Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Megmutatná rejtett kincseit az egyetem

Természettudományi múzeumot hozna létre az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara. Több helyszínen mutatnák be az egyelőre csak oktatási célokat szolgáló, sok esetben világviszonylatban is jelentősnek számító gyűjteményeiket.
Ásványok az Aranynégyszögből, újkőkori és leprás ember csontja, Tiszában talált ősbölény, kengurucsontváz és a világon csakis Magyarországon élő tartósszegfű. Expedíciókból származó puhatestű gyűjtemény, koponyák Móra Ferenc ásatásaiból, madarak, amelyeket Herman Ottó preparált. Oroszláncsontváz, térképgyűjtemény és bálnapénisz-preparátum.

A Szegedi Tudományegyetem számtalan kincsét tárolják tanszéki folyosók vitrinjeiben, pincék mélyén, szekrények tetején. A jelenleg csak oktatási célokat szolgáló anyag azonban a természettudományi és informatikai kar szerint méltán számíthatna a nagyközönség figyelmére is. Ezért összefogott az ásványtani, embertani, ökológiai tanszék és az egyetemi füvészkert, hogy egy több helyszínű, szegedi természettudományi múzeumot hozzanak létre.

– Az a terv – magyarázta Varga Csaba projektkoordinátor, a biológiai épület igazgatója –, hogy a Móra és Herman-kollégium közötti, az egyetem tulajdonában lévő és ma már használatlan menzaépületben alakítanák ki a leendő múzeum központját, ahol a látogatók információkat kapnak a gyűjtemények helyéről, megközelítéséről.

Több száz millió forintra tehető az ökológiai tanszék gyűjteményének eszmei értéke. Fotók: Karnok Csaba (galéria)

– Itt kapna helyet a világviszonylatban a legjelentősebbek közé tartozó, több mint 30 ezer tételt számoló embertani gyűjtemény, amely antropológiai és járványtörténeti szempontból is egyedülálló – mondta Pálfi György, az embertani tanszék vezetője. Körmöczi László, az ökológiai tanszék vezetője a több száz milliós eszmei értékű zoológiai gyűjtemény 130 ezres gerinctelen és 3000 gerinces állatfajának tervez méltó elhelyezést és bemutatási lehetőséget.

– A TIK-ben nemzetközi szintű tudományos konferenciákat rendeznek. A résztvevőket turisztikai szempontból is meg kell fogni. A saját tudományterületén a helyspecifikus kiállításokra minden kutató kíváncsi. Az őslényeket és az ásványokat minden gyerek szereti, az anatómiai gyűjtemény a kicsit idősebbek számára lehet érdekes – érvelt Kóbor Balázs, az ásványtani tanszék tudományos munkatársa. A tanszék a világhírű Koch Sándor ásványtani gyűjteménnyel járul hozzá a tervezett múzeumhoz.

Mihalik Erzsébet, a füvészkert igazgatója szerint a kertben egy megfelelő bemutató tér kialakítása tenné teljessé a növényi sokféleség bemutatását, ahol tematikus kiállítások, filmvetítések esős időben is tartalmas programot jelentenének a látogatók számára.

A természettudományi múzeum megvalósításhoz 250–300 millió forintra lenne szükség, amit az egyetem pályázaton szeretne elnyerni.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. szeptember 15. 11:55
    „És eme kincseket mikor láthatjuk már, mondjuk a Móra Múzeum halálosan unalmas, több évtizedes tárlatai mellett. (helyett?)
    Engem spéciel nagyon érdekelne. Nem kicsit. Nagyon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chikán Ágnes interjúi

A talajon nemcsak állsz, hanem élsz is címmel megjelent Chikán Ágnes legújabb interjúkötete. Tovább olvasom