Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Megjelent Darvasi László legújabb könyve: Pálcika, aki pálcika

Darvasi László új könyve, a "Pálcika, ha elindul" nagyszerű olvasmány gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid, tömör történetei egy különleges figura szemein keresztül mutatják és válaszolják meg a nagy kérdéseket. Könnyedén, mindenféle erőlködés nélkül.
Egyetlen pálcika is lehet hős, hangzik Darvasi László legújabb "Pálcika, ha elindul" című gyerekkönyvének tételmondata. Pont úgy, ahogy bárki más a saját történetében. Mert ezt biztosan megtanuljuk, vagy újra felismerjük olvasás közben.

Pálcika - aki egy pálcika - egyszerűen nyakába veszi a világot. Főként a kíváncsiság vezérli, mindent tudni és látni akar. Egyfolytában pálcikázik, ami nagyjából annyit tesz, hogy mindig önmaga. Vörös a haja, vékony – mint egy pálcika – és bumbi orrú bakancsban rója az utcákat. Kicsit más, mint a többiek, kicsit mégis ugyanolyan. Kérdez, választ vár, még nem ismeri a világot. Pont, mint egy gyerek.

Darvasi Lászó
Darvasi Lászó

Olvasás közben még akkor is lehetetlen, hogy ne lássunk magunk mellett egy bölcsődést, óvodást vagy kis iskolást, ha egyébként a saját háztartásunkban nem rendelkezünk ilyennel. Vagy – hogy még messzebbre menjek – ne lássuk magunkat 5 évesen, ahogy a rövidke történetekbe belefeledkezve együtt "nahát"-olunk Pálcikával vagy kérdezzük, hogy "ki tudja?".

Persze nem csak gyerekeknek szól. Még a felnőttek is találkozhatnak egy-egy ismeretlen, vagy már rég elfeledett nézőponttal olvasás közben. Sőt, ha jól figyelnek, elcsíphetik, ahogy a szerző rájuk kacsint. A Szerelmes takarítás című kis mesében például feje tetejére áll a világ. Megtudjuk, hogy Pálcika nem szeret takarítani. Lássuk be, vagyunk még így ezzel néhányan! Ám, rájön, hogy a takarítás viszont szereti őt. A szivacs jólesően sóhajtozik, a feltörlő rongy vihorászik, a szemetes lapát pedig szélesen vigyorog, ha végre dolgozhat. Ha pedig valakivel jót tesz közben, akkor miért ne takarítana? Nem is olyan elképzelhetetlen!

Szó esik még fogmosásról, fognyűvő manókról, alvásról, csoki evésről, barátságról, segítségről, önzetlenségről, önzőségről, de másságról is. Ez utóbbi nagy kérdése a könyvnek. Mi történik, ha különbözünk, mi van akkor, ha nem illünk bele a képbe? Rossz-e, ha ez így van. Mit kezdjünk a csúfolódással, hogyan illeszkedjünk be, hogyan szerezzünk barátokat? A válasz meg is érkezik, nem szájbarágósan, inkább elrejtve, mégis megkérdőjelezhetetlenül.

Pálcika, ha elindul című könyv borítója
Pálcika, ha elindul című könyv borítója.

Régóta nem tudom, hogy mi jár egy gyerek fejében teljes egészében. Sokszor csak elképzeléseim vannak, vagy sanda gyanúm, hogy mi rejlik a tágra nyílt szemek és a csibész vigyor mögött. Egyben azonban biztos vagyok, Darvasi Lászlónak van róla fogalma. Sőt!

Gyerekeknek magyarázni valószínűleg az egyik legnehezebb dolog. A végeérhetetlen "miért"-ek világában nincs helye a mellébeszélésnek. A Koncz Timea rajzaival illusztrált mesék rövidek, tömörek és szórakoztatóak. Pont annyit mondanak, amennyit kell, hiányérzet nélkül. Darvasi biztos kézzel vezet át minket a nagy és a felnőttek számára néha jelentéktelennek tűnő kérdések erdején, miközben maga is érezhetően jól szórakozik. A könyv végére Pálcika régi baráttá válik, aki nem is különbözik annyira sem az olvasótól, sem a hallgatótól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzáció Szegeden: katéterrel ültetik be a műeret

Új módszerrel műthetik az érbetegeket Szegeden. Az első két beavatkozás sikerével a szegedi érsebészeti központ elnyerte a jogot az új eljárásra. Tovább olvasom