Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megjelent a Baka István-életműsorozat újabb kötete

Baka István halálának tizedik évfordulóján, tavaly szeptemberben a költő hagyományteremtő munkássága előtti tisztelgésképpen konferenciát szerveztek Szegeden. Ennek a szimpóziumnak az anyaga jelent most meg a Tiszatáj Baka-életműsorozatában.
A kötet borítója Pataki Ferenc festőművész Régi dicsőségünk, hol késel? című alkotásának felhasználásával készült. DM/DV-fotó
A Versek, a Próza, dráma és a Publicisztikák, beszélgetések című kötetek után Égtájak célkeresztjén címmel most megjelent a Tiszatáj Könyvek Baka-életműsorozatában egy tanulmánykötet is. Bombitz Attila szerkesztésében a szegedi Grand Caféban megtartott tavalyi Baka-szimpózium előadásai láttak napvilágot az új könyvben – kiegészítve azoknak a meghívott előadóknak az írásaival, akik személyesen nem tudtak megjelenni az emlékülésen. Bagi Ibolyától Fried Istvánon és Füzi Lászlón át Olasz Sándorig és Szigeti Lajos Sándorig tizenhét neves irodalomtörténész tanulmánya olvasható a kötetben.

„...a Baka-opuszt magához veszi a tudomány a kultuszból és a legendából, melyek oly kedvesek nekünk, kortársaknak, de melyek sokszor és sokat ártanak a műnek, mert az olvasóban a megértés helyett a szöveg elé az emberi esendőséget, a véletlent, a képzelt és vágyott mozzanatokat állítják. Ez a konferencia reményeim szerint azt szolgálja majd, hogy a Baka-életmű elindul az irodalomtörténet-írás, az esztétika, az irodalomértés tudományának vizsgálódó útján és kiküzdi magának a kánonban a helyét" – mondta a konferenciát megnyitó köszöntőjében a Baka István művészetét jól ismerő Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész. Bombitz Attila is ezt hangsúlyozza szerkesztői előszavában: „...az elmúlt évtized elegendő távolságot, rálátást biztosított az életmű egészének és részeinek kritikai újraolvasásához – akár a kultúra és az irodalompolitika változásai és az erkölcsi-esztétikai értékrend megújulása tükrében is".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalí magyar hangja: Gesztesi Károly

Dalí ürügyén a magánéletéről – Liptai Claudiáról, a két hónapos Pankáról és más élvezetekről… Tovább olvasom