Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Megkezdődött a csuka szaporítása a Fehér-tón

Megkezdődött a Fehér-tón a csukaszaporítás – a tavaszias tél miatt a szokásosnál másfél héttel hamarabb. A csuka rendkívül falánk ragadozó hal, ha nem talál elég táplálékot, kannibállá válhat. Tenyésztése tehát nem könnyű, de éppen ezért kevés halgazdaság foglalkozik vele – így a szaporulat jó áron értékesíthető. Kül- és belföldi horgászvizekbe kerül.
A csuka – az édesvizek cápája – falánk ragadozó. De horgászvizek elképzelhetetlenek nélküle. Illusztráció: DM/DV
Ha a csukák nem találnak elég táplálékot, kannibállá válnak. Megtörténhet, a rengeteg csukaivadékból egyetlen vízben csak egy marad meg: a legnagyobb. Ezzel a veszéllyel nagyon is tisztában vannak a Fehér-tavon gazdálkodó Szegedfish Kft. szakemberei, és az ikrákból frissen kikelt apróságokat úgy helyezik ki nevelőtavakba, hogy minél nagyobb területre minél kevesebb jusson belőlük. Ha a vízben elegendő apró planktonrákocska, illetve keszegivadék úszkál, a kis csukák nem jelentenek egymásra okvetlen életveszélyt – de ha elfogyna a táplálék, könnyen elkezdhetnék egymás tizedelését. Éppen ezért, még mielőtt elkezdene csökkenni a táplálékmennyiség, lehalásszák őket, s nagyobb, táplálékdús tavakba helyezik át.

Szupercsukák

Valóságos szupercsukák a Fehér-tóból származó csukaivadékok. Hisz a szülők – bár a Tiszából származnak – évek óta a halgazdaság tavaiban élnek, kitűnő táplálkozási körülmények között. S jól táplált szülőktől az átlagnál gyorsabban növekvő ivadékok nyerhetők.

– A csukaivadékok a jó körülmények között gyorsan nőnek. Őszre már tíz-tizenkét dekásak, és lehalászhatók, értékesíthetők. Németországba és Olaszországba, illetve hazai horgászvizekbe kerülnek – mondja Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezetője. Ezt a halat jó áron lehet értékesíteni – épp azért, mert ragadozó életmódja miatt nevelése extra gondokat okoz, és így kevesen foglalkoznak szaporításával –, s őszre, ha minden jól megy, 8-10 millió forint bevételt várhat belőle a gazdaság. Egyébként, miután most a tavaszias idő miatt hamarabb elkezdődhetett a tenyésztés, mint más években, az ivadékok hamarabb elérik a kívánt testtömeget, és értékesítésükre is hamarabb kerülhet sor.

– Természetes vizekben méternél hosszabbra, tíz-húsz kilósra is megnőnek a csukák. Szinte hihetetlen, de egyes, óriási példányok lehúzhatják a víz alá még a vadrécét is – mondja az ügyvezető. A horgászvizek régen is elképzelhetetlenek voltak csuka nélkül, s ma még elképzelhetetlenebbek: a szapora, tájidegen ezüstkárászt – amely a ponty, és más őshonos halak táplálékvetélytársa – a csuka ritkítja legeredményesebben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss-Rigó László perre ment

A bíróság első fokú döntése szerint az egyházi vezetők közszereplők. A szeged-csanádi megyés püspök… Tovább olvasom