Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Megmentette az ötéves Henriett életét a rendőr

Kistelek - A Kisteleki Rendőrkapitányság főtörzsőrmesterének, Bozó Bélának köszönheti életét az ötéves csengelei Szécsényi Henriett. A polgárőrként is dolgozó férfi volt az egyetlen, aki megállt az autóút mellett segítséget kérő családnak, miután Heni elvesztette az eszméletét, és nem vett levegőt.
– Ahogy ott állt a két felnőtt a kezét és lábát tehetetlenül lógató kisgyerekkel a karjában az autóút szélén, először azt hittem: elütötték a gyereket – elevenítette fel a történteket Bozó Béla. A Kisteleki Rendőrkapitányság főtörzsőrmestere, a Csengelei Polgárőr Egyesület tagja január 12-én este egyedüliként állt meg kocsijával az M5-ös autópálya kisteleki felüljárójánál, hogy segítsen annak a csengelei házaspárnak, akinek ötéves kislánya útban az orvosi ügyelet felé elvesztette eszméletét az autóban.

– Felakadt a szeme, és nem lélegzett. A pulzusát azonban ki tudtam tapintani – beszélt Bozó Béla, akinek ekkorra Heni szülei már elmondták, hogy nem baleset történt. Az ötéves Henivel szülei azért siettek be hétvégén a kisteleki ügyeletre, mert a gyógyszer és a hűtőfürdő ellenére nem akart lemenni a láza. Tanyájuktól pár száz méterre voltak, amikor kislányuk az autóban eszméletét vesztette.

– Azonnal megálltunk, és kivettük a kicsit az autóból. Már máskor is volt lázgörcse, de akkor a hidegtől és a friss levegőtől magához tért. Mikor láttuk, hogy ez most nem segít, próbáltuk megállítani a mellettünk elhaladó autósokat. Integettünk, és a vészvillogót is bekapcsoltuk, mégis többen elhúztak mellettünk. Még jobban kétségbeestünk, amikor rájöttünk, hogy a nagy sietségben a mobiltelefonunkat otthon hagytuk – magyarázta Szécsényi Attila, a kislány édesapja. Bozó Béla viszont természetesnek tartotta, hogy segít a bajba jutott családnak. A kislányt egy pokrócra fektette, majd kinyitotta a magatehetetlen Heni száját.

Bozó Béla (jobbról) a csengelei Szécsényi családnál. Fotó: Frank Yvette

– Hét évig szolgáltam a honvédségnél, ahol az embernek tisztában kell lennie az elsősegélynyújtó ismeretekkel – beszélt. Egyből látta, hogy a kislány torkát sűrű nyálmaradék zárja el, amit a férfi az ujjával azonnal eltávolított. – Ekkor „felszörcsent", és újra elkezdett lélegezni – mondta el a férfi, aki polgárőrként egyébként már korábban is találkozott a családdal, de a nagy ijedségben csak akkor ismertek egymásra, amikor Heni már újra vett levegőt. Mivel a kislány még ekkor sem nyitotta ki a szemét, a rendőr-polgárőr azonnal a 112-es segélyhívót tárcsázta telefonján.

– Még soha nem hívtam ezt a számot, ezért igencsak meglepődtem, amikor különböző utasításokat hallottam a vonal túlsó oldalán: ha ez a gond, ezt a gombot nyomjam meg, ha az, akkor a másikat – magyarázta. Ezt nem akarta kivárni, így munkahelye ügyeletén keresztül értesítette a mentőket, akik gyorsan a helyszínre értek. A kislányra oxigénmaszkot adtak, majd az újszegedi gyermekkórházba szállították. Henit az elmúlt héten engedték ki a kórházból, ahol édesapja elmondása szerint egyszer ugyanígy rátört a lázgörcs. Az orvosok sem tudtak mást mondani a szülőknek: kislányuk szervezete így reagál a magas lázra. Heni szerencsére már jobban van: ikertestvérével együtt látogatásunk alatt szinte az egész időt végigénekelte, majd néhány fotó erejéig boldogan ült megmentője ölébe.

– Ezt soha az életben nem tudjuk eléggé megköszönni – mondták a kislány szülei. Bozó Bélának pénteken a csengelei önkormányzat és a polgárőrség nevében elismerő oklevelet adtak át.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Pityuka 2008. június 06. 19:15
  „Gratulalok Bozo Belanak . Eletet mentett .”
 • 29. Szaniszló János 2008. január 29. 14:55
  „Emberségből "5"-ös;kiváló!Ilyen emberek,mint Béla teszik ezt az amúgy "kegyetlen" Világot elviselhetővé!Jóval idősebb vagyok nála de büszke vagyok rá hogy a barátja lehetek!Legyen neki szép és sikeres élete!BRAVÓ BÉLA! Szaniszló János”
 • 28. lidi 2008. január 29. 01:43
  „Csak koszonet jar mindenkinek, aki probal segiteni.
  A sok okostojas meg majd jobban csinalja, ha rakerul a sor a segitsegnyujtasban!”
 • 27. Szőkelány 2008. január 28. 21:26
  „Elképesztő történet! Kis Kergő! Jó, hogy megírtad, imádlak! :-)))) Megismerkednék veled is meg Bélával is.”
 • 26. sörpocak 2008. január 28. 21:02
  „Tisztelet a fiatalembernek! Ha pedig valaki hívta már a 104-t nem Szegedről, az tudja, hogy a 104 Szegedi központban csörög, ott veszik fel az adatokat és ők irányítják az illetékes körzeti mentőket. Ez idő.De miért nem arról írtok, hogy nagy baj van ezzel a 112-s hívással. A lényeg a gyorsaság, és nem az ide-oda pötyögés!Szomorú, hogy itt tartunk.”
 • 25. Okoska 2008. január 28. 19:37
  „Csak aki nem tudja Ha nincs a telefonodon egység vagy csak éppen találtál egy telefont akkor is a 112 működik egyedül”
 • 24. hát 2008. január 28. 16:48
  „"kedves " orwell!

  képzeld: adtam át buszon helyt, adtam hajléktalannak pénzt /holott tudtam tényleg piára költi-mert neki télen az az életmentő ami felmelegíti/, kuka mellé mosott tiszta általam nem használt ruhát tettem már ki, gyűjtöttem ruha és játékadomályt családnak, karácsonykor támogatom az általam nem használt tárgyakkal, ruhákkal egy árvaházat, jah és a tappancsnak is küldök pénzt.
  szerintem amit csinált az a fiatalember az fantasztikus! vette a fáradságot és megállt, legalább esélyt adott arra hogy tehet valamit valaki másért. ezért szerintem lesz egy család aki ezt az embert életük végéig tisztelni és áldani fogják! nem azért mert megmentették a kislány, hanem mert legalább megpróbált valami tenni és nem továbbhajtani!
  te megáltál volna? te mindent meg tudsz oldani és mindenre tudod a választ????”
 • 23. Márti 2008. január 28. 16:45
  „Elismerésem annak az embernek aki hajlandó volt segíteni az út szélén álló bajba jutott családnak!!! Nem megszólni,kifigurázni kellene ezt az embert ,hanem megbecsülni ,büszkének lenni rá mivel ő vette a fáratságot és megállt SEGITENI!Nem a foglalkozása a lényeg hanem az hogy segitett.Mindenki gondolkozzon el azon mit tett volna akkor ha ott lett volna.Akik most bírálatot írtak,miért nem azokat bírálják akik nem álltak meg segiteni?Talán ök is elhajtottak a bajbajutott család mellett?????”
 • 22. Orwell 2008. január 28. 16:27
  „Barca te sem latod a fatol az erdot mi?”
 • 21. Nővér 2008. január 28. 15:16
  „Nagyon okosnak tartja magát mindenki aki piszkálja a rendőrt mert a 104 nem jutott az eszébe. Az legalább eszébe jutott, hogy átjárható légutat piztosítson a gyereknek. Mert ugye ezt mindenki tudja, akinek jogosítványa van. Aki nem az máris irja be a keresőbe az "elsősegély nyújtás alapjai" kulcsszót, és nagyon gyorsan olvassa el és közben szégyellje magát, hogy ennyit nem tudott. A másik szomorú dolog, hogy amikor a szülők/nem csak ezek, mások sem/ elindulnak egy beteg gyerekkel saját autójukkal, az orvos felé, akkor nem tudják, hogy nem szabad a hátára fektetni. Sajnos láttam már nem egy gyereket ezért meghalni, mert a hányadékába, vagy a saját nyálába fulladt bele, mert nem tudott kifolyni a szájából. Megdöbbentő ugye, hogy ennyin múlhat a gyereked élete. Úgye?”
 • 20. barca 2008. január 28. 15:04
  „Orwell!
  Rendőrpuccsot csinálok egy telefonszámból?
  Hű, Neked van ám fantáziád, talán regényeket írsz? :)
  Olvasd el a többi hozzászólást, és rájössz, hogy rajtad kívül mindenki leszűrte a cikk jelentőségét úgy, hogy semmi negatív jelzőt nem írt erről az ÉLETMENTŐ srácról!
  Rendőr, nem rendőr, olvasd el a cikket is még egyszer...
  Lélekjelenlét, és a másikon való segítségnyújtás... Ez a lényeg!
  Ne írj választ a hozzászólásomhoz, mert ez az oldal nem vitafórum, de igazad van, én védem, mert megmentette egy másik ember életét!”
 • 19. Orwell 2008. január 28. 14:29
  „Igen a gep mellol potyogok Kedves Cseles hehe, micsoda meglepetes mi gondoltad volna hogy manapsag mindenki ott ucsorog es onnan irogat ? :)

  Segitettel mar fel elesett hajlektalant, aki ossze van hanyva es szarva stb? Adtal mar valaha segito kezet olyan valakinek akit inkabb fejbe rugnal? Adtal mar a kero embernek kenyerre? Vagy mindig azt mondod ugyis piat vesz rajta minek adjak? Adtad mar at a helyed idos embernek a buszon villamoson trolin? Alltal mar meg egy percre es gondolkodtal el azon, hogy az ilyen cikkek - mégis többen elhúztak mellettünk - konkretan mit inditanak el?
  Jelentkeztel valaha onkentesnek, akar szemetet osszeszedni, esetleg teat osztani hajlektalanoknak, vagy adakoztal mar ruhat barmit a szegenyeknek?

  Orwell”
 • 18. hát 2008. január 28. 13:59
  „gratulálok a fiatalember bátorságához!
  akik fikáznak itt egy olyan embert, aki vette a fáradságot és megállt segíteni, azt nem is jellemezném! gondolkozzon el rajta,hogy ő megállt volna e?”
 • 17. Viktor 2008. január 28. 13:37
  „A szörnyű dolog az egészben, hogy már a kresz-ben is benne van, hogy segítsünk embertársainkon...a szülők pedig csak nézték, hogy elszáguldanak az autók mellettük.Szörnyű!Emberek!Hol élünk?
  Minden tiszteletem a rendőre!Nekem is kisgyerekem van,de ha bele gondolok, hogy mi lett volna,ha mi járunk így fel áll a szőr a hátamon!Borzalamas perceket élhettek meg akkor a szülők.”
 • 16. gyuri 2008. január 28. 13:07
  „gratulálok a srácnak, és a kislánynak is! Brilliáns megoldás volt a srác kollégáin keresztül hívni a mentőket, ugyanis onnan van közvetlen vonal...”
 • 15. cseles 2008. január 28. 13:03
  „Orwell, te nagyon te! Te kezdted a rendőrözést éppen te szítod a balhét, kár volt ma felkelned! A többiek helyettem is szóltak. Na!”
 • 14. wd 2008. január 28. 11:46
  „Beth - Nem kell túldimenzionálni, és el lehet szakadni az amerikai filmektől...
  Ha baj van oda kell menni, megnézni és segíteni.

  Orwell - Mi itt a lélekjelentlétről beszélünk és csodáljuk, te meg a gép előtt pötyögve becsmérled, h nem egyből a mentőket hívta... de könnyű így fikázni...

  Örüljetek már annak, hogy az egyik ember megmentette a másik ember gyermekét!
  És örülj annak, h legközelebb téged is megmenthet!”
 • 13. Orwell 2008. január 28. 11:22
  „Kedves Barca..!

  Egy rendőr segítséget hív. Ugye ez a szitu?
  Egy rendőr csak tudja már mi az a 112 és nem csodálkozik el azon, ha szembetalálkozik a segélykérő rendszerrel...de ez , ahogy a cikkben is jól látszik kimaradt a rendőriskola tantervéből.

  Azon akadtam ki, hogy másodjára sem volt hajlandó a mentőket hívni a FŐTÖRZS hanem a kollegáit hivta akik ezután hívták a mentőt. Mindez beletartott gondolom pár percbe, s sokszor ezen élet is múlhat. Te most véded , de én nem támadom...persze lehetne feszegetni a témát, csak éppen te egy telefonszámból rendőrpuccsot csinálsz.

  Egy rendőrtől én igen is többet várok. S itt nem azért állt meg mert ő egy rendőr, hanem azért mert ember, sehol nem irják, hogy szolgálatban volt.. s ne keverjük össze a kettőt.

  Én ezek után is a mentőket fogom tárcsázni ha orvos kell és tűzoltókat ha tűz van.

  Szép Napot!”
 • 12. Beth 2008. január 28. 11:21
  „Amúgy az első gondolatom az volt, hogy ilyen esetekben is attól félnek az emberek, hogy leütik őket. Mert ugyebár az ember nem akar semmibe sem belekeveredni.
  Nézzünk emberek egy kicsit magunkba, és gondolkodjunk. Az átlagember nem fog megálni ilyen esetben. Még az utcán is elfordítjuk a fejünket, ha valami olyat látunk, ami rossz vagy hátrányos. (Nem a hajléktalanokra gondolok.)
  Tehát köszönet annak a segítőkész rendőrnek, aki megállt. ÉS SEGÍTETT!

  Ha mi nem teszünk valamit a társadalomért, akkor a társadalom sem fog tenni értünk semmit! Ez van!”
 • 11. wd 2008. január 28. 11:05
  „Kellenek a (nem) hétköznapi hősök!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három éve csúfítja a gödör a szegedi belvárost

Szeged - Egészségügyi centrumot álmodtak a tulajdonosok a József Attila sugárút nagykörúttal… Tovább olvasom