Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött a tanítás

Becsengettek, tegnap indult a nagyüzem a közoktatásban. Ez az egész városképet megváltoztatta, és a szegedi közlekedésben is érezhető volt: bedugult a város, mindenki késésben volt.
A reggeli csúcsforgalom a Belvárosi hídon is tapasztalható volt. Fotó: Karnok Csaba
Mintegy varázsütésre többszörösére növekedett a városlakók száma – ez lehetett a benyomása tegnap a reggeli órákban közlekedőknek. Megkezdődött az új tanév.

A szülők – egyre többen – gépkocsival szállítják csemetéiket az iskolába. S bár sokan felfogták már, hogy a reggeli órákban tömegközlekedési eszközzel, vagy kerékpárral hamarabb célba érhetnek, tegnap úgy tűnt – még nem elegen. A járművek okozta akadályokat ezentúl, kisebb megszakításokkal – őszi, téli, tavaszi szünet –, de el kell viselnünk.

A diákoknak az általános és szakiskolában 181, míg a középiskolákban 180 napot kell az idén tanulással tölteniük. A szorgalmi időszak első féléve január 20-áig tart, a tanév június 15-éig.

A tavalyihoz képest 25 százalékkal több diák kezdi a tanévet a nyelvi előkészítő évfolyamon az általános iskola után. Az ország 23 szakiskolájában indul szakképzést előkészítő évfolyam olyan fiatalok számára, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel.

Számukra ezzel kívánja az oktatási tárca lehetővé tenni a következő évtől a szakképzésbe való bekapcsolódást.

Az idén először tehetnek az őszi vizsgaidőszakban – október 21-étől november 30-áig – érettségit a diákok. Ekkor közép és emelt szinten rendes, előrehozott, ismétlő, pótló és javító érettségi vizsgákat rendeznek a kijelölt középiskolák. A vizsgákra szeptember 5-éig lehet jelentkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezret kaptak Karcsikáért

Százezer forintért segített kicsempészni az országból Mehmet Tüysüz Karcsikát a székesfehérvári… Tovább olvasom