Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Megmenekült a paprikaharang

Sikerült megmenteni a beolvasztástól az alsóvárosi paprikaharangot. Az egyház 940 ezer forintért kapja vissza az öntvényt a harangöntőtől. A régi nagyharang augusztus elején kerül vissza a templomba.
Az alsóvárosi plébánia megállapodott Gombos Miklós őrbottyáni harangöntővel, hogy a műtárgy visszakerül Szegedre – tájékoztatta lapunkat pénteken Szilágyi Árpád, a Szegedi Városképvédő és Hagyományőrző Egyesület elnöke. A hírt Medgyesi Konstantin, a harang megmentéséért társadalmi összefogást hirdető Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense megerősítette.

Amint többször is megírtuk, az alsóvárosi templom nemrégiben új nagyharangot kapott a megrepedt régi helyett. A költségek csökkentésére a törött öntvényt fölajánlották a harangkészítőnek, aki ezt a soron következő harang öntésekor alapanyagként használta volna. Gombos Miklós, amint a harangmentés szándékáról értesült, azonnal beleegyezett, hogy a legközelebbi öntésre való alapanyag áráért visszahozza a harangot Szegedre.

Orosz Lóránt alsóvárosi házfőnöktől megtudtuk, a harangöntő megkapja az anyag árát, 940 ezer forintot. Két forrásból teremtik elő a pénzt. Az alsóvárosi plébánia 50 ezer forintról 300 ezer forintra emelte hozzájárulását, a hiányzó 640 ezer forintot pedig Gyulay Endre megyés püspök kezdeményezésére a püspökség előlegezi meg.

Az alsóvárosi plébánia által felajánlott összegen kívül eddig közel 300 ezer forint adomány gyűlt össze. Zombori István történésztől, az adománygyűjtés koordinátorától megtudtuk, a Múzeumi Tudományért Alapítvány számlaszámára (11100403- 19083852-10000001) továbbra is várják a befizetéseket. A szervezők kérik, közleményként tüntessék fel a „harang" szót.

Orosz Lóránttól tudjuk, hogy a harangmentés hírére egy szentesi kereskedő azonnal 2 millió forintot kínált az öntvényritkaságért, ám a plébánia nem fogadhatta el az ajánlatot. – A harangnak Szegeden a helye – mondta Orosz Lóránt. Várhatóan augusztus első hetében kerül vissza az alsóvárosi templomba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom