funkcióját vesztette az állatpihentető és az az óriási placc, ahol megfordultak az élő sertést szállító pótkocsis teherautók. Azóta vígan szárad ott a bükkfa, közelebb a füstölőhöz.

– A különböző húskészítmények, a szárazáruk, így a téliszalámi hagyományos technológiájú füstöléséhez a Pick Szeged Zrt. bükkfát használ. A cég három üzemében több száz tonna fogy belőle évente, amit szinte az ország minden részéből vásárolunk az erdőgazdaságoktól – tudtuk meg Nagy Endrétől, a Pick vezérigazgatójától. A legutóbbi adag nagy része például a Mecsekből érkezett. Kandallókészen, ahogy az átlagember mondaná, ám ezek a hasábok jóval hosszabbak, méretesebbek annál, hogy beférjenek egy átlagos otthoni kandallóba.

Bükkfa elégetésével füstölik a Pick szalámirudakat 12-14 fokon és 12-14 napig. A válogatott, két év alatt jól kiszárított hasábokat ma is kézzel mozgatható füstölőkocsikra helyezik. A jellegzetes, évszázados hagyományokra épülő füstölés hozzájárul a szalámi egyedi ízéhez és illatához.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyaralás: van, aki nem sajnálja a pénzt a kényelemért - félmillió forint is lehet egy hét

Nyaralás: van, aki nem sajnálja a pénzt a kényelemért - félmillió forint is lehet egy hét
Nem változtak a trendek az utazási irodáknál, továbbra is Görögország a legnépszerűbb célpontjuk a… Tovább olvasom