Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Megrajzolt fájdalom

Szeged - Kegyetlenül magukba záródó alakok, vonalhálóval leplezett, meztelen testek, a képek dermedt ellenállása a nézővel szemben: ezek a gondolatok jellemzik nagy, komoly műveit.

Alakjai Pilinszky János versét idézik: „Magam vagyok az örökös magányban. / Akár a víz. Akár az anyaföld." De ott vannak az egészen más indíttatású mesekönyv-illusztrációk is: bájos, humoros, sokszor gyermekeitől elcsent figurák, amelyek aztán számtalan kiadást megérve több generáció vizuális kultúráját határozták meg. Kovács Péter Munkácsy- és Kossuth-díjas alkotó festményeiből, grafikáiból, illusztrációiból látható nagyszabású életmű-kiállítás a Reök-palotában.

A kurátor, Nátyi Róbert, a REÖK művészeti tanácsadója közel egy évig készült a tárlatra. A külföldön és magántulajdonban lévő képek összegyűjtése, majd a hatalmas méretű vásznak szállítása, installálása nem volt egyszerű feladat.

Kovács Péter kollégájával, Aranyi Sándor festőművésszel a REÖK-ben. Fotó: DM
Kovács Péter kollégájával, Aranyi Sándor festőművésszel a REÖK-ben. Fotó: DM


– Vannak olyan képeim a kiállításon, amelyek elszármaztak tőlem, és már 30 éve nem láttam őket, s vannak olyanok, amelyek még sehol nem voltak kiállítva – mondja Kovács Péter. Egy életmű összegyűjtése olyan lehetőség az alkotó ember számára, amit mások csak naplójuk, régi leveleik visszaolvasásakor élhetnek át. – Amikor az ember időskorba ér, fontossá válhat egy ilyenfajta visszatekintés. Ez a kiállítás próbára tette a múltamról hordozott emlékeimet. Kiderült, hogy egyik-másik hamis, sántít, vagy legalábbis korrekcióra szorul. Most szembesültem azzal a furcsa kettősséggel is, ami bennem találkozik. A „komoly" képeim mellett ugyanis mindig készítettem könyvillusztrációkat, amelyekbe belevittem a játékosságot: gyakran nevettem, miközben a gyerekkönyveket rajzoltam.

Az A part alatt jól ismert szereplői és az elgondolkodtató, pazar grafikák, festmények, május 4-éig tekinthetők meg a Reök-palotában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eső elmosta a szegedi majálist

A Délmagyarország csapata sem lesz már kint a hétvégén és a szervező Városkép Kft. is törölte a mai programokat. Tovább olvasom