Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Megkezdődött az útépítés az Ásotthalom és a vajdasági Bácsszőlőst összekötő úton

Ásotthalom – Átadták hétfőn a kivitelező Magyar Aszfalt Zrt.-nek a munkaterületet az Ásotthalom és az országhatár közötti út építéséhez.
A 1,5 millió eurós uniós támogatásból megvalósuló beruházás nyomán a vajdasági Bácsszőlőssel (Backi Vinogradi) közös határátkelő nyílhat, a remények szerint egy éven belül – mondta Petró Ferenc, a magyar település polgármestere a hétfői projektmegnyitón.

Mint kifejtette, a projekt közvetlen célja az Ásotthalom és Bácsszőlős közötti összeköttetés kiépítése. A szerb–magyar projekt három részből áll: az összekötő út megépítése után bicikliutat építenek mind a magyar, mind a szerb oldalon, végül a közös határátkelő megvalósítása következik. A kerékpárúthoz már elkészültek a tervek, a kivitelezéshez azonban újabb pályázat szükséges – tette hozzá.

A beruházási partnerek fele-fele arányban rendelkeznek a felhasználható pénzzel, amelyhez minkét oldalon öt százalék önerőt kellett biztosítani. Magyar részről ezt a magyar állam vállalta.

Petró Ferenc szavai szerint „egy hosszú álom megvalósulása kezdődött el". A két település úgy döntött, nem várja meg a két ország közötti államközi egyezmény aláírását a határnyitásra, hanem megépítik az utat, és ezzel talán ösztönzik a végleges döntést, amely a remények szerint a közeljövőben megtörténhet – mondta a fideszes polgármester.

A kishatár megnyitása a Röszkére zúduló nagy forgalom mellett azért is szükséges, mert a térségben élők rokoni, gazdasági, kulturális kapcsolatokat ápolnak a határ túloldalán élőkkel. A két település csupán nyolc kilométerre van egymástól. Ezzel a nyitással emellett Szabadka is tizenhárom kilométeres közelségbe kerül a mostani ötvenhez képest.

Most magyar oldalon másfél kilométer, szerb oldalon egy kilométer út épül, a meglévő infrastruktúrát kiegészítve. Az elkészülő szakasz nagyobb forgalomra, például kamionok, esetleg munkagépek fogadására is alkalmas lesz, de a tervek szerint – a tiszaszigeti határátkelőhöz hasonlóan – csak meghatározott idejű nyitva tartással és csak a két ország állampolgárai számára lesz használható.

A beruházás várhatóan novemberre készül el mindkét oldalon, s a remények szerint egy éven belül megnyílik a határátkelő – tette hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

 • 10. booo 2011. június 06. 22:03
  „Beleölnek rengeteg pénzt, pár év múlva már határellenőrzés sem lesz!”
 • 9. niagara 2011. június 06. 20:08
  „Egyetértek az előző hosszászólóval, annyit hozzátennék, hogy nem polkorrektségről van szó, mert a falu hivatalos neve Királyhalom. Másrészt a Délmagyar újságírójának ugyan magyarázhat mindenféle nevekről, tyúknak az ÁBC-t. Remélem minél előbb megépül az átkelő, már évek óta ígérgetik.”
 • 8. gedeon 2011. június 06. 19:22
  „Ha Szerbia uniós tag is lessz valaha attól még a határátkelők maradnak még jó darabig.
  Lásd román határ.Nem lehet csak úgy kolbászolni az országok között...”
 • 7. nagypappa 2011. június 06. 19:20
  „sőt gyalog sem”
 • 6. nagypappa 2011. június 06. 19:20
  „3. Godina 2011.06.06. 18:25

  Már az is indokolná a régi átkelő megnyitását, mert az autópályán kerékpárral, lassú járművel nem lehet közlekedni”
 • 5. szpirigonzálesz 2011. június 06. 19:13
  „Re.: benq

  Biztosan máshol is örülnek a kitűnő meglátásaidnak.”
 • 4. benq 2011. június 06. 18:29
  „Bácsszőlős- királyhalom teljesen mindegy ismét eltapsolnak több százmillió forintot nagyjaink mire ott megindul a határellenőrzés.... pár év aztán be is lehet zárni, lebontani, mert a szerbek is uniósok lesznek... egyszer csak”
 • 3. Godina 2011. június 06. 18:25
  „CsImre volt már róla szó,hogy megnyitják.De azzal az a probléma,hogy azt az átkelőt nem csak a helyiek vennék igénybe.Annyi határőrt meg nem tudnak alkalmazni,hogy még a forgalmat is tereljék.Így borzalmas nagy káosz lenne a röszkei kis határon.Szerintem nem rossz ötlet az Ásotthalmi átjáró,mert így mikor áll a röszkei határon a forgalom akkor nem kell akkorát kerülni a tompai átjáróhoz.”
 • 2. CsImre 2011. június 06. 18:03
  „Röszkénél a régi átkelő is lehetne kishatárátkelő, az is tehermentesítene.”
 • 1. délikapu 2011. június 06. 14:50
  „A délmagyar megint fölöslegesen polkorrektkedik. Bácsszőlős böcsületös neve Királyhalom, amely település Ásotthalom és a mellette lévő tanyavilág, a ma is Királyhalomnak nevezett terület szerves része, amely csak a kommunista Jugoszláviában kapta a Bácsszőlős (Backi Vinogradi) nevet, nem akarták ugyanis, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia császára/királya után kapott nevet viselje. Ferenc József (1867 után) apostoli magyar királyról kapta a település és a terület a nevét, aki a szegedi 1879-es árvíz után járt erre. Királyhalmát a trianoni határ vágta ketté, egyébként mindig is Csongrád (vár)megye része volt. Úgyhogy szerbül lehet Backi Vinogradi, de magyarul Királyhalmát kéne írni, már csak azért is mert ez a rész sohasem tartozott Bács megyéhez (Bács-Bodrog vármegye).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától zárva a Rókusi-Szatymazi kereszteződés

Aszfaltburkolási munkálatok kezdődnek a Rókusi körút és a Szatymazi utca kereszteződésében, a külső oldalon. Ezért a kereszteződést lezárják. Tovább olvasom