Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Megőrzött személyes vallomások

Németh László levelei után most a korábban már több részletben kiadott naplói is megjelentek egy kötetben a Tiszatáj Könyvek sorozatában.
A kötet borítólapja
Németh László életművében a naplókat igen jelentősnek tartotta, 1944-ben az összes írása közül csak ezeket ásatta el. A hatvanas évek végén az életrajzi kötetbe szánt naplórészletek egy csoportját az előszóval együtt összeállította. A kötet végül csak halála után két évvel, 1977-ben jelent meg, ennek előszavában írta: „Ezek a naplók legviharosabb óráimba engednek bepillantást – aki belső életemről ezeknek alapján akar képet alkotni, mégis durva tévedésbe esik..." A tévedésnek ezt a lehetőségét akarták csökkenteni, amikor helyenként olyan kis naplószerű írásokat is közreadtak a Napló címmel a Tiszatáj Könyvek sorozatában megjelentetett új kötetben, amelyek Németh László életének egy-egy eseményét, gondolatait rögzítik, s tényleges lelkiállapotát jobban tükrözik.
A kötet legkorábbi naplóbejegyzése 1933 áprilisából származik, a legutolsó írás az úgynevezett gyakorlófüzetből való, 1974 áprilisából.

„Szomorú és tanulságos olvasmány ez a könyv. Lapjain egy kiváló elme boncolja életét és korát. Úgy érzi, életének a célját, hogy segítsen a magyarságon, orvossága tudjon lenni nemzetének, elvesztette, keresi kudarca okát: nem volt alkalmas a szerepre? nem tudta jól szeretni az embereket, olyannak elfogadni, amilyenek voltak? vagy túl fellengző, érzékeny volt? Tele van kérdéssel: ő volt a hibás, a nemzet, vagy a korszellem – s én úgy gondolom, mindhárom" – zárja az utószót az író leánya, Németh Ágnes, aki a kötetet összeállította és a szöveget gondozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom