Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megmenekült a nagyfai fogház

Nem kerül lakat a nagyfai fegyintézetre, a szegedi börtön egyik objektuma lesz belőle – ígéri Draskovics Tibor szakminiszter. A rabkórház és a szolgálati lakások is megmaradnak, de hogy hány embert bocsátanak el, és milyen egyéb változások lesznek, egyelőre nem tudni.
Nem zárják be a Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet, jövő év januárjától a Szegedi Fegyház és Börtön részeként működik tovább – azaz megszűnik az önállósága. Ez áll abban a válaszlevélben, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter írt Magyar Annának, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének korábbi megkeresésére.

Lapunkban megírtuk: május óta jelentek meg sajtóhírek arról, hogy takarékossági okokból 5 magyarországi fegyintézetet – köztük a nagyfait – ideiglenesen vagy végleg bezáratna a kormány. Ezeket az információkat nem cáfolták a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP), de részleteket nem közöltek. Csupán annyit mondtak el, a jelenlegi nehéz helyzetben a feladatokat a lehető legolcsóbban és legésszerűbben kell ellátniuk, a tavaly átadott új tiszalöki és szombathelyi börtön pedig alkalmas arra, hogy kiváltsa a kisebb befogadóképességű intézeteket.

A tervezett bezárás ellen mind az intézetben működő BV-szakszervezet, mind a megyei közgyűlés tiltakozott. Arra hivatkoztak, hogy az elmúlt években mintegy félmilliárd forintot költöttek fejlesztésekre az intézetben, és Nagyfán működik az ország egyetlen olyan kórházi részlege, ami a krónikus betegségben szenvedő fogvatartottak utókezelését végzi. Emellett 250 ott dolgozó jövője kerül veszélybe, akik a környéken másutt nemigen kapnak állást. 18 család ráadásul az intézet területén lévő szolgálati lakásokban él. Azt sem lehetett tudni, hová kerül a 400 nagyfai fogvatartott, mivel a hazai börtönök már így is túlzsúfoltak.

Draskovics közölte, hogy az átszervezés nem érinti az utókezelő részleget és a területen működő cégnél dolgozó fogvatartottak munkáját, illetve a szolgálati lakásokban élők körülményeit sem. Azok az elítéltek viszont, akik nem vesznek részt a nagyfai munkában, átkerülnek Szegedre. Levelében arra is kitér, hogy csak a vezetői helyek számát csökkentik, a funkcionális területeket vonják össze, és a párhuzamosságokat szüntetik meg.

Szerettük volna megtudni, ezek alatt pontosan mit értenek, de lapzártánkig nem kaptunk rá választ a BVOP-től.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2009. szeptember 13. 13:53
  „1. áthelyezték volna őket. A gond a dolgozókkal van, őrök, kiszolgálószemélyzet, szolgálati lakások. ők voltak veszélyben. Átkerül szegedhez, ezzel nem sok dolog változik de így le lehet faragni jelentős pénzeket.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. szeptember 10. 20:57
  „Az ajtót csak kívülről nyithatóvá alakítani, a jónépet csak csak befele engedni. A kifele esetleg szökni próbálókat egy-két bodrival széttépetni. Enni, inni nem adni, tv-t, fűtést, internetet, egyebeket lemondani. Mingyá olcsóbb lenne.”
 • 1. Horton 2009. szeptember 10. 11:19
  „Mi ez?.....valami kampányfogás?

  A 400 fogvatartottat meg szélnek eresztették volna, mert hát szegínyek.....
  Röhej.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a hétfő a hét legrosszabb napja

Utáljuk a hétfőt, mert a hétvége után ismét dolgozni kell. A hétvége pedig? Örök kedvenc. Tovább olvasom