Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Megkoronázták munkáját: Thurzó László Semmelweis-díjas

Szeged - Semmelweis-díjat kapott Thurzó László, a szegedi onkoterápiás klinika professzora. Az egészségügyben odaítélhető legmagasabb elismerés egyfajta életműdíj, ám a 65 éves, most leköszönő tanszékvezetőnek még rengeteg terve van.
Az egészségügyben odaítélhető legmagasabb szintű elismerést, Semmelweis-díjat kapott Thurzó László, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinikájának professzora. A bronzszobrot és az oklevelet hétfőn vehette át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.

– Tíz nappal az ünnepség előtt tudtam meg, hogy díjazott lettem. Nagyon meglepődtem – mesélte a 65 éves egyetemi tanár, aki szerint ez a díj azért különösen értékes, mert a szakma ítéli oda, és nem kötődik a politikához. Ugyanakkor kiemelte: egyfajta életműdíjnak is tekinthető, amelyet általában nála idősebb szakemberek nyugdíjba vonulásukkor kapnak meg.

Thurzó László joggal büszke Semmelweis-díjára. Fotó: Frank Yvette
Thurzó László joggal büszke Semmelweis-díjára.
Fotó: Frank Yvette

A tanszékvezetésről éppen most leköszönő Thurzó László az indoklás szerint klinikavezetői, szervezői és szakmai érdemeiért kapta a díjat. A szegedi onkoterápiás klinikát 1994-től megbízottként, 1997-től pedig tanszékvezetőként irányította. Amióta átvette az intézményt, az az egyetem húzóklinikája: minden évben nyereséget termel. Ez a forráshiánnyal küzdő állami egészségügyben szinte példa nélküli. Előkelő helyen végzett a betegszavazatok alapján felállított sorrendben Az év kórháza versenyben, és az országban elsőként itt valósult meg az önálló onkológiai oktatás is – ma már ez minden orvosegyetemen gyakorlat. Mindemellett, bár hazánkban az onkoterápia és a sugárterápia hiányszakma, nem volt olyan év, hogy ne lett volna rezidens a szegedi klinikán.

– Számomra ez azt mutatja, hogy a fiatalok úgy találták: ezen a klinikán megfelelő körülmények között, megfelelő színvonalú képzésben részesülhetnek – mondta a professzor.

– Ez a díj a munkám megkoronázása – fogalmazott Thurzó László, aki dolgozik tovább. – Az volt a tervem, hogy ha elmegyek, olyan klinikát adok át, amely Magyarországon az élvonalba tartozik. Úgy érzem, ez nagyjából sikerült, de vannak még lezáratlan projektek. Több kutatásban is részt vesz a klinika, ami szakmailag hatalmas presztízst ad.

Ezeket tehát továbbviszi a professzor, ahogyan a gyógyítást és az oktatást sem akarja abbahagyni. Díjának egyelőre pedig még a helyét keresi a lakásban.

– Azt szeretném, hogy ne legyen túl feltűnő helyen, de azért ne is legyen eldugva – mosolygott.

Olvasóink írták

 • 4. zest 2011. július 10. 02:43
  „Én is szívből gratulálok a Professzor Úrnak!
  Hasonlóan "Yucca"-hoz nekem is mindkét gyermekem a Professzor Úr segítségével jött a világra (33 és 31 éve). ... sőt, az első gyermekem születése miatt még egy németországi tanulmányútjáról is majdhogy nem lekésett :) ... számomra Ő jelenti az ORVOS-t !!! További jó egészséget és jó munkát kívánok DOKTOR ÚR !!!!!!!!”
 • 3. Herli 2011. július 09. 18:12
  „Szontágh ifjoncai is nyuggerek lettek már !
  Nahát, hogy szalad az idő. Thurzó , Apró és a többiek....sikeresek voltak.
  Voltak?”
 • 2. henibaby75 2011. július 09. 16:01
  „Gratulálok! További jó munkát, és egészséget kívánok!”
 • 1. Yucca 2011. július 09. 15:09
  „Szívből gratulálok a Professzor Úrnak!
  33 éve járok hozzá -- és csak hozzá! -- mindkét fiamat nála szültem. Csak a legnagyobb elismeréssel tudok nyilatkozni úgy a munkájáról, mint az emberi kvalitásairól!
  Remélem még sokáig fog dolgozni, jó egészséget kívánok neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partnerségi központot hoznak létre Szabadkán

Szeged - Az Európai Bizottság a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési… Tovább olvasom