Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Megkezdődött a II. Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Szeged - A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Hittudományi Főiskola közös fővédnöksége alatt keddtől második alkalommal rendezik meg Szegeden a Szent Gellért Fesztivált; a nemzetközi zenei programsorozat szombatig számtalan zenei csemegével várja az érdeklődőket.
Robert Christian Bachmann, a fesztivál művészeti vezetője a keddi nyitó koncert előtt elmondta: a Magyarország egyik első püspökének nevét viselő koncertsorozat fő célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a szegedi, környékbeli és szélesebb zenekedvelő közönséget, amely a vallás, a zene és a spiritualitás szoros kapcsolatát is kifejezi.

Az idén már ötnapos esemény több helyszínen a művészetek széles spektrumát fogja át. Az érdeklődők hallhatnak klasszikus zenei koncerteket a szegedi Dómban, ahol bécsi klasszikusok és kortárs darabok szólalnak meg. Az altemplomban posztmodern hanginstallációk gondolatébresztő kompozíciói nyújtanak egyedi élményt. Akik a zenét maguk is – akár csak alapfokon – művelik, kreativitásukat tehetik próbára, és inspirációt meríthetnek a Katolikus Házban zajló rendhagyó nyitott szemináriumokból. A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola nagytermében kamarakoncertek lesznek.

A Szent Gellért Fesztivál fő helyszíne a Szegedi Dóm, ahol kezdetként kedden este szimfonikus koncerttel indult a program a Budapesti Kórus és a Monarchia Szimfonikus Zenekar előadásában, Virágh András vezényletével, Koloss István Hungária vivát! (És mégis leszünk...) című művének előadásával.

Szerdán a hegedű és a gitár kerül a középpontba: Jeanne Christée hegedű- és Boros Zsófia gitárjátékában csendül fel egyebek közt Niccolo Paganini Centone di Sonate-jából a Sonata No. 1, a Caprice No. 9, a Caprice No. 13, az A-dúr Sonata Concertata, és Bartók Béla Román táncok című műve.

Csütörtökön önálló fuvolaest lesz, Madai Zsuzsanna előadásában hallhatja a közönség például saját, Treador című művét, Johann Sebastian Bach Fuvola-szólószonátáját, vagy a fesztivál művészeti vezetője, Robert Christian Bachmann Exercitia elnevezésű zeneművét.

A fesztivál két legnagyobb koncertje pénteken és szombaton a szegedi Dómban lesz, ahol előadást tart a Szent Gellért Akadémia. A fesztivál hivatalos szimfonikus zenekara különböző nemzetiségű fiatal, profi zenészből állt össze. A program idén az ősbemutatókra koncentrál, így a fesztivál művészeti vezetőjének zeneműve mellett dél-koreai, egyiptomi és egy amerikai-dél-koreai koprodukció is Szegeden debütál.

A Robert Christian Bachmann művészeti vezető és Kuk Li Jun első karmester által dirigált hangversenyeken felcsendül többek között Antonio Vivaldi A L,Estro Armonicójából a H-moll Koncert 4 hegedűre és vonósokra, és Joseph Haydn Gábriel recitativója és áriája. Emellett hallható lesz Robert Christian Bachmann Epitáfium, Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr szimfóniája hegedűre, brácsára és zenekarra, illetve Ludwig van Beethoven IV. B-dúr szimfóniája is.

A multikulturális képet Lydia Rathkolb osztrák szoprán, Jiri Partyka, Jakub Cernohorsky, Vladimir Kransky, Ivana Kovaeicová, Martina Bacova cseh hegedű művészek, Vera Binarova cseh brácsaművész és az Ausztriában alapított Stadler Quartet - Frank Stadler, Bajusz Izsó, Predrag Katanic, Peter Sigl - teszi teljessé.

A program párhuzamosan zajlik a XXI. Biblikus konferenciával, mely csütörtökön kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyatékosságtörténeti kiállítás nyílt Szegeden

Szeged - A fogyatékosságra adott társadalmi válaszok, a fogyatékkal élő személyekhez való… Tovább olvasom