Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Megoldás a mezőgazdaságnak

Magyarországnak, s ezen belül a dél-alföldi régiónak nagyok a lehetőségei bioenergiával kiváltani a fosszilis energiahordozók (kőszén kőolaj, földgáz) mind jelentősebb hányadát. Ennek környezetkímélő és költségcsökkentő hatása éppúgy van, mint ahogyan a mezőgazdaságból élőknek is megoldást kínál.
Klárafalván nagyüzemi mennyiségben biogázt előállító fermentorüzem is épül Fotó: Karnok Csaba
Mintegy százmilliárd forintot biztosít Magyarország számára az Európai Unió a következő hét évben, megújulóenergia-hasznosítás támogatására. Ezt jórész utófinanszírozás keretében kapjuk majd, pályázatok nyomán létrejött beruházások támogatásaként – mondja Németh Imre, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai irányító testülete monitoring bizottságának elnöke.

A testület tagjával, és a bioenergia-téma más szakembereivel az MTA Szegedi Biológiai Központjában, a Straub-napokon tartott tudományos ülés kapcsán beszéltünk. A dél-alföldi régióban is egyre-másra jönnek létre bioenergia-vállalkozások – hívja föl a figyelmet Kovács Kornél professzor, az SZTE biotechnológiai tanszékvezetője, az SZBK Biofizikai Intézet tudományos tanácsadója, a régió bioenergia-irányú kezdeményezéseinek egyik összefogója. De az egész országnak óriási lehetőségei vannak arra, hogy biomassza-tömegtermelést folytasson, és ebből megújuló energiákat állítson elő – mondja Hajdú József, az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet főigazgató-helyettese.

– A mező- és erdőgazdaság által megtermelhető energiahordozók előállításában Magyarországnak óriási lehetőségei vannak. A mezőgazdasági melléktermékek, s maguk a növények kiválóak hő- és ezzel kombinált villamosenergia-termelésre. Biomotor-hajtóanyagok előállítására szintén. Az országnak évente 2 millió tonna kukorica-, s
Kapocs a kutatás és a fölhasználás közt

Szegeden a Corax-Bioner Zrt. vezette konzorcium keretében készül egy olyan beruházás az Asbóth-pályázaton nyert összegek segítségével, mely összefogja a megújulóenergia-termelés egész területét. Elsődleges célja a kutatói szféra és a gyakorlati fölhasználás közötti összeköttetés biztosítása, az oktatás, ismeretterjesztés biztosítása.  
feleannyi kalászosgabona-fölöslege van. Ezeket energiahordozó-célra mind föl lehetne használni.

Bioetanolból meg lehet termelni évente egymillió tonnát, ebből a hazai szükséglet 150 ezer tonna, a többi exportálható. Az unióban óriási piaca nyílt a hagyományos üzemanyagba keverhető, azok tulajdonságait javító, környezetszennyező sajátosságaikat csökkentő biomotor-hajtóanyagoknak. És ez a piac nem időszakos, nem hektikus, hanem folyamatosan bővül – hívja föl a figyelmet a szakember. A biodízelnek, biogázolajnak is nagy a jelentősége, ebből is meg tudjuk termelni a teljes hazai szükségletet. Mindezek megtermelése, földolgozása, a melléktermékek – melyek például takarmányként is alkalmazhatók – hasznosítása sok embernek munkahelyet, jövedelemszerzési lehetőséget teremt.

A dél-alföldi régióban a legtöbb szó eddig a klárafalvi, növényi biomasszából – elsősorban cukorcirokból – nagyüzemi mennyiségben biogázt előállító fermentorról, s az ugyanott létesülő, kísérleti fermentorüzemekről esett, melyek jelenleg épülnek a Németh Toll Kft. szervezésben – mondja Kovács Kornél professzor. Szintén Németh Toll-érdekeltségű a Mezőhegyesen épülő nagy biogáz-bioetanolkombinát. A másik nagy projekt algyő–szegedi, melynek egyik kiemelt partnere a Démász. A létrehozandó, nagy teljesítményű erőmű növényi biomasszából, és sertéshígtrágya-alapanyagból állít elő végső soron zöldáramot. De Kiskőrös, Békéscsaba, s Bácsalmás központtal is épülnek biomassza hasznosító üzemek – az egész régió készen áll a fosszilis energiahordozók (kőszén kőolaj, földgáz) részleges „lecserélésére".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a babafotózás

A Délmagyarország és a Délvilág legkedvesebb családi eseménye, Az év babája 2006 verseny utolsó… Tovább olvasom