Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Megkopasztották a szovjet katonasírokat Szegeden

Rongálás korábban is előfordult a szegedi temetőkben, de a minap tucatnyi rézdíszt törtek le a vandálok a Dugonics sírkertben. MÉH-telepre nem vihették, ott nem vesznek át ilyet.

Nagy valószínűséggel eladásra szánták a színesfémet azok a garázdák, akik a minap nekiestek Szegeden a Rózsa utcai Dugonics temető díszsírjainak. A szovjet katonák nyughelyét nemzetközi egyezmény szerint kezelő Szegedi Testamentum Temetkezési Kft.-nek a felekezeti sírkert gondnoka jelezte a rongálást. A bekerített temetőt éjszakára bezárják, de városőrökkel nem szerződtek, így személyes őrzés nincs.

– A síremlékekről tucatnyi emléktábla rézgombját lefeszítették. Az anyagi kár nem jelentős, de az megdöbbentő, hogy kegyeleti helyeket sem kímélnek a vandálok. Nyilván színesfém-felvásárlókhoz továbbították, akik hajlandók átvenni – tájékoztatott az önkormányzati cég ügyvezetője. Hódi Lajos elmondta: nem az első eset, hogy a rongálók nekiesnek a síroknak, de eddig csak szórványosan lopták a bronzedényeket, alumínium kiegészítőket. A városi temetőket éjszakára bezárják, nappal pedig városőrök vigyáznak a rendre, de a nagy területen így sem védhető ki maradéktalanul a rombolás. A Rózsa utcai katonai sírokon, hogy a csúf látványt eltakarják, ideiglenesen műanyag kiegészítőkkel pótolták az ellopott díszeket.

Kinek lehet eladni ilyen helyről származó színesfém tárgyakat? Nem a Dél-magyarországi MÉH Zrt. országszerte működő tizenöt átvevőhelyén, az biztos – tudtuk meg Szabó Jenő elnök-vezérigazgatótól. A társaság munkatársai minden olyan beszállított fémtárgyat elkülönítve kezelnek, amely láthatóan nem a családi háztartásból származik. Így amikor korábban köztéri szobor, vasúti sín, urna vagy rézváza került be, az átvevők értesítették a rendőrséget, és a helyszínen igyekeztek rögzíteni a gyanús eladó adatait. Ezért nem a MÉH-telepeken próbálkoznak az ilyen áruval. Szabályos esetben egyébként – a fém tisztaságától és a heti tőzsdei áraktól függően – egy kiló vörös rézért 800-1200, sárga rézért 500, alumíniumért 350-400, a bronzért 600-700 forintot fizetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A százesztendős Ilona néni, a focirajongó

95 éves koráig rendszeresen maga kapálta kertjét Huszár Józsefné, Ilona néni, mivel azt tartotta:… Tovább olvasom