Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megmutattuk bélyeg- gyűjteményünket

Szeged - Hacsak nem feje tetején álló Szűz Mária, vagy a szovjet holdrakéta hűlt helyét ábrázoló bélyeg sorakozik a családi hagyatékként ránk testált gyűjteményben, ne szabaduljunk meg tőle, tegyük el emlékbe! Ha mégis, akkor szerencsénk van: akár milliomosok is lehetünk.
– A gazdasági válság kezdete óta sokkal többen próbálnak megválni bélyeggyűjteményüktől, hiszen szeretnék pénzzé tenni azt, amit csak lehet – mondta Gyöngyösi József bélyegszakértő, akit arra kértem, becsülje fel családi örökségemet: a nagymamámtól kapott bélyeggyűjteményt. Kiderült: a 60-as években nyomott levélre valókért vajmi kevés pénzt kapnék, ha el akarnám adni. Gyöngyösi József nekem is azt tanácsolta, mint a többi érdeklődőnek: ahelyett, hogy néhány ezer forintért megválnék tőle, inkább szélesítsem a gyűjteményt. Ha nem szeretném, állítsam a könyvespolcra, hogy sérülés nélkül továbbajándékozhassam, ha akarom.

Lippai Pál, városunk díszpolgára, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének alelnöke is hasonló jó tanácsokkal látott el. A szegedi expolgármester 1954 óta szenvedélyes bélyeggyűjtő. Postatörténettel foglalkozik, s elsősorban 1867-es, kiegyezés korabeli darabokat gyűjt. Albumom átlapozása után megállapította: a cicákat, pillangókat, asztronautákat, Lenint ábrázoló és a Magyar Kommunista Pártot éltető képecskék pontosan annyit érnek, amennyi rájuk van írva: vagyis egy-két forintot.

Lippai Pál, a Magyar Bélyeggyűjtők Szövetségének alelnöke- ként szívesen felbecsülte a gyűjtemény értékét. Fotó: Schmidt Andrea
Lippai Pál, a Magyar Bélyeggyűjtők Szövetségének alelnöke- ként szívesen felbecsülte a gyűjtemény értékét.
Fotó: Schmidt Andrea

Kiderült: ezeket akár fel is használhatnám levél feladásakor, hiszen az 1946. augusztus elseje (a forint bevezetése) után készült bélyegeket a Magyar Posta elfogadja. Gondot csak az jelentene, hogy megfelelő méretű borítékot találjak, hiszen az albumban tartott egy-két forintos darabokból legalább hetvenet rá kellene ragasztani a feladandó levélre.
Akadnak azonban olyan Magyarországon nyomott bélyegek, amelyeknek az árából akár egy autóra is futná. Ilyen például az 1920-ban készült Madonna-sorozat, amelynek egyik szériáján egy nyomdai hiba miatt fejjel lefelé áll Szűz Mária. A nem mindennapi „boríték díszék" 4 millió 350 ezer forintot érnek. Érdekes, hogy a bélyeggyűjtők számára éppen a valami miatt hibás, és ezáltal egyedi darabok érdekesek. Ott van például az űrkutatási verseny idejében kiadott 60 filléres szovjet holdrakétát ábrázoló széria, amelyek közül a gyűjtők azokért a darabokért fizetnek akár több százezer forintot is, amelyekről szintén egy nyomdai hiba miatt hiányzik a rakéta.

A többi gyűjtőhöz hasonlóan Lippai Pál is a fővárosi árveréseken vagy magánszemélyektől szerzi be a különleges bélyegeket. Egyszer egy kuriózumnak számítóért egy nappal hamarabb hazautazott a síelésből, hogy az utolsó pillanatban ő ajánlhassa a legtöbbet a kis papírcetliért. Hogy mennyit ér a legértékesebb bélyege, azt az expolgármester nem árulta el. Szerinte nem az ár, hanem az eszmei érték határozza meg a gyűjtő számára legkedvesebb darabot.

A legelső

1840 május elsején, Angliában nyomták a világ első bélyegét, a híres Penny Black-et, melyen Viktória királynő arcmása látható. Célja a postai küldemények kifizetésének egyszerűsítése volt. Az egyre nagyobb levélforgalom ugyanis problémákat okozott: a küldeményt a címzettnek kellett kifizetnie, de ha ezt nem tette meg, akkor a postát terhelte a felesleges szállítás költsége.

Filléres darabok

Aki abban bízik, hogy a közelmúltban kinyomott bélyegek évtizedek elteltével többszörösüket érik majd, csalódnia kell. Hiába állítja a gyűjteménybe az új darabokat. A bélyegek értéke ugyanis nem azon múlik, mennyire régiek, hanem azon, hogy milyen különlegesek. Különlegessé pedig többek között a gyártás alatt vétett hiba, vagy a hozzájuk kapcsolódó érdekes történet teszi a őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becherer Ferenc az év vállalkozója

Szeged - Az év vállalkozója díjat nyerte meg Becherer Ferenc zsombói asztalosmester. Nem ez az első… Tovább olvasom