Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megint nem sikerült: 164. alkalommal vesztettük el a szőregi csatát

Szőreg - Mindent elkövettek a Szeged III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének tagjai, hogy legyőzzék Julius Jacob von Haynau vezette császári és királyi csapatot. Idén is sikertelenül.
Alig pár tucatnyi néző követte vasárnap a szőregi csatát, de nem csak a látogatók, hanem a hagyományőrzők is megfogyatkoztak. A fél órás hadijátékot így csak a legelszántabbak követték a tikkasztó hőségben.
A Szeged III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének tagjai korhű ruhában vágtak neki a 164 éve zajlott összecsapásnak, a pokoli hőség ellenére is végső erejükig küzdöttek az osztrákok ellen. A történelmet viszont nem lehetett megváltoztatni: a Szegednél összpontosított magyar seregek ismét vereséget szenvedtek az egykor Julius Jacob von Haynau vezette csapatoktól.

Megint nem sikerült: 164. alkalommal vesztettük el a szőregi csatát. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A wikipédia bejegyzése szerint, Haynau táborszernagy július 22-én indította el első egységeit a fővárosból Szeged felé, amelyeket 24-én maga is követett a főerőkkel. Haynau komoly ütközetekre készült Szeged környékén. Nem bízott mindent egy arctámadásra, hanem a 46 000 embert és a 284 löveget számláló haderejét három részre osztva, kettős átkarolással igyekezett bekeríteni a Szegednél várakozó honvédsereget. III. hadtestét Ramberg altábornagy vezényletével Szabadkára küldte.

Augusztus 4-én Haynau csapatai az elkészült hidakon átkeltek, s másnap csatarendben megindultak a töltés felé. Dembinski ekkor már újra hátrálásra készült, miután visszaértek a Törökkanizsára elkülönített csapatai a hírrel: Ramberg áttört a Tisza jobb partjára, s a magyar csapatok oldalába került. Haynau mintegy 25 000 katonát és 160 löveget tudott bevetni támadásához, Dembinski 34 000 katonával és 108 löveggel rendelkezett. Számban és űrmértéken egyaránt gyengébb tüzérségét a magyar vezér nem használta fel teljes számban, mintegy 50 löveget egy tömegbe vont össze a töltésen, a többi viszont csak elvétve avatkozott harcba a szárnyakon. A lőszertartalékot pedig jó előre elindította a hátrálási útvonalon, nyilvánvalóvá téve, hogy csak addig akar harcolni, amíg nem biztosítja a zavartalan visszavonulást. Azonban ezt nem sikerült elérnie.

Megint nem sikerült: 164. alkalommal vesztettük el a szőregi csatát. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A csata estére véget ért, és nem is annyira a veszteség (500 halott és sebesült, 400 fogoly), sokkal inkább a csapatok tartásának megrendülése volt katasztrofális. Egészen más volt ez a visszavonulás, mint február végén Kápolnától a Tiszáig, ahol az üldöző lovasságot bevárták a honvédek és visszavágtak. Itt, ha az üldöző lovasság lecsapott a hátráló oszlopokra, a többség fejvesztve menekült. Csak annak a néhány alakulatnak köszönhették menekülésüket, amelyek helytálltak, s legalább lassították az üldözés iramát, Bébánál, Óbesenyőnél és Csatádnál.

Olvasóink írták

 • 5. theseus 2013. augusztus 05. 11:14
  „164. alkalommal? Tényleg minden évben újrajátszották? Nem hinném.”
 • 4. tatam 2013. augusztus 05. 08:10
  „Semmi hírverés nem volt! Igaz tavaly benne volt a műv.ház éves programjai között, de akkor meg nem rendezték meg!:-))
  Összességében nagyon gagyi volt! Egyedül a több mázsa "verébeleségnek" lehetne örülni, amit a városban szerte és széjjel hagytak!:-((( Na meg a letört és lelegeltetett faágaknak, valamint a levert, félérett gyümölcsnek, amit a mi "nagyarcú" felvidéki harcosaink kikértek maguknak, amikor szóvá lett téve!”
 • 3. Óperenciás 2013. augusztus 04. 21:07
  „Re.: 2. palimadar 2013.08.04. 19:02

  Ki az a félnótás aki azt akarja évente átélni, amikor leesett a lépcsőn és eltört a lába,
  vagy azt amikor az ükapjának csatában levágták a fejét?”
 • 2. palimadar 2013. augusztus 04. 19:02
  „A csatában általában az egyik fél nyer, a másik veszít.
  Szegednek ez jutott.”
 • 1. Óperenciás 2013. augusztus 04. 18:32
  „Vesztes csatát újra játszani mazochizmus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévésből lett kormánytisztviselő

Húsz év televíziózás után vezető kormánytisztviselő lett Fülöp László. Tovább olvasom