Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Mégis lesz költségvetési vita pénteken

Szeged - Nem vonja vissza a költségvetési rendelet-tervezetet Botka László polgármester, a pénteki közgyűlésen tehát lesz költségvetési vita.

A Fidesz-KDNP és a városvezetés szerda délután megállapodott abban, hogy a polgármester által kifogásolt 11 pontból 9-et visszavonnak, egyet átgondolnak, egyben pedig további egyeztetéseket folytatnak.

– A Fidesz-KDNP a 67,5 milliárdos költségvetés fő összegén, és a hitelállományon nem akar változtatni. A módosító javaslataik belső átcsoportosítást céloztak – mondta az egyeztetés utáni sajótájékoztatón a polgármester, aki kifejtette: az általa elfogadhatatlannak tartott 11 pont következményeként kötelező feladatok ellátására nem lenne pénze az önkormányzatnak. A közvilágítás terén tervezett 100 millió forintos tervezett kiadáscsökkentés például a közvilágítás időleges korlátozását eredményezné, a 153 milliós hivatali elvonást pedig Botka szerint a közterület-felügyelet megszüntetésével lehetne végrehajtani. A nagykörúti beruházás elhagyása és az annak költségén tervezett feladatok ellátása pedig működési hiányt eredményezne, összesen 281 millió forintot.

Megszakadt a költségvetésről folyó egyeztetés. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ez utóbbi a legfontosabb kérdés, amelyben továbbra sincs megegyezés. A polgármester szerint szükség van a beruházásra, a Fidesz-KDNP szerint viszont annak költségén más – Bohács Zsolt frakcióvezető megfogalmazása szerint – a kisemberek számára fontos beruházásokat kellene végrehajtani. Ez a pénz azonban – hangsúlyozta Botka – nincs meg, a nagykörúti buszsáv kialakításához fejlesztési hitelt venne fel a város.

A polgármester közölte: az, hogy 11 pontot kifogásolt, nem jelenti, hogy a többivel egyetért, de azokban nincs szükség külön közgyűlés előtti  egyeztetésre.

Bohács Zsolt hangsúlyozta: a frakciónak továbbra is más az álláspontja mint a városvezetésnek. Ők nem kívánnak látványberuházásokat támogatni, sokkal inkább munkahelyteremtő beruházásokat szeretnének.


Korábban írtuk:
Botka László polgármester a Fidesz-KDNP által javasolt 42 módosításból 11-et kifogásolt, mert vagy törvénysértőnek találta, vagy a polgármester álláspontja szerint már elköltött pénzt akartak elkölteni az előterjesztők, és arra kérte a képviselőket, vonják vissza ezeket. Ha nem, akkor ő vonja vissza a költségvetési rendelet-tervezetet. A Fidesz-KDNP fél 3-kor közli a döntését. A tárgyaló delegáció az egyik részről: a polgármester, Solymos László alpolgármester, Szentgyörgyi Pál volt gazdasági alpolgármester. A másik részről Bohács Zsolt frakcióvezető, valamint a négy tanácsnok: Hüvös László, Gyimesi László, Póda Jenő és Kalmár Ferenc.

Megszakadt a költségvetésről folyó egyeztetés. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Olvasóink írták

237 hozzászólás
 • 237. queenmargareth 2011. február 27. 19:40
  „Hova dugták a Botkás cikkeket? Mindenütt Fidesz, meg Orbán”
 • 236. szilléri 2011. február 25. 09:30
  „232. balraat 2011.02.24. 22:24

  Botkának nincs mit veszítenie! Más kérdés, hogy ez jó néhány millába kerülne és max az arányok változnának.”
 • 235. Evelyn_26 2011. február 25. 01:15
  „Frakk te eltévedtél.”
 • 234. balraat 2011. február 24. 23:33
  „Frakk! Nem a tájékozottságáról és olvasottságáról van szó, hanem az elvakultságáról és szűklátókörűségéről. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy jelenleg a szegedi munkaerőpiacon kik keresnek állást, milyen végzettségű emberek.
  Termelő üzemek: azért van néhány Szegeden, sőt a Pick például jelentős bővítés előtt áll, amely akadálya jelen pillanatban a Kormány, amely nem biztosít földet az építkezéshez.
  Amúgy meg vállalkozó vagyok és sajnos nem jól fizetett állami alkalmazott.”
 • 233. Csonka László 2011. február 24. 23:19
  „Megjelentek az idei képviselői juttatások és vagyonnyilatkozatok az alábbi helyen:

  http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_lis?p_ckl=39”
 • 232. frakk 2011. február 24. 23:18
  „Balraát: a neved már szinte mindent elmond a lelkivilágodról is. Hibás gondolkozású, logikátlan ember lehetsz.
  Továbbra is azt mondom Szegedre gyár is kell, sőt termelő üzemek is. Ezek profiljáról természetesen bő elképzeléseim vannak, nem úgy mint nektek (vasöntöde) Az nem lehetséges, hogy egy ekkora város vezetői csak egy szűk szakmai kör munkalehetőségeit teremti meg állandóan. Éppen ez a probléma, hogy más szakmacsoportokra nem gondolva beszűkült fejlesztésnek sem mondható improduktív időhúzás megy. Az általad idézett K+f, és innováció rendben van (nem tiltakozom ellene, mint egyesek más munkahelyek ellen) de specifikusságuk miatt csak szűk csoportnak adnak munkalehetőséget. Kedves Uram, gőzöm van több cégről mint gondolná, mivel nyitott szemmel járó , olvasott és tájékozott ember vagyok. Éppen ezért nem szűklátókörű. Ön hogy hogy nem látja Szegeden sokkal szélesebb területet kellene érintenie a munkalehetőségeknek. Hogy lehet valakinek is joga ahhoz , hogy tiltakozzon asztalosok, elektronika, gépész, mezőgazdasági stb. szakmák képviselőinek az elhelyezkedése ellen. Ezek az emberek nem érnek rá arra, hogy 10-20 éves programokban gondolkozzanak, hiszen enniűk kell, sőt rezsit fizetni, családot eltartani. Uram szüklátókörűsége mások számára fájdalmas valóság. Valószínű önnek jól fizetett egyetemi , önkormányzati állása van, ideje lenne a szürkehályog ellen védekeznie”
 • 231. balraat 2011. február 24. 22:24
  „Jozko! Egy időközi választásokon a szegedi Fidesz katasztrofális vereséget szenvedne! Úgy gondolom ezért nem Botkának, hanem a Pódának, Bohácsnak, Kalmárnak és a többi fideszesnek van félnivalója.
  Amúgy a lámpák hamarabbi lekapcsolását éppen Póda Jenő javasolta, azzal a felkiáltással, hogy úgysem lesz abból baj!”
 • 230. jozko 2011. február 24. 22:11
  „No, akkor már a "nagy" körforgalom terelő lámpácskáit sem foják visszakapcsolni, ha spórolni kell az árammal!
  Tudtam, hogy találni fognak valami frappáns magyarázatot...
  Direkkt jó, hogy elromlott!

  Csauseszku Romániájában a spórolás miatt a falvakban éjszakánként egy lámpa égett!
  Oda haladunk?
  Biztosan jól tartják a térképet, Uraim?
  Ért valaki egyáltalán a térképolvasáshoz?

  Gyerekszáj:

  Beee, nekünk van B...bácsink!
  Beee, a mi utcánkban meg ég a villany!

  Beee, holnap nekünk is lesz B.. bácsink!
  Beee, akkor majd nálatok sem fog éni a villany...

  Botka Lászlónak egyébként eszében sem lesz egy kétes kimenetelű időközi választást provokálni!
  Csak ő /és az igazán beavatott Mszp fullajtárok/ tudják, mi a valódi terve, hogy megerősítse a hatalmát!
  Sejtem, mire készül.
  Ha a Fidesz ezt beszopja - mit mondjak, megérdemli!

  Akkor Szegedre rákapcsolják a szívatót-vagy inkább fejőgépet!”
 • 229. balraat 2011. február 24. 22:11
  „Frakk! Könyörgöm fogadd már el, hogy a szavazók többsége újra választotta Botka Lászlót! jelentős többséggel! Ha már a Te gondolataidnál maradunk, akkor az ország fele elégedetlen a Fidesz nevezetű ballaszttal és a főballaszttal Orbán Viktorral. Akkor ezek szerint ők is húzzanak el!
  Továbbra is azt mondom, hogy Szegedre nem nagy gyárak és üzemek kellenek, hanem az innovációba és a szolgáltató iparba kell pénzt ölni. Ennek első lépése, hogy olyan körülményeket és infrastruktúrát kell teremteni, ami jól kiszolgálja őket. Ez lassan kész, jöhetnek és jönnek is a vállalkozások. Ezek a cégek nem 500-600 embert fognak foglalkoztatni, hanem 50-100-at. De nem is 1-2 üzem jön ide, hanem 10-15. Így pedig sok munkahely jön létre. Is bármennyire is tagadod, egy csomó ilyen cég van már itt Szegeden. Olyanok, amelyek jelentős kutatásokban vesznek részt, amiből több százmilliók lehetnek. Ismered a következő cégeket: GE szegedi K+F részlege, amely orvosi képfeldolgozással foglalkozik. A szegedi 3Dvalosag.hu-t, ami speciális panorámaképek készítésével és alkalmazásainak fejlesztésével foglalkozik. A Factory Creative Studio-t, amely kreatív anyagok mellett médiacégeknek szoftvermegoldásokat is szállít. Valamint az iPont Kft.-t, amely a szemüveg nélküli 3D-s televízió magyar fejlesztője. Ezekben a cégekben több százmilliós fejlesztések vannak és az elmúlt időkben jelentősen bővítették munkatársi létszámukat. Igaz egyik sem óriási üzemeket építve dolgozik, hanem kis irodákban. De dolgoznak, értéket és munkahelyeket teremtenek. Gondolom gőzöd sincs ezekről, csak nyomod a lózungot itt feleslegesen!”
 • 228. frakk 2011. február 24. 21:36
  „Mint mondtam ha a hajó elindult és közel fele személyzet nincs megelégedve a ballaszt teljesítményével, akkor nem a fele személyzetnek , fele lakosságnak kelljen elmennie Szegedről , hanem a ballasztnak kell lemondania. Olyan kapitányt kell választani, mely nem csak a hajó egyik felének kedvez, hanem mindkét felének. De mint mondtam nem politikai alapon kell vezetőt választani Szeged élére, hanem szakmai szempontból. Aki nem a pályázati pénzek felé kötelezte el magát és pártját, ráadásul ezeket a pénzeket felesleges értelmetlen "beruházásokra" költi , az nem felel meg szakmai szempontból. Teljesen mind1 nekem hogy Mszp,-s vagy Fideszes , vagy kukutyim dűlői a polgmester , szakmailag értsen a teendőkhöz, legyen csapatszellemű (ne csak az övéihez) önzetlenül cselekedjen, legyenek határozott hosszútávú koncepciói, ismerjen már legalább egy fő nyelvet nem büfészakon szerzett nyelvtudással. Botka nem állja ki maradéktalanul a szakmai követelményeket. Személyiség jegyei alkalmatlanná teszik erre a szerepre. Diktatórikus, ráadásul nem a megfelelő célok felé.”
 • 227. Logaritmus 2011. február 24. 21:25
  „http://mittu-domain.blog.hu/2011/02/15/nyilt_level_szijjarto_peternek?_ts=20110224212120”
 • 226. Logaritmus 2011. február 24. 20:55
  „Fidesz = csődtömeg, hárítás, bunkóság.”
 • 225. SP 2011. február 24. 19:40
  „Az sem mellékes, hogy teljesen ismeretlen személy volt a versenytárs.”
 • 224. macs 2011. február 24. 19:14
  „frakk,
  lehet, hogy személy szerint Te nem szavaztál Botkára, de egy apróságot nem kéne figyelmen kívül hagyni. A szegedi választásra jogosult 135 ezer főből 62 ezer elment szavazni, közülük 32 ezer BL-re szavazott. A szabályok szerint BL a város polgármestere.”
 • 223. SP 2011. február 24. 18:43
  „20 000 milliárd az államadósság!!”
 • 222. N.P. 2011. február 24. 18:32
  „frakk 2011.02.24. 16:18

  " Botkát soha nem választottam , sosem fogom. Számomra , és úgy gondolom a város számára is ő egy ballaszt. A ballasztól egy idő után megszoktak válni."

  én meg:

  "Orbánt soha nem választottam , sosem fogom. Számomra , és úgy gondolom az ország számára is ő egy ballaszt. A ballasztól egy idő után megszoktak válni."”
 • 221. Evelyn_26 2011. február 24. 18:25
  „A fideszes munkahelyteremtő beruházást már hallottuk. Kutyafuttató a Lechner téren. Emese, köszönjük!”
 • 220. hazaffy 2011. február 24. 17:53
  „213-nak: Hogy te személyesen kit választottál, vagy nem, az egy demokratikusan gondolkodó embert nem érdekelhet. Hogy a magánvéleményed szerint Botka micsoda, az bizonyára sokaknak érdekes, de Szeged fejlődése szempontjából aligha meghatározó.
  Ugyanúgy, mint ahogyan a "munkahelyteremtő beruházások" mantrád, amellyel csak az a pici probléma van, hogy egy önkormányzatnak olyan formában, ahogyan azt sugallod (mert ugye a szegedi konkrét javaslatokkal nem igyekszel) abban a formában nem hogy nem lehet feladata, de kimondottan felvetné a hűtlen kezelés problémáját.
  Az önkormányzatnak az a dolga, hogy a kötelező önkormányzati feladatokat ellássa. Üzemeltesse intézményeit, iskoláit, lássa el a hatósági jogköreit, stb.

  Nem utolsó sorban a globális piacon a kínai munkaerő bérei által lenyomott termelő szektor erőltetése szemben pl. a tudásiparral legalábbis kétes kalandorkodás. Szegednek van arra lehetősége, hogy az egyetemmel közösen gazdasága egyik pillérét a tudásiparra alapozza és ezzel a lehetőséggel szerencsére él is. A "munkahely teremtő beruházás" politikai lózungját ismételgetők szerencsére még nincsenek abban a helyzetben, hogy a város jövőjét meghatározzák.”
 • 219. hazaffy 2011. február 24. 17:44
  „208-nak: Azért hogy teljes legyen a kép, még az általánosságokon túlmenően szegediként esetleg annyit még megjegyezhetünk, hogy a Fidesz, illetőleg az Összefogás jelöltjeire leadott szavazatok között ~200 volt a különbség úgy, hogy a megyei jegyző jelölte ki a teljesen új választókerületeket.”
 • 218. Evelyn_26 2011. február 24. 17:42
  „Így hazudig a szemét banda: Ezerötszázzal több munkatársat foglalkoztat a kormányzat, mint augusztusban, a minisztériumok új feladatokkal és átszervezésekkel magyarázzák a bővítést. A kormányváltás után Orbán Viktor még az államapparátus és különösen a Miniszterelnökség karcsúsítását ígérte, a mostani létszámbővítéssel már többen dolgoznak a kormányzatban, mint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején.”
237 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fluor: ˝Egy kicsivel több szabadság, egy kicsivel több őrület˝

Fluor neve összeforrhat a vidámsággal, a színes dolgokkal, az őrülettel - vallja a fiatal előadó saját magáról. Legújabb klipjét, a Mizut, már több mint 2 millióan látták. Tovább olvasom