Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Megjöttek a Dalí-művek

Tegnap este megérkeztek Szegedre a Dalí-művek, melyek szombattól egy hónapon keresztül lesznek megtekinthetők a Fekete Házban. A 117 alkotás összértékéről a szervezők nem szívesen nyilatkoznak. A Dalí-művek tárolására és őrzésére a Munkácsy-képekhez hasonlóan különös gondot fordítanak.
Kesztyűs kezek között az egyik értékes műtárgy. Fotó: Frank Yvette
A tervezetthez képest ugyan többórás csúszással, de megérkeztek tegnap Szegedre Salvador Dalí alkotásai. Bár az akvarelleket, grafikákat, toll-és tusrajzokat, rézkarcokat és fametszeteket szállító teherautót eredetileg délután fél 3-ra várták a Fekete Házhoz, az csak este fél 7-kor gördült be a Somogyi – jelenlegi nevén Dalí – utcába. A csúszás okáról csupán annyit mondtak a szállítók: Debrecenben, ahonnan a művek érkeztek, lassabban ment a csomagolás, mint tervezték.

A Fekete Házban viszont már kora délutánra készen állt minden a kiállítás anyagának fogadására. A bedeszkázott ablakú termekbe már felszerelték a Munkácsy-kiállításon is használt fénytechnikát, mely biztosítja, hogy az alkotásokat az előírások szerint csupán 50 luxnyi fény érje. Erre a kitételre a gyűjtemény tulajdonosa, Richard H. Mayer olyan nagy hangsúlyt fektet, hogy másfél ezer darabos kollekciójából minden kiállításra más és más válogatást utaztat, éppen azért, hogy a művek még ennek a gyengített fénynek se legyenek hosszasan kitéve.

A Dalí alkotásainak helyet adó termekben azonban nem csupán a fényerősségre kell odafigyelni. A hőmérsékletet 20-21 fok között kell tartani, a páratartalmat pedig 50 százalékon. A kiállítás idejére természetesen megerősítették a biztonsági intézkedéseket is: kamerákat szereltek fel és 24 órás biztonsági szolgálatot működtetnek.

Médiafigyelem. Fotó: Karnok Csaba
A Dalí-művek klimatizált kisbuszban érkeztek Szegedre. A járművet út közben nem kísérték biztonságiak, a kipakolást azonban öt rendőr felügyelte. Tizenhét papírládában, nyolc dobozban és egy faládában érkeztek a kiállítási tárgyak, melyek közül kettőt azonnal ki is bontottak. Egyik az 1947-ből származó Vaspillangó című tusrajz volt, másik pedig A plexiből készített koffer címet viselő könyvobjekt. Ebben a műfajban ez a volt a katalán művész első alkotása.

A tegnap óta Szegeden lévő műalkotások értékéről a kiállítás szervezői nem szívesen nyilatkoznak, árverések alapján azonban így is felbecsülhető, milyen nagyságrendű értéket képviselnek a szombattól megtekinthető művek. Dalí „Ember születik" című színezett litográfiája 2004 márciusában például 60 ezer forintért kelt el.

Természetesen ebből messzemenő következtetés nem vonható le, hiszen a 117 alkotás között vannak igazi különlegességek is. – Ilyenek például az Alice Csodaországban, illetve a Sade márki illusztrációs sorozat előtanulmányai – sorolta Papp Katalin művészettörténész, a tárlat rendezője. – Mindegyik egyedi alkotásnak számít, szemben a kiállítás gerincét képező rézkarcokkal és metszetekkel, melyek – a műfajból adódóan – sokszorosított művek. Ám ezen utóbbiak között is akadnak érdekességek: a Bikaviadalt Dalí például saját kezűleg színezte, a Trisztán és Izolda illusztrációt pedig gyémánt és rubin tűkkel véste a rézbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kackiás bajusz, őszülő szakáll

A hippikorszakban rengeteg munkát adtak a borbélyoknak a szakállukat, bajuszukat fazonra igazíttató… Tovább olvasom