Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megjöttek a Chagall-képek

Megérkezett tegnap délben Szegedre az a kamion, amely a szeptember 16-án nyíló Chagall-kiállítás anyagát – 43 litográfiát és 3 festményt – szállította Párizsból a Móra Ferenc Múzeumba. Az értékes műalkotásokat fuvarozó jármű útvonalát a múzeum munkatársai sem ismerték. A képeket tartalmazó ládákat ma nyitják fel.
Fotó: Karnok Csaba
Fegyveres őrök nem, de a Móra Ferenc Múzeum munkatársai, a sajtó képviselői és néhány szegedi is izgatottan várakozott tegnap délben a tűző napon, hogy szemtanúi legyenek az értékes Chagall-litográfiák és -festmények érkezésének. A kamion Párizsból indult, de hogy milyen útvonalon jutott el Szegedre, azt a múzeum munkatársai sem tudták.

A jármű hűtött gyomrából hat fadobozban kerültek elő a műalkotások, de ennél többet nem láthattunk: a dobozokat csak ma délután bontják ki. A japán gyöngyházfényű papírra nyomtatott litográfiákat és a képeket ugyanis nem tehetik ki hirtelen hőmérséklet változásnak, és a bontással a francia partner képviselőit – Roland Schaffhausert, a Chagall-képek magyarországi bemutatását szervező Alliance Francaise főképviselőjét és Cécile Ranise-t, a Francia Intézet munkatársát – is megvárják a kiállítás szervezői. A képek néhány napig a múzeumban maradnak, majd folyamatosan kerülnek át a várba, a kiállítás helyszínére.

Emberemlékezet óta nem volt ilyen nagy kiállítás Szegeden – mondta Vörös Gabriella, a múzeum igazgatója. Hozzátette: az előkészületek rendben zajlottak, ennek ellenére a szervezők nagyon izgatottak a tárlat miatt. Pászti Ágnes kulturális tanácsnok a képek megérkezése után úgy fogalmazott: szinte szóhoz sem jut az örömtől.

A litográfiákból egyelőre csak ennyit látni. Fotó: Karnok Csaba
A tárlatot rendező Nagy Imre elmondta: a kiállítás ötlete februárban született, áprilisban vált biztossá és azóta szinte naponta merülnek fel új körülmények, technikai kérdések. A kiállítás díszletéről, a képek elhelyezéséről a művészettörténész sokat nem akart elárulni. Részben mert meglepetésnek szánja, részben mert csak a műalkotások kibontása után válik véglegessé a díszlet is. Annyit azonban elárult, hogy – megfogalmazása szerint – lesznek kísérletek az Odüsszeia hangulatának felidézésére, a litográfiákat ugyanis Odüsszeusz kalandjai ihlették.

A kőnyomatok mellett három festményt is láthatnak majd a kiállítás nézői, egyik egy tóratekercset tartó rabbit, másik egy nőalakot ábrázol hegedűvel, a harmadik festmény egy virágcsendélet. A képek francia címét a szervezők egyelőre nem fordították le.


Igényes műfaj

Nagy Imre a litográfiáról elmondta, a grafikai műfajok egyik legigényesebb és legnagyobb szakmai kihívást jelentő válfaja. Súlyos mészkőlapokra készül, melynek zsírmentesítik a felületét, erre fest a művész. Ahány színből áll egy litográfia, annyi lapot kell elkészítenie, megfestenie az alkotónak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezret kaptak Karcsikáért

Százezer forintért segített kicsempészni az országból Mehmet Tüysüz Karcsikát a székesfehérvári… Tovább olvasom