Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Megkezdődött az apadás

Rendkívül lassan, de megkezdődött tegnap az apadás. A Tisza, a Hármas-Körös és a Maros egyaránt lejjebb ment – Szegednél három centivel csökkent a folyó vízszintje a tetőzéshez képest. Az apadás továbbra is nagyon lassú lesz, mert a Duna vízállása a Tisza-torkolat közelében még mindig magasabb a valaha mért legnagyobb vízállásnál.
Zsákfalakkal tartják féken a Tiszát Fotó: Frank Yvette
Három centit apadt tegnap Szegednél a Tisza, a vízállás 1006-ra csökkent a tetőzéskor mért 1009 centis értékhez képest – tájékoztatta lapunkat Dobi László központi védelemvezető, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Csongrádnál a tetőzéshez viszonyítva négy centivel kisebb a vízállás, már „csak" 1030 centi, Mindszentnél kétcentis volt az apadás, tegnap ott 1060 centit mértek. Mindez nagyon kevés, de legalább már csökken minden idők legmagasabb vízszintje, amelynek a tetőzéskor mért értékei negyven-hatvan centivel voltak magasabbnak az eddigi, legnagyobb értékeknél. A folyó Szeged alatti, országhatáron túli szakaszán is mérsékelten apad, Titelnél három centit csökkent a vízállás a tetőzés óta. Viszont a Tisza felső szakaszán az elmúlt napokban kisebb árhullám alakult ki, melynek hatására Szolnoknál még inkább lelassult az apadás.

Belvízvédekezés

A belvízvédelem is tovább folytatódik. Szivattyúzással a minap csaknem 3 millió köbméter belvizet – s részben fakadó vizet – emeltek vissza a folyókba. A különböző elöntések összes kiterjedése lényegében változatlan, 22 ezer hektár az Atikövizig területén.  
A Hármas-Körös Kunszentmártonnál 1041 centivel tetőzött a minap – ez ötvennégy centivel több az eddigi legnagyobb értéknél –, tegnap öt centit csökkent a vízállás. A Körösök felső szakaszán is létrejöttek kisebb, a Hármas-Köröst folyamatosan tápláló árhullámok, így a vízhozam lényegében állandó. A Maros hazai szakaszán szintén nagyon mérsékelten apad, Makónál a legutóbbi időkben hat centit csökkent. S mert e folyó felső szakaszain is létrejöttek áradások, a vízhozam sem csökken. A Dunától továbbra sem várhatunk sok jót: a Tisza-torkolat tájékán még mindig magasabb a vízállás a valaha is mért legmagasabb szintnél, így a közeljövőben nem tud fölgyorsulni az apadás.

Az Atikövizig területén továbbra is rendkívüli készültség van érvényben, és már összesen 4326-an dolgoznak a töltéseken. A Csongrád alatti Felgyő határában ötven méter hosszúságban megcsúszott töltéspadka „megfogásán" katonák és önkéntesek közösen dolgoztak. A vízügyi igazgatóság védvonalain egyébként a hét végén összesen négy kilométeres hosszban építettek ki bordás megtámasztást és 30 kilométer hosszban erősítették meg a töltésmagasító nyúlgátakat. A szivárgások csökkentésére több helyen folytatódik a padkaépítés a mentett oldalon. A buzgároknál és a vízügyi létesítményeknél pedig – ott, ahol szintén felfakadt a víz –, megerősítik az ellennyomó medencéket. A töltések mentén összesen mintegy 860 hektárt borít fakadó víz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegednél 3 centimétert csökkent a Tisza vízszintje

Vasárnapra Szegednél és Csongrádnál néhány centimétert csökkent a Tisza szintje, de a nagy víznyomás… Tovább olvasom