Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Mégis lesz mákos rétes

Egyelőre nem sok, étkezési célra termesztett mák van az országban, amely megfelel a jövő év elejétől szigorodó előírásoknak, szakemberek szerint azonban nem kell tartani mákhiánytól.
Január elsejétől szigorodik a kábítószer előállítására alkalmas növények – a kender és a mák – termesztésére vonatkozó előírás. Utóbbi esetében ez azt jelenti, hogy jövőre már csak 4 ezrelék alatti alkaloidmennyiséget tartalmazhat annak a máknak a tokja, melyet étkezési, illetve virágkötészeti célra termesztenek. Ez az érték jelenleg 7, 2010 után viszont már csak 1 ezrelék lehet.

Csongrád megye az ország négy nagy máktermesztő vidékének egyike: közel ötszáz hektáron nevelnek a gubós növényből. Kocsis László, a Csongrád Megyei Földművelésügyi Hivatal osztályvezetője lapunknak elmondta: ebből körülbelül 70 hektár az, ahol étkezési mák terem. – Jelenleg nincs túl sok olyan fajta Magyarországon, amely megfelelne a jövő évtől érvényes előírásnak, ettől függetlenül nem tartom valószínűnek, hogy az átállás gondot okozna majd a termelőknek – mondta a szakember. – Ez csupán egy átmeneti állapot, nem kell tartani attól, hogy az új szabályozás miatt nem lesz majd mák az országban.

A megengedett határértéket meghaladó hatóanyag-tartalmú ipari mákfajtákat már most is csak különböző engedélyekkel lehet termeszteni. A vetőmagokat rendszeresen ellenőrzik, az ültetvényeket pedig szigorú védelemmel látják el. Ha valahol azt tapasztalják, hogy a gubókat idegenek megmetszik, azt jelenteni kell a hatóságnak. Mivel a szárból is lehet morfint és egyéb alkaloidokat nyerni, aratás után a szalmát minden esetben meg kell semmisíteni. A máknövény magja viszont semmiképpen nem jelent egészségügyi kockázatot, így továbbra is nyugodtan eheti mindenki a mákos gubát vagy a rétest – ezrelékszabályoktól függetlenül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy városi telek kálváriája

Négyzetméterenként tízezer forintot kért az önkormányzat két városi tulajdonú, közmű nélküli… Tovább olvasom