Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Mégis lesz Dömötör-gála

Mégsem marad el az idei Dömötör-gála. Erről szóló cikkünk után szponzorok jelentkeztek, és elindult egy összefogás is, hogy a költségek lefaragásával mégis megvalósíthassák a színháziak szegedi ünnepét.
Markovics Ágnes tavaly vette át a legjobb táncosnak járó díjat Elekes Zoltántól. Fotó: Frank Yvette
Mégis megrendezik május végén a Dömötör-gálát, a költségek lefaragásával és kompromisszumokkal ugyanis sikerül megszervezni a színházi díjátadó ünnepséget. Néhány napja még úgy tűnt, a nyolcéves hagyományra visszatekintő rendezvény a szponzorok visszalépése miatt idén elmarad. Cikkünk után azonban szó szerint megmozdult a város.
– A Dömötör-díj támogatói és barátok kerestek fel bennünket, hogy biztosítsanak arról: mindent megpróbálnak megtenni, hogy idén ne maradjon el a rendezvény – mondta el Sztáry Erika, a gálát szervező Szegedi Műsor főszerkesztője. – Partnereket, ismerősöket mozgósítanak, hogy összegyűjtsék a szükséges összeget, mi pedig megpróbáljuk a költségeket úgy lefaragni, amitől még nem sérül a díjátadó presztízse.

A szervező példaként említette az ünnepség utáni állófogadás szerényebb kivitelezését, valamint azt, hogy valószínűleg a színházzal is olyan megállapodást sikerül kötni, amely mindkét fél számára előnyös. Az előző évekhez hasonlóan azonban megmarad a résztvevők rendőrségi felvezetéssel történő színházba szállítása, valamint a gálaműsor is.

Janik László színművész jelentős szerepet vállalt abban, hogy május végén megrendezhessék a gálát. – Minden érintettet megkerestem, és a társulattal is beszéltem, hogy megoldást találhassunk – mondta. – Felmerült, hogy egy másfajta műsort csinálunk, de végül sikerült megoldani, hogy a Dömötör-díj hagyományát fenntarthassuk. Több erőfeszítésre lesz szükség és kevesebb a rendelkezésre álló pénz is, de nagyon örülök, hogy nem marad ki egy év.
Janik László úgy véli, az idén felmerült problémáknak rengeteg tanulsága van. – Amint túlleszünk rajta, az egészet új alapokra kell helyezni. A kuratóriumnak, színháziaknak és a lelkes támogatóknak össze kell ülni, hogy a továbbiakról tárgyaljunk.

Székhelyi József színházigazgató is örül annak, hogy nem marad el az idei Dömötör-gála. – A társulat nagyon csalódott volt, amikor ennek ellenkezőjéről érkeztek a hírek. Annyira kevés igazi ünneplésben van része a kollégáimnak, túl azon, hogy estéről estére megtapsolja őket a közönség. Azt gondolom, az összetartást erősíti, ha van egy olyan szezonzáró est, ahol a közönség, a kurátorok és a szakma értékítélete szerint egy-egy kivételezett örülhet: a szezonban ő volt a legjobb a kategóriájában. Azt pedig különösen fontosnak tartom, hogy a mai, pénzközpontú világban ez a díj nem anyagi elismerés, csupán egy lélektani puszi. De olyan, ami nagyon sokat jelent. Többet, mint a pénz.

Cikkünk után jelentkeztek szponzorok is, így a szervezők ki merik jelenteni: mégis meg tudják tartani a VIII. Dömötör-gálát. A kuratórium és a színház művészei ma teszik fel a szavazólapra a három-három jelöltet, a tervek szerint jövő héttől pedig már szavazhatnak is rájuk a nézők a színházakban és a jegyirodában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom