Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Megkezdődhetett Roland kezelése

Megkezdhették a gyógykezelését a szegedi gyermekklinikán annak a nyolcéves, szabadkai, leukémiás kisfiúnak, akinek nagymamája lapunkon keresztül kért segítséget a költséges kemoterápia árának előteremtéséhez. Bár nem sikerült összegyűjteni a teljes összeget, az intézmény megelőlegezte a hiányzó részt. Rolandnak azonban nagy szüksége lenne további adományozókra, ugyanis még öt kezelés hátravan.
A gyógykezelés megkezdődött. Roland és anyukája valamint orvosok bizakodók. Fotó: Gyenes Kálmán
Szegedre érkezett tegnap az a nyolcéves, szabadkai, rákbeteg kisfiú, akinek édesanyja annak ellenére Magyarországon kezelteti egyszem gyermekét, hogy mindez – mivel nem magyar állampolgár – súlyos milliókba kerül a családnak. Mint azt korábban megírtuk, Szabó Rolandot évek óta gyógyítják a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központban. A pénz azonban időközben elfogyott, így néhány nappal érkezésük előtt még az is kérdéses volt, egyáltalán befeküdhet-e a kisfiú az intézménybe.

– Életem legrosszabb élménye volt az újvidéki kórház, ahova először fordultunk – mesélt négy évvel ezelőtt kezdődött kálváriájukról az édesanya, Németh Csilla. – Két hétig voltunk ott, és gyakorlatilag semmit nem csináltak a fiammal. Egyszerűen nem merték megmondani, hogy nincs gyógyszerük, inkább hagyták leromlani az állapotát. Roli még a saját lábán ment be oda, és a karomban hoztam el, szinte az utolsó pillanatban. Persze, hogy nem volt kérdés, Magyarországra hozom-e, ahol – bár fizetni kell – meg tudják gyógyítani.

A szabadkai Szabó Roland jól tűri a szegedi szurit. Fotó: Gyenes Kálmán
Roland két év alatt tünetmentessé vált, ám édesapja tavaly nyári tragikus halála annyira megviselte, hogy a trauma miatt betegsége kiújult. Hogy mindezt még mindig nem sikerült feldolgoznia a kisfiúnak, jól mutatja, hogy amikor történetük felidézésében az édesanya idáig ért, Roland kiment a szobából. – Anya, nem akarom ezt hallgatni – mondta.

Roland tehát január óta ismét rendszeres látogatója a klinika onkológiai osztályának. Mivel azonban az alapítvány, amely eddig segítette a kisfiút, fizetésképtelenné vált, és a család is minden értéket pénzzé tett, a mostani kezelésre az édesanyának szó szerint össze kellett kalapoznia a pénzt, hiszen beteg fia mellett nem tud munkát vállalni, 100 eurós segélyéből pedig esélye sem volt, hogy a több mint kétmillió forintot kifizesse. – A Vajdaságban nagyon segítőkészek voltak az emberek. Bár nagy szegénységben él mindenki, gyakorlatilag nekik köszönhetem, hogy most itt lehetünk.

A megoldás a biztosítás lenne

Túri professzor elmondta: Roland esete nem egyedi. Hetente 4-5 külföldi beteg érkezik a klinikára. Van, aki ki tudja fizetni a költséges ellátást, és van, aki nem. Az intézményvezető véleménye szerint ezért nagyon jó lenne, ha egy magyar biztosító felvállalná, hogy a környező országokban élőkkel is szerződést köt. Ez jó lenne a klinikáknak is, hiszen a megnövekvő betegforgalom plusz bevételt jelentene, és jó lenne a betegeknek is, hiszen nem lenne számukra anyagi kérdés a gyógyulás.

Noha nem sikerült a teljes összeget összegyűjteni, a hiányzó részt a klinika megelőlegezte a családnak, hogy elkezdhessék a kemoterápiát, hiszen több helyről is ígéretet kaptak a támogatásra. Ennél többet azonban az intézmény vezetői sem tehetnek, hiszen ha a költséges kezelésnek akár csak egy részét is átvállalnák, borulna a teljes költségvetés. – A klinika „A" részlegének egyhavi teljes gyógyszerkerete az az összeg, amibe a kisfiú hátralévő kezelései kerülnek – magyarázta Túri Sándor igazgató.

Ez az összeg egyébként 10,5 millió forint. Ennyibe kerül az előírt további öt kemoterápia, ennyit kellene tehát még összegyűjtenie a családnak. – Ha a kisfiú nem kapja meg a többi kezelést, nehéz megjósolni, milyen mértékben romlik le az állapota – mondta Bartyik Katalin, a klinika onkológiai osztályának vezetője. – A most megkezdődő kúra végeztével is még csak félidőnél tartunk majd, nagy az esély tehát arra, hogy ha pénzhiány miatt megszakad a kezelés, Roland visszaesik.


A számlaszám

Akik segítenének – magánszemélyek, civil szervezetek, alapítványok, gazdasági társaságok – a kisgyerek gyógykezelésének kifizetésében, adományaikat az édesanya, Németh Csilla OTP számlájára (11773353-00365134), vagy az SZTE Szentgyörgyi Albert Orvos-és Gyógyszerésztudományi Centrum számlaszámára (10028007-00285489-00000000) küldhetik. Utóbbi esetben a közlemény rovatban fel kell tüntetni a „Gyermekgyógyászati Klinika A 310 5X020" témaszámot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politizál, tanít a képviselő

Sándor Klára újoncnak számít az országgyűlésben. A szegedi liberális képviselő, egyetemi oktató… Tovább olvasom