Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Megpróbáltak kidönteni egy fát a Stefánián

Szeged - 15 méteres japán akácot próbáltak meg kidönteni szakemberek péntek délután a Stefánián. Azt vizsgálták, mekkora szél fordítaná ki a fát a helyéről.
– Azt vizsgáljuk ennél a 15 méteres japán akácnál, hogy mekkora szélben fordulna ki gyökerestől – mondta Szabó József erdőmérnök pénteken a Vár közelében. A szegedi férfi és csapata egy csörlővel feszítette meg a taplógombától is szenvedő fát, azt feltételezték, hogy a partfalmunkálatok megsértették a japánakác gyökérzetét.

A szerző felvételei
A szerző felvételei

– Fakopp 3D-vel is elemeztük a fát, eszerint alig korhadt. A húzásos fa vizsálat arra is megadja a választ, veszélyes-e környezetére a japánakác – mondta Szabó József. Hozzátette, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nek is végeztek már 3 dimenziós favizsgálatot.


Az erdőmérnök megjegyezte, a kivágások ellen mindenki tiltakozik, azzal viszont kevesen számolnak, hogy milyen károkat okozhat egy korhadó, sérült gyökerű fa. Szabó Józsefék a japánakácot több mint 2 tonna húzóerővel megfeszítették, majd kiszámolták: a fa ép, kibírja még az orkán erejű szelet is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hobo súlyos és vad

Születésnapi koncerttel ünnepelte 70. születésnapját a Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző,… Tovább olvasom