Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Mégis lesz termálszálloda Újszentivánon?

Újszentiván - 10 hónapja tárgyalnak egy befektetőcsoporttal, a jelek biztatóak – közölte Mohos László, az Újszentivánra tervezett termálhotel ötletgazdája, az önkormányzattól e célból kapott területet tulajdonló cég ügyvezetője. Az alapkövet 2005-ben tették le. Azóta évente módosult az átadási határidő.

„A befektető már a kapuban áll, a jelek biztatóak" – ez a hivatalos álláspont az Újszentivánra megálmodott termálhotellel kapcsolatban. Ennél az optimista, ám kevés konkrétumot tartalmazó kijelentésnél nem mondott többet sem a terület tulajdonosa, sem a földre jelzálogot bejegyeztetett Békés megyei útépítő cég vezetője. Mohos László, a beruházó Tisza–Maros 2005 Kft. ügyvezető igazgatója azt ígérte: egy hónap múlva bőbeszédűbb lesz.

A témáról többször írtunk: 2005-ben tették le a négycsillagosra tervezett hotel alapkövét azon a 3,8 hektáros területen, amelyet a Tisza–Maros egy forintért kapott az előző önkormányzattól. A hotel nem épült meg, egy Békés megyei útépítő cég viszont 2006-ban 21,5 millió forint jelzálogjogot jegyeztetett be a területre szerződésszegés jogcímen.

Ez a bejegyzés azóta is a tulajdoni lapon szerepel, az útépítő tulajdonosa viszont már derűlátó, szerinte egy hónapon belül „valami pozitív dolog" történhet a telken – ami mellett azóta egyébként 2008-ban felépült a régi laktanyából kialakított önkormányzati lovaspark.

Putnik Lázár polgármester tavaly is csak az üres telket szemlélhette – azóta sem változott semmi. Fotó: Schmidt Andrea
Putnik Lázár polgármester tavaly is csak az üres telket szemlélhette – azóta sem változott semmi. Fotó: Schmidt Andrea

Mohos László 2008 februárjában lapunknak azt mondta: továbbra is úgy érzi, hogy a beruházás jó üzlet, ezért nagyon számít a befektetők jelentkezésére. Most azt közölte: 10 hónapon át tartó egyeztetésen vannak túl egy külföldi befektetőcsoporttal. Közelebbit nem árult el, mi úgy tudjuk, németekről van szó. A hotel megálmodója hozzátette: még ebben a hónapban pont kerülhet a megbeszélések végére. Aztán minden a bankgarancián múlik. A tervekben nincs változás, a hotel továbbra is négycsillagos szeretne lenni több mint ötven szobával, medencékkel, pezsgőfürdővel.

Az átadás tervezett időpontja volt már 2006 vége, 2007 vége, 2008 vége. Most nem tudunk határidőről. Az önkormányzat májusi ülésén hallgatja meg Mohos Lászlót, aki beszámol a képviselőknek a befektetésről.

Álomhotelek

Vásárhely belvárosába is négycsillagos szállót ígértek 2010-re Ginkgo Hotel néven. Az uniós támogatásról szóló szerződést már aláírta, bankhitele azonban még nincs a vásárhelyi befektetőcsoportnak. Az 1,4 milliárd forintos beruházáshoz 672 millió forint hitelre van szükség.

A szentesi Petőfi Szállót ötcsillagosra tervezik. A 4 milliárdosra becsült fejlesztés hitelből valósulna meg, a hitelező bankot még keresik. 2011-re tervezik az átadást.

Mórahalom 1,7 milliárd forintból részben önkormányzati tulajdonú négycsillagos hotelt szeretne építeni. A beruházáshoz a dél-alföldi operatív program pályázatán 30 százalékos támogatást nyertek. Ehhez kell előteremteni az önerőt.

Szegeden a Régi Hungária felújításának kezdetét 2008 decemberére ígérte a tulajdonos Quaestor Zrt. projektcég. Egyelőre azonban még csak a tervezők dolgoznak, és a szerződések előkészítése folyik. A csúszás állítólag nem befolyásolja a 2010. december 20-i nyitást. A Quaestor-csoport 600 millió forintos uniós támogatást nyert a beruházáshoz, amely összesen mintegy 2 milliárd forintba kerül. A hotelt négycsillagosra tervezik.

Gőzerővel dolgoznak az újszegedi Forrás Szállón, szeptember 1-jén négyszintes, négycsillagos szállóként nyit ki újra. A tulajdonos Hunguest Hotels Zrt. 500 millió forintot nyert pályázaton az Uniótól a fejlesztéshez. A rekonstrukció csaknem 1,5 milliárd forintba kerül.

Olvasóink írták

  • 2. abdul66 2009. április 16. 20:47
    „Ígéretekkel,határidőkkel tele a padlás,Csongrád megye turisztikailag halott vagy középszerűnél gyengébb.Itt valahogy nem nagyon valósulnak meg a beruházások vagy csak tetű lassan,mindenki elhúzott mellettünk.”
  • 1. waterbear 2009. április 16. 17:31
    „Ha lejártnak nyilvánítják a határidőt, én 1000Fté-rt megveszem:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legurítottunk egy whiskyfagyit

Szeged - Gyermekkorába repíti vissza a nyalót a Palánk cukrászda csavart fagyija. A Virág Seherezádéjával a keleti ízek birodalmába utazhatunk, míg a többfunkciós koktélfagyik egyszerre hűtenek, és jó kedvre derítik a fogyasztójukat. Tovább olvasom