Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Megkezdődött a csukaszaporítás

Elkezdődött a napokban a csukaszaporítás a szegedi Fehér-tavon. Őszre akár a negyven dekát is elérhetik a rendkívül gyorsan növekvő ivadékok. A gazdaság főleg nyugati országokban értékesíti a csukákat.
A csuka a legkorábban ívó halunk: már február végén elkezd szaporodni. A Szegedfish Kft. öt éve foglalkozik csukával, a különféle egyéb haszonhalak szaporítása mellett. Beváltotta a hozzáfűzött várakozásokat – mondja Lódi György termelési igazgató. A gazdaság szakemberei Szlovákiában – ahol a csukával való foglalkozás különösen nagy hagyományokra tekint vissza – tanulmányozták a mesterséges szaporítás módszereit. Negyven-ötven kifejlett csukát tart szaporításra a gazdaság. A legkülönbözőbb hazai vizekből származnak, így beltenyésztés még csak véletlenül sem következhet be: az ivadékok valóságos „szupercsukák" lesznek.

– A napokban mikroszkóp segítségével megvizsgáltuk a szaporítás előtt álló csukák ikráit: már teljes mértékben érettek voltak – ismerteti a nemrég indult munka előzményeit a szakember. Az egymillió megtermékenyített ikrából kifejlődő kis csukák – amelyeknek húsz–harminc százaléka éri el az értékesíthető méretet – számára nagyon fontos, hogy tudjanak mit enni. Ez a Fehér-tavon biztosítva is van: a táp-
anyagdús vízben sok az apró planktonlény, a Tiszából pedig sok, gazdaságilag értéktelen hal jut be a tavak tavaszi feltöltésekor. Ezek itt leívnak, és az ivadékaikat fogyasztó csukák rendkívül gyorsan gyarapodnak.

Őszre akár harminc-negyven dekásra is növekedhetnek, s máris értékesíti őket a gazdaság. Nyolcvan-kilencven százalékuk nyugat-európai vizekbe kerül, ahol a horgászok különösen kultiválják ezt a ritka ragadozó halat. A fönnmaradó mennyiséget magyarországi horgászegyesületek veszik meg, vizeik csukaállományának gazdagítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bontják a piacot a Szent István téren

Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet,… Tovább olvasom