Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Megnőtt az orvosi ügyeleten a forgalom

Szeged - Mostanában háromszor többen keresik fel (főleg hétvégenként) a szegedi Szilágyi utcai felnőtt- és gyermekorvosi ügyeletet, mint korábban. Előfordul, hogy a betegek az utcán várják ki, amíg sorra kerülnek.
Általában 120-150 ember keresi fel hétvégi napokon az ügyeletet. Az elmúlt hetekben napi 250-re ugrott a betegforgalom, de erre számítottak.

– Ha tovább nő, el lehet gondolkodni további orvosok bevonásáról. Influenzajárvány időszakában mindig több beteget látunk el, bár a H1N1-járvány miatt most még többen jönnek. Olyanok is, akik itt akarják felíratni az oltóanyagot. A helyzet odáig fajult, hogy ki kellett írni az ajtóra: ilyen szándékkal forduljanak háziorvosukhoz, mert az ügyelet nem erre való – tudtuk meg Cserjés Andrea orvosigazgatótól, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet vezetőjétől. A főorvos szerint a hiányos felvilágosítás miatt is többen jönnek, mert nem tudják, hogy milyen tünettel kell orvoshoz fordulni és mit lehet otthon is kezelni C-vitaminnal, forró teával és pihenéssel.

– Nem szabad elbagatellizálni a több napja tartó, 38,5 fok feletti, csillapíthatatlan lázat, a mélyről jövő köhögést és a fulladásérzetet. Mindenki volt már influenzás, ismeri a tüneteit, így észreveszi, ami ehhez képest új és szokatlan. Az biztos, aki be van oltva, nem hal bele az új influenzába – tette hozzá.

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása áprilisban vette át az orvosi ügyeletek működtetését a térség önkormányzataitól. Ennek irányításában segít a mentőszolgálat. Az ügyeletet a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosok, illetve vállalkozó kedvű, sürgősségi gyakorlattal rendelkező doktorok látják el. A betegeket 180 orvos vizsgálja napi váltásban, szükség esetén három autóval tudnak a helyszínre vonulni. A kistérség 12 településén 200 ezer ember ellátásáért felelnek.

Olvasóink írták

 • 1. Neszemetelj! 2009. december 19. 12:13
  „Sajnos hiába..., mert amikor valaki éjjel 2-órakor érkezik oda, akkor az ügyeletes doktornő nem éppen kommunikatív állapotban fogadja a betegeket.
  Sajnos személyes tapasztalatom is alátámasztja. 10 éve nem voltam orvosnál, és sajnos 1 hónappal ezelőtt ez megtörtént. Éjfél után kb.: 1 óra körül 39 fokos lázam lett, és nagyon erős rosszullét fogott el. Voltam olyan bátor és naiv, hogy autóba ültem és elmentem a semmiért!
  A doktornő tudatta velem kómás-álmos állapotban, hogy nem ilyenkor kell az ügyeletre jönni, mert ő semmit nem tud velem csináni. Azt tanácsolta hogy fél2-kor jobb ha inkább alszok, és nem ügyeletere jövök, mert úgysem tud tenni semmit. Menjek el holnap a háziorvosomhoz (szombaton sajnos nincs!), és majd ő megállapítja a betegségem okát!
  Azért volt benne annyi kurázsi, hogy elküldjön az ügyeletes gyógyszertárba, és vetetett velem egy Algopirynt, csak azt elfelejtette mondani hogy VÉNYKÖTELES, és mivel fáradt volt, és megzavartam álmos pillanatában, így elfelejtette felírni is.
  A gyógyszerész viszont volt annyira emberséges, és az ügyeletes dokival ellentétben FRISS, hogy azt mondta minden további nélkül ad recept nélkül, mert valóban elég rosszul nézek ki!

  Azt nem értem, hogy miért mennek ezek az emberek orvosnak, és miért vállalnak ügyeletet? A pénzért vagy azért, hogy tudjon hol aludni...? Mert hogy nem elhivatottságból, az biztos!

  Ui.: egy ismerősöm hasonlóan járt, ugyanezzel a doktornővel, akinek szándékosan nem írom le a nevét, de ha elkéri egy felettese szívesen kiírom!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalom megint kéri a megyétől az idősotthont

A megyei önkormányzat hozzájárul ahhoz, hogy a mórahalmi idősotthont átvegye a város önkormányzata. Tovább olvasom