Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Megnyílt az uniós pénzcsap

Csongrád megyének – számításaink szerint – mintegy 15 milliárd forint jut abból az 500 milliárdból, amelyet most fejlesztésekre szánt a kormány. A kiemelt fejlesztéseknek – köztük van a Homokhátság vízellátása – két éven belül el kell készülniük.
Csaknem 15 milliárd forint jut egész Csongrád megyének a kormány által most kiosztott 500 milliárd forintból lapunk számításai szerint. Nagyjából arányos az elosztás, országos programokra durván 200 milliárd forintot szántak, a régiók pedig osztoznak a megmaradt 300 milliárdon.
A Csongrád megyei 15 milliárdos összegből több mint 6 milliárdra már hat hónapon belül meg lehet kötni a szerződést – két éven belül pedig be is kell fejezni –, a nagyobbik hányadhoz azonban egy újabb, várhatóan novemberben megszülető döntés után lehet majd hozzájutni.

Első nekifutásra zöld utat kapott egy nagy projekt – komplex vízvisszatartási akcióprogram a Nagyszéksós-tó vízrendszerében –, valamint három összekötő út felújítása. Ötmilliárd forintos beruházással a Mórahalomhoz közeli Nagyszéksós-tóba vezetnék a városból érkező tisztított vizet, hogy a tó vízszintje egész évben állandó legyen, víztározóként működjön. A tóval és a további kiegészítő létesítményekkel, csatornákkal teremtenék meg az egyensúlyt a belvizes és az aszályos időszakok között – magyarázta el Sándor Klára, a térség országgyűlési képviselője.

Lázár: vásárhely a Dél-Alföld kulturális és művészeti központja lesz

– Az Új Hódmezővásárhely programom része a belvárosban található kulturális és művészeti intézmények rehabilitációja, felújítása. Ehhez kapcsolódóan, magánerőből egy kétmilliárd forint értékű ingatlan is épül a Hódi Pál utcai jelenlegi üres telekre. Ha mindez megvalósul, akkor Hódmezővásárhely a Dél-Alföld kulturális és művészeti központjává válik. A győztes pályázatunkat ezért tartom óriási sikernek – mondta lapunk érdeklődésére Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlései képviselő. 

A tározó megépítésén kívül további közel 1,3 milliárd forintot is megszavaztak három kis összekötő út egyes szakaszainak felújítására Kübekháza és Klárafalva, Hódmezővásárhely és Földeák, valamint Szentes és Szegvár között.

A „kiemelt" programokkal kapcsolatban Sándor Klára tegnapi sajtótájékoztatóján azt is elmondta: a szegedi Biopolisz-projekt nem ezek közé tartozik, az majd egy másik, a pólusvárosoknak fenntartott csomagból juthat támogatáshoz.

További előkészítésre visszaküldték a feladónak a szegedi Mars téri projektet, az újszegedi fürdőkomplexum tervét és a vásárhelyi kulturális városrehabilitációs programot. A kormány ezeket is támogatni kívánja, de a projektgazdáknak még egy kört kell futniuk.

A Mars téren megépülne a nagycsarnok a jelenlegi őstermelői piac helyén, rendeznék a területet, múzeummá alakítanák a mázsaházat 1,3 milliárdért, az újszegedi fürdőkomplexumra pedig 5 milliárdot szeretne kapni a város.


500 milliárdot osztottak szét

Szerdán döntött a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv akcióterveiről, amelyek alapján az elkövetkező hónapokban összesen 2800 milliárd forint értékű fejlesztés kezdődik el, részben pályázati úton, részben pedig kiemelt projektek révén. A kormány ennek részeként most döntött összesen több mint 500 milliárd forint támogatási értékben 271 kiemelt projekt támogatásáról is. Ezek közül 191 esetén 6 hónapon belül meg lehet kötni a szerződést, 80 esetében pedig a projekt támogatott ugyan, de átdolgozásra van szükség, így újabb döntés novemberben születhet róluk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánossá váltak a felvételi ponthatárok

Csak a legjobbak jutottak be az államilag támogatott helyekre, a Szegedi Tudományegyetem nappali… Tovább olvasom