Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Megmenekülhet a szegedi papucs

Névtelenséget kérő marketingszakember lehet a szegedi papucskészítés megmentője. Megvásárolta a Sallay család által készített óriáspapucsot, amit az Egyesült Államokba is elvisz.
– Magyarország több városába, Európa-szerte és a 2016-os amerikai hungarikumkiállításra is elviszi az óriáspapucsot, így próbál reklámot csinálni a szegedi papucsnak. Az illető azt kéri, ne hozzuk nyilvánosságra a nevét – mondta lapunknak Sallay Tibor cipészmester. Hozzátette: sajnos Magyarországon keveseket érdekel a szegedi papucs sorsa, mégis megmenekülhet, mert az Egyesült Államokból és Németországból is ígértek nekik segítséget.

A Csongrád megyei értéktárban és a hungarikumok előszobájában van a szegedi papucs, amely komoly veszélybe került. Sallay Tibor és felesége azt mondják, hiába jelezték a Rátkai Sándor Alapítványnak, hogy nehézségekkel küzdenek, évek óta nem látták a kurátorokat. Hiába írtak levelet 2014. december 2-án Botka László polgármesternek, eddig nem érkezett válasz. A házaspár még 2009-ben vállalta, hogy a Szegedi Papucs Alapítvány keretei között Sallay Szegedi Papucs néven továbbviszik a 2011-ben elhunyt Rátkai Sándor, az „utolsó szegedi papucsos" életművét. Ha azonban így megy tovább, Szeged egyik büszkesége végleg eltűnik. És bár a Guinness-rekorder óriáspapucs eladása nem mindenkinek tetszik, az Sallayék szerint hivatalosan az övék.

– Nem tagadjuk, mi vállaltuk a feladatot, de 6 év után be kell ismernünk, hogy nem bírjuk tovább. A megállapodás szerint fogadjuk az üzletben a turistákat, de ezt nem lehet bírni a munka mellett. Évente több ezren érkeznek, gyakran csoportosan, ami többórás elfoglaltságot jelent, ehhez képest nagyon ritkán vesznek bármit. Alapvetően kézzel varrott cipőket készítünk, ebből élünk, de így nem tudunk dolgozni – mondta Sallayné Zsuzsanna. Férje hozzátette: milliós adótartozásuk van, így nem tudják vállalni tovább a papucskészítést, be kell zárni az üzletet.
Sallayék a Facebookon hozták nyilvánosságra, hogy eladnák a Guinness-rekorder óriáspapucsot. A bevételből tudnák vállalni, hogy még húzzák egy ideig, hátha csoda történik, és segít valaki.

Kedvező fordulatot vehet a szegedi papucs ügye. Fotó: Schmidt Andrea
Kedvező fordulatot vehet a szegedi papucs ügye. Fotó: Schmidt Andrea

A cipészmester elmondta: egy pár szegedi papucs jelenleg 17 ezer forintba kerül, amiből 3-4000 forintot tesz ki az anyagköltség és 4000 forintnál is több a 27 százalékos áfa, a fennmaradó 9-10 ezer forint a mintegy 12 órás munka díja. – Sajnos ennél nem tudjuk olcsóbban adni, pláne annak fényében, hogy sokkal rosszabb minőségű lábbelikért is elkérnek manapság ennyi pénzt – fogalmazott Sallay Tibor.

Nem ért egyet az óriáspapucs eladásával Elekes Zoltán, a Hungarikum Fesztivál szervezője. – Megdöbbenve állok az előtt, hogy olyasmit adnak el, amiről nem csak ők rendelkeznek. Az óriáspapucsot azért készítettük a Hungarikum Fesztiválra, hogy népszerűsítsük a szegedi papucsot, amely az alapítvány, önkormányzati képviselők és a Hungarikum Fesztivál közös ráfordításából született – mondta. Szerinte az óriáspapucsnak továbbra is a Kiss Ernő utcai Rátkai-emlékszobában van a helye.

Az ügyben kerestük Tóth Károly önkormányzati képviselőt, aki a Rátkai Sándor Alapítvány kuratóriumi tagja. Azt mondta, csak a sajtóból értesült arról, hogy el akarják adni a papucsot. – Engem nem kerestek meg. Úgy gondolom, ha nincs valami egészen különleges indok, akkor nem kellene eladni az óriáspapucsot – fogalmazott. Hozzátette: az alapítvány kuratóriumának tagjai – az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-vel közösen – készen állnak az egyeztetésre, hajlandók tárgyalni róla, mit vállalnának Sallayék, mert a szegedi papucs megőrzése kiemelten fontos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bepillanthattak a tanodák életébe

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg pénteken az I. Tanodák Éjszakáját. Tovább olvasom