Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Megnyílt az Szegedi Tudományegyetem jubileumi tanéve

„Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem" – hangzott el a tanévnyitó szenátusi ülésen, amelyet Szabó Gábor rektor Szent-Györgyi Albertre emlékezve nyitott meg.
Szent-Györgyi Albert 70 éve vette át Nobel-díját – erre emlékezve nyílt meg tegnap a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2007– 2008-as tanéve.
A József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében megrendezett ünnepi szenátusi ülésen Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta, az SZTE Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye – ezt a felvételi jelentkezések is igazolták. Szerinte „izgalmas tanév áll mögöttünk", amelynek tudományos-módszertani tapasztalatait fontos összegezni. Főleg, hogy újabb jelentős reform előtt áll a felsőoktatás: jövőre megváltozik a felvételi pontozási rendszer, a maximális elérhető pontszám 144-ről 480-ra emelkedik, az igazságosság jegyében.

Szabó Gábor, az SZTE rektora bejelentette: a szenátus döntése alapján az univerzitás magát a Báthori István alapította kolozsvári egyetem szellemi örökösének tekinti, vagyis történetét egészen 1581-ig vezeti vissza. Kiemelte: az egyetem számára kihívás, hogy egyaránt értékként nézhessen rá „az is, aki leendő Nobel-díja felé innen teszi meg az első lépést, és az is, aki tanulmányai során szakképzettséghez szeretne jutni".

Pótfelvételi

Mintegy ezerszáz hallgató jutott be pótfelvételivel az SZTE-re, így 7600 elsőéves kezdheti tanulmányait szeptembertől a szegedi egyetemen. A nappali tagozatos kapacitást így javarészt sikerült feltölteni, ám levelező tagozaton közel ezerötszázzal kevesebben tanulnak majd, mint az előző tanévben – tájékoztatott Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes. A pótfelvételin legtöbben (378-an) a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra jutottak be, közülük kétszázan felsőfokú szakképzésben kezdik tanulmányaikat.

Botka László, Szeged polgármestere elmondta, szeptember 14-ére hívta össze a szegedi közgyűlést, hogy az átadja az egyetemnek a városi kórház és rendelőintézet működtetését. – Az önkormányzat értékesítendő ingatlanvagyonából közel egymilliárd forint támogatást ad az integrációra, fejlesztésre. Éves bontásban további egymilliárd forinttal segítjük a modern egészségügyi infrastruktúra létrehozását – mondta, hozzátéve: a több tízmilliárdos egységes klinikai tömbre ősszel nyújthatja be a pályázatot a város és az egyetem.

Az ünnepi szenátusülésen kiosztották az SZTE Mecénás-, Sajtó- és Sportért díját is. Négyen a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjat, nyolcan pedig a Sófi József Szegedi Tehetségekért Alapítványa elismerését kapták meg. Utóbbiakat Jancsó Miklós, kétszeres Kossuth-díjas filmrendező adta át, tolmácsolva jókívánságait: „fel a fejjel, mindig előre".

A rektor ezután kezet fogott a kijelölt elsőévesekkel, szimbolikusan köszöntve a 7600 új egyetemi polgárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még két hétig láthatók a múlt századi szexbombák

Szeged - Ha az eredeti tervek szerint a hét végéig tartana nyitva a Móra-múzeum Rejtett szépségek… Tovább olvasom