Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Megosztó a kérdés: fiú legyen vagy lány?

Mindegy, csak egészséges legyen – halljuk a legtöbbször, ha a gyermeküket váró szülőket arról kérdezzük, fiút vagy lányt szeretnének. A népi bölcsességeken és „biztos tippeken" túl a nagyobbik kormánypárt javaslata új lehetőséget kínálna azoknak, akiknek mégsem mindegy.
Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a születendő gyermek nemének megválasztásához szükséges jogi lépésekről az MSZP. Eszerint nemcsak a genetikailag öröklődő, nemhez kötődő betegségek esetén, hanem már második gyermekük világrajövetele előtt is dönthetnének annak neméről a párok. Ez szerintük növelhetné a szülési kedvet az országban. Míg a koalíciós partner testületileg egyelőre nem fejtette ki véleményét a beadványról, a Fidesz és az MDF a természet rendjébe való beavatkozásként értékeli azt.

Néhány országban, például az Egyesült Államokban, Hollandiában már engedélyezett az eljárás, s Magyarországon sem először vetődik fel bevezetése: a kormány két éve SMS-ben kérte a lakosság véleményét arról, két azonos nemű gyermek megszületése után legyen-e lehetőségük a szülőknek a harmadik gyermek nemének megválasztására. A szondázást semmilyen konkrét lépés nem követte.

A lehetséges eljárások

Egyelőre csak a konkrét intézkedési terv kidolgozását előirányzó határozati javaslat készült el, így több eljárás is elképzelhető. Az egyik esetben súlyuk alapján elkülönítik az X és Y kromoszómákat hordozó hímivarsejteket, s ez alapján döntik el, melyikkel termékenyítsék meg a petesejtet. Egy másik lehetőség a preimplantációs (beágyazódás előtti) genetikai diagnosztika, amikor a csak bizonyos tulajdonságokkal rendelkező petesejteket ültetik be az anyaméhbe.

Dr. Resch Béla, a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika professzora elmondta, hazánkban a születendő gyermek nemének megválasztására eddig csak a nemhez kötődő örökletes betegségek, például a vérzékenység elkerülése érdekében volt lehetőség, s ez esetben dönthettek a szülők a terhesség művi megszakításáról. A szakember úgy véli, talán javulnának a népesedési mutatók, ha a javaslatot elfogadnák. Tapasztalatai szerint azonban nem jellemző, hogy egy pár azért ne vállalna további gyermeket, mert mondjuk lány – és két lányuk már van. Arra figyelmeztet: az eljárások során mindig mérlegelni kell a rizikót és a várható hasznot.

Szabad-e a természet rendjébe ilyen formában beavatkozni? Dr. Horváth Emese, az Orvosi Genetikai Intézet egyetemi adjunktusa aggályait fejezi ki: tartana a nemek természetes egyensúlyának megbomlásától. A második gyermek nemének megválasztását „kicsit korainak" tartja, de a harmadik utódtól már talán engedélyezné.

Az ötvenéves csongrádi László Mihályné hat gyermeket nevel férjével: öt fiút és egy lányt. Úgy véli, ha csak fiuk született volna, s még vállalnának újabb babát, talán megfontolná, vállalkozzon-e az eljárásra. – Alapvetően nem túl szimpatikus az ötlet, de még mindig jobb, mint ha csak egykék lennének. Hátha mégis több csecsemő születne így. Mindenesetre az igazi problémát inkább a megélhetés jelenti – mondja.

Medgyesi Konstantin két kisfiú boldog édesapjaként úgy meséli, amikor feleségével összeházasodtak, nem gondoltak azzal, fiuk vagy lányuk szülessen-e. – A természetre bízzuk. Ha úgy adódik, hogy újra babát várunk, persze, boldog lennék, ha kislány lenne, de sem én, sem a feleségem nem szólna bele a természet rendjébe.

Gelegonya Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 milliót kér számon egy homokbánya tulajdonosa a múzeumon

Kétszázmillió forintot, elmaradt hasznát kéri számon a Móra Ferenc Múzeumon egy homokbánya… Tovább olvasom