Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Megmentik a szegedi paprikát

Lehetséges Magyarországon, ezen belül Szegeden paprikát termelni – versenyképesen. Csak nem százéves fajtákkal és százéves módszerekkel. A szegedi kutatók új fajtákat hoztak létre és új termesztéstechnológiát dolgoztak ki – az első termésből a mostani paprikanapokon kapnak először ízelítőt a fogyasztók.
Az első termés a fűszerpaprika-kutató új fajtáiból a Paprikamolnár Kft.-nél. Fotó: Schmidt Andrea
– Az új fajtákkal, az új termesztéstechnológiával legyőzhető a nagy ellenfél, a spanyol paprika – mondja Somogyi György, a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kht. tudományos osztályvezetője, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa. Fólia alatt, hideghajtatásos módszerrel három-négyszer több terem belőle ugyanakkora területen, mint a spanyoloknál, szabadföldön. És olcsó is ez a módszer: fűtést nem igényel, és sokkal kevesebb vegyszer, tápanyag, víz és élőmunka kell hozzá, mint a szabadföldi termesztéshez. A megújult termesztéstechnológiához új fajtákat hoztak létre, a csípmentes Délibábot és a csípős Picadort.

Létrehozásukban spanyolok is közreműködtek – legtöbbet az ellenféltől lehet tanulni. Az új fajták megtartották aromájukat, ami a magyar paprikát világhírre vitte, ugyanakkor a szokásosnál sokkal több bennük a festékanyag. – Idén év elején jelentettük be őket – mondja a kutató.

Kipróbálásuk jelenleg folyik, a Győr-Sopron megyei Dunaszigettől a Székelyföldig – de legelsősorban Röszkén. A termelők, akik kaptak a magokból, vállalták: naplószerűen rögzítik a tapasztalataikat. Az újdonságok a ma kezdődött szegedi fűszerpaprikanapok, illetve a halfőzőverseny közönsége előtt mutatkoznak be először. Az őrlemény a Molnár Albert vezette röszkei Paprikamolnár Kft. standjánál hozzáférhető, és a Fehértói halászcsárda halászléje is ezzel készül. A kft. anyagilag is támogatta a kutatást.

Szegedi fűszerpaprikanapok

Háromnapos fűszerpaprika-ünnep kezdődik ma a szegedi Klauzál téren. Mindhárom napon reggeltől estig paprikafűzés, paprikapiac lesz. Vasárnap 5-kor helyezik el azt a paprikafüzért, amit a rendezvény vendégei fűztek. Ma délután 4-től röszkei hagyományőrzők előadása, 5 órától madzag-gólyalábasok indulnak a Dugonics térről.

De mi lesz, ha az új termesztéstechnológiát lekoppintják a mediterránok? – Ettől nem kell tartani, csak a Kárpát-medence speciális éghajlati viszonyai között válik be – mondja az osztályvezető. Tartani inkább attól kell: a nagy földolgozóknak kényelmesebb külföldről behozni fűszerpaprikát, mint arra ösztönözni a termelőket, hogy térjenek át az új eljárásra. Az Európai Unió filozófiája azonban az: mindent ott kell létrehozni az unión belül, ahol az a legjobb minőségben és a legolcsóbban megterem. A jelek szerint az új fajták az új technológiával termesztve a legolcsóbbak is, a legjobbak is. Végeredmény novemberre várható – akkorra érik be az összes termés, akkorra futnak be a paprikakutató kht.-hoz a termelőktől az adatok –, és kiderül: új lendületet kaphat-e a magyar paprikatermesztés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező a pénteki tanévkezdés

A pénteki tanévkezdés miatt a kollégisták már ma beköltöznek a diákotthonokba. Az évnyitó időpontja… Tovább olvasom