Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Megkeseríti életünket az utca zaja

A városban élők hétköznapjait könnyen megkeserítheti a zaj. Sokat nem tehetünk ellene, legfeljebb hangszigeteltre cseréljük ablakainkat. Az ingatlanközvetítők egybehangzó véleménye szerint a zaj rontja a lakások értékét és kelendőségét is.
– Amikor rátaláltunk otthonunkra, azt hittük egy életre szól, de már egy ideje elvágyódunk – mondta csalódottan a szegedi Szűcs Ernő. A Hajós utcában élők közül nemcsak a férfi, hanem sokan mások is nap mint nap szenvednek a nagy zajtól. Nem is gondolnánk, hogy nem csupán a nagy sugárutakon, körutakon, hanem még a kisebb utcákban is ronthatja életminőségünket ez a kellemetlen jelenség. – Húsz évvel ezelőtt vettük a társasházi lakásunkat. Már akkor is nagy volt a forgalom, ami évről évre csak nőtt. Ha elrobognak a nehéz buszok, megremeg a ház, és a Tápéról érkező kocsik tömegének zaja is megkeseríti a hétköznapjainkat – érvelt a szűk utcában lakó férfi, aki azt is elmondta: a nagy forgalom miatt reggelente nem tudja kialudni magát, ráadásul a füst és a por miatt szellőztetni sem lehet. Az utcafrontra nyíló hálószobaablakát már lecseréltette műanyag hangszigetelésűre: talán így nem olyan bosszantó a hangzavar.

Felhívtunk egy Attila utcai lakáshirdetést. Érdekelt bennünket, azonkívül, hogy megkeserítheti életünket, a zaj ront-e a lakásunk értékén.

A háromszobás ingatlant kínáló férfi elmondta, már nyár eleje óta árulja a polgári lakást. Tény, hogy a buszoktól és troliktól hangos szűk utcában nehezebben és alacsonyabb áron lehet ingatlant eladni, de persze ez attól is függ, hogy a vevő otthonnak vagy irodának rendezi be a lakást. Hiába belvárosi az ingatlan, 15 millió helyett 12-nél többért nem fog elkelni.

– Ingatlanpiaci szempontból csak az este tíz után is zajos városrészekben lévő lakások értékesíthetők rosszabb áron, de attól, hogy egy utca napközben forgalmas, netán elmegy egy-két busz, valószínűleg nem tudjuk lealkudni a kiszemelt otthon árát – magyarázta Sándor Zsuzsanna, az egyik legrégebbi szegedi ingatlanközvetítő cég tulajdonosa, akitől azt is megtudtuk, a nagy körutakon és sugárutakon lévő lakások 10-20 százalékkal olcsóbbak. A forgalmas utak mellett lévő ingatlanok közül talán még a Kálvária sugárút a legkevésbé érintett. A szakértő elárulta, bár a belvárosi lakások nagyon értékesek, eladásukat nehezíti a nyári rendezvények és a fiatal egyetemisták által keltett zaj. A vásárlónak nem árt este is elsétálni a kiszemelt lakáshoz, nehogy egy közeli talponálló hosszú időre álmatlanná tegye éjszakáit.

Mit mutat a zajtérkép?

A közúti tehergépjárművek által gerjesztett zaj terheli leginkább a városok lakosságát. Szegeden ez a Kossuth Lajos sugárúton, a Párizsi, a Berlini, a Brüsszeli körúton, a Bertalan híd, Temesvári körút és a Szőregi, Makai út szakaszon érezhető a legjobban. A tömegközlekedés sűrűsége miatt a Mars tér–Újszeged tengelyen szintén átlagosnál magasabb közlekedési eredetű zajterheléssel kell számolnunk. A nappali zajszint határértéke mindig magasabb (65 decibel), mint az este tíztől hajnali hatig tartó intervallumban (55 decibel). A nagy forgalmú utak mellett mért zajszintek átlagosan körülbelül 5-10 decibellel haladják meg a határértéket. Az említett Hajós és Attila utcákat is zajosnak, a határértéket meghaladó zajszinttel terhelt területnek jelölték a speciális térképen. Újszegeden a ligetben és környékén szintén határérték körüli zajszintet okoz a Székely sor, a Népkert sor, illetve a Temesvári körút átmenő forgalma. Szeged legcsöndesebb részei a körutak és a sugárutak által közrezárt , illetve egyéb épületek hatására leszigetelt területek, ahol nincs számottevő átmenő forgalom. A külvárosi utcák egy része is ezen kategóriába sorolhatók. A Selyem utca, Gyík utca környéke, Móraváros központi része, a klinikák területe és a kertvárosi területek – Szeged legcsendesebb területei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a szegedi múzeum japán kiállítása

Szeged - Egyedi természetlátást tükröznek a Móra-múzeum tegnap megnyílt tárlatának japán tárgyai és… Tovább olvasom