Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Megküzdenek a helyi rádiók is a frekvenciáért

Szeged - A Rádió Plusz és a Rádió 88 frekvenciaengedélye 2011 januárjában lejár. Mindkét szegedi kereskedelmi rádiónak pályáznia kell, mindketten számítanak versenyre. Ugyanez a helyzet a megye többi városában is.
Szegeden mindkét kereskedelmi rádió frekvenciaengedélye 2011 januárjában jár le. A Rádió 88 és a Rádió Plusz is hosszabbított már egyszer – a műsorszolgáltatási jogosultság rádió esetén legfeljebb hét évig érvényes, és lejártakor a műsorszolgáltató kérelmére pályázat nélkül egyszer, legfeljebb öt évre megújítható –, így ha folytatni akarják, pályázniuk kell.

A Rádió 88 ügyvezető igazgatója, Tóth Géza szerint biztosan lesz verseny a két szegedi kereskedelmi frekvenciáért, de egyelőre nem tudni, kikkel kell megküzdeni. – Mindig vannak befektetői csoportok, akik azt gondolják, hogy nagy üzlet a kereskedelmi rádiózás. Nem mondom, hogy nem az, de nem akkora, mint sokan képzelik, főleg, mert induláskor hatalmas befektetést igényel. De tisztességes munkával tisztességesen meg lehet belőle élni. Ebből a szempontból olyan ez, mint egy golyóscsapágygyár, csak mi jobban kirakatban vagyunk – mondta.

A Rádió Plusz stúdiójában is versenyre számítanak a helyi frekvenciákért. Fotó: Karnok Csaba
A Rádió Plusz stúdiójában is versenyre számítanak a helyi frekvenciákért.
Fotó: Karnok Csaba

 A Rádió Plusz műsorigazgatója, Molnár Balázs is arra számít, hogy versenyezni kell Szegeden a két kereskedelmi frekvenciáért. Ez abból is megjósolható, hogy az ORTT időről időre napirendre tűzi a jelenleg nem használt 87.9 megpályáztatását is, és erre mindig van érdeklődő.

Sláger

A Rádió 88-ban téma a Sláger és a Danubius sorsa, de Tóth Géza szerint számukra semmi ijesztő nincs a történetben. Sőt, úgy véli, inkább az a félelmetes, hogy a Bumeráng megmaradását lassan „népfelkelésen" követelik. Csupán annyi történt – mondta –, hogy 97-ben az ORTT mellettük döntött, most ellenük. Ugyanígy gondolkodik a másik szegedi rádió vezetője is.

A Rádió 7 tizenhárom éve szól 24 órában Hódmezővásárhelyen és környékén, jó pár éve Kistelek és térségében. Égető Gyula, a Rádió 7 tulajdonosa elmondta, hogy Vásárhelyen 2011-ig, Kisteleken pedig 2014-ig van frekvenciaengedélyük. Szerinte ezek lejártával várhatóan nagy harc lesz a bevezetett és jól működő frekvenciákért, amelyek „két évig még önjárók lesznek, s le lehet majd rabolni azokat". Hogy miért éppen két évig? Mert akkorra mutathatják a mérések, hogy kevésbé hallgatott a rádió.

Az 1999 óta 24 órában sugárzó Rádió Szentes önkormányzati tulajdonú, amelynek 2011-ben jár le a frekvenciaengedélye. Besenyei Gábor stúdióvezető szerint várhatóan jövő ősszel írják ki a pályázatot, amelyen szerinte többen is indulnak majd. Az Árkádia Rádió 2003 óta sugároz 24 órában, makói központtal, húsz kilométeres vételkörzetben. Tulajdonosa, Sipos Jenő elmondta, hogy az ORTT három hónapja hosszabbította meg a frekvenciaengedélyüket, amely így 2014-ig szól.

Olvasóink írták

 • 15. senkiházi 2009. november 05. 13:08
  „aminőség nem zenei stílus kérdése”
 • 14. eva45 2009. november 05. 09:13
  „12- Kíváncsi lennék te milyen rádióműsort tudnál készíteni. Olyan nincs hogy mindenkinek megfelelő legyen.
  Az embereknek sokféle igényük van nem könnyű feladat megfelelni. De ezt te tudod a legjobban.
  Valószínűleg a te műsorszerkesztésed vagy zenei ízlésed nagyobb vitát kavarna.”
 • 13. SZEMOKA 2009. november 04. 15:51
  „flexi!
  Vmelyik nap még lehúztál, most pedig te is ugyanazt fújod, amit én.”
 • 12. flexsnake 2009. november 04. 15:00
  „Egy jó műsortervvel bármelyik adót fel lehetne húzni az egekig. A gond csak az hogy pofára mennek az állások. Nagydumás műsorvezetőt odaültetik műsortigazgatni. Csak hát nem mindenben jó. Lehet hogy nagyon tud kiabálni meg héliumos hangon örjöngeni, sajnos tervezni meg nem.”
 • 11. flexsnake 2009. november 04. 14:58
  „Valaha a 88 egy nagyon húzós csapat volt. Ugye Bende volt az egyik húzó ember. A plussz indulása után mind a két adó lesüllyedt a tizenéves tic-tuc zenékre meg az ultraciki lécci műsorra.”
 • 10. senkiházi 2009. november 04. 14:52
  „háát igen elég nagy az arcuk s nagyon nincs mire hiszen trendekkel vannak lemaradva de mivel ezt is emberek csinaljak és akik eldöntik mi szólhat a rádióba és mi nem sajnos tudomásul kell venni hogy ebben is dönthetnek olyanok akiknek elég szelektiv a hallásuk és nem tudják eldönteni mi a jó zene és rossz zene közt a különbség, az hogy ezzel büntetnek és rombolják az emberek nyitottságát oriási nagy probléma. lelkük rajta”
 • 9. Logaritmus 2009. november 04. 11:15
  „Tényleg nagyon gyengék a helyi rádiók, tipikusan a legátlagosabb zenéket adják le, mondván erre van igény. Na bumm. Ha mindig csak a Coco Jumbo megy, akkor az emberek sem fognak mást akarni, mert nem is tudnak róla. Melegen ajánlom a szegedi "Rádió Mi" hallgatását (FM 89.9) mert 80%-ban nagyon exkluzív zenét játszanak, amit a gagyi adók soha: igazi soul, Al Green, jazz, ambient, lounge, stb. és nem a Mahasz TOP 50-et pörgetik egész nap.”
 • 8. Zs 2009. november 04. 10:23
  „A reggelente vihogó liba mindenképp - ezért hallgatok akkor mindenképpen mást... - később a közlekedési infók miatt előfordul.”
 • 7. valoperes_zugugyved 2009. november 04. 06:14
  „r88 idegesitö is.”
 • 6. flexsnake 2009. november 04. 05:55
  „gyengék sajnos, nincs igazi húzóemberük és rossz a műsorstruktúrájuk.”
 • 5. xcbcr 2009. november 03. 19:59
  „eva45 bármin lehet utálkozni. Nincs betiltva. :)”
 • 4. eva45 2009. november 03. 17:33
  „Most már a megyei rádiókon is lehet utálkozni? Egyre jobb a helyzet. Egyeseknek semmi nem jó akkor ők énekeljenek maguknak.”
 • 3. xcbcr 2009. november 03. 14:39
  „Szerintem amikor a frekvenciaverseny aktuális lesz akkor össze kell ereszteni a két rádió műsorvezetőnőit egy jó kis iszapbirkózásra. Annak keretei között dönsék el, hogy kié a frekvencia.”
 • 2. bélás 2009. november 03. 13:33
  „A 88 bam vmelyik reggel nagy arca volt a műsorvezetőnek, most mi lesz?
  Mehet a 88 is a levesbe, mert az nem műsor amit csinálnak”
 • 1. hb 2009. november 03. 10:55
  „Így van, kár a cirkuszért, menjenek a levesbe a többi sz...arral együtt! le a láger és danubius rádiókkal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki lesz Botka László kihívója a választásokon?

2010 a választások éve lesz Magyarországon. Tavasszal parlamenti, ősszel önkormányzati választásokat tartanak. Tovább olvasom