Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megmentette a galamb életét

Nem mindennapi látvány fogadja a szegedieket a Széchenyi téren időnként: egy – láthatóan teljesen szelíd – galambot visz a kezén, vállán egy hölgy. Olykor fel-felröppen a szelíd galamb, aztán visszaszáll.
Nagy Tímea a biztos pusztulástól mentette meg ezt a galambot, még fiókakorában. Fotó: Karnok Csaba
Saját maga mentette meg a biztos pusztulástól az utcán, a sínek mellett talált, fészkéből kiesett galambfiókát egy hónapja Nagy Tímea. – Először tejbegrízt kapott, az hasonlít az úgynevezett begytejhez, mellyel a galambszülők a fiókáikat táplálják. Két ujjal kellett a csőrét óvatosan kinyitni, és szájába juttatni a falatot – meséli Tímea. Két hét múlva már magvakat is elfogadott a madár, önállóan fölcsipegette őket a földről.

Időközben elvitte a vadasparkba is a tulajdonos, mert baj volt az egyik szemével. – Szemcseppet kapott, és meggyógyult. Nagyon rendesek voltak a vadasparkban, mondták, bár a galamb nem védett állat, ő is élőlény, és neki is jár a gondoskodás – halljuk Tímeától.

Hogy szakértő nevelést kapott a galamb – Nagy Tímea ökológus végzettségű, korábban is sok madárfiókát megmentett, kékcinkétől feketerigóig –, bizonyítja: már a szárnyát próbálgatja. Gazdája időnként kiviszi a Széchenyi térre, hogy ismerkedjék a többi galambbal és tanuljon repülni. Sokszor előfordul, fölrepül egy fára, aztán visszaszáll Tímea kezére – a sétálgatók között általános közbámulatot keltve. S nemcsak itt: mivel Tímea gyakran utazik vonaton Debrecenbe, és a galambot időnként a hosszú vonatút alatt is meg kell etetni, előveszi tehát a dobozból, és megeteti. De már nem sokáig csodálhatják a szelíd galambot az utasok: Tímea úgy látja, pár nap múlva szabadon engedhető.

Olvasóink írták

  • 1. Reka_1997 2009. május 29. 14:28
    „Engem nagyon ledöbbentett ez a hír!Ha megtehetik akkor valaki , akárki Nagy Tímeának az e-mail címét , mert szeretnék vele beszélni!Előre is köszönöm!!!Réka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsüzemben a kifőzdék

A hosszú ősz és a remek gyümölcstermés miatt óriási forgalmat bonyolítanak le a Szeged környéki… Tovább olvasom