Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Megrendítő látványt ígér a Valahol Európában rendezője

Szeged - Égő kerítések, berobbant ablakok, szétzúzott téglafal lesz a díszlete a világháborúban játszódó Valahol Európában musicalnek augusztusban a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A rendező és a tervezők egy igazán megható látvánnyal készülnek.

Romos, háborús környezet fogadja majd a Valahol Európában musical augusztusi előadásaira érkező nézőket Béres Attila rendező és Horesnyi Balázs díszlettervező elképzelései szerint. Az alkotók már most – jóval az első próbák megkezdése előtt – lázasan dolgoznak a látványterveken. Béres Attila a Dömötör-tornyot a falusiak templomaként „szerepeltetné" a darabban, és az állami intézetnek kialakított kastély is megelevenedik a több oldalas, forgó díszletben.

Hogy minél megrendítőbb legyen a látvány, a pusztítást ábrázoló és az árvagyerekek hősiességét bemutató jelenetekben fényfestést, kaszkadőröket, égő kerítéseket, több tucat gumiabroncsot és vaságyat, berobbant ablakokat álmodtak a Dóm téri színpadra.

A második világháborúban játszódó történet a rendező szerint igazán szívfacsaró lesz az ő elképzelésükben is. Úgy fogalmazott: ömleni fog a könny a nézőtéren, ha megvalósítják azt az elképzelést, amit a tervezőkkel kitaláltak. Velich Rita jelmezei korhű öltözetek lesznek: a javítóintézetből megszökött gyerekek, a kápó, a halálsoron menetelő zsidók, a lecsúszott tanító mind az 1944-es eseményeket visszaidéző ruhákba bújnak.

Szőcs Artur is szerepel a Valahol Európában előadásában a téren. Fotó: DM/DV
Szőcs Artur is szerepel a Valahol Európában előadásában a téren.
Fotó: DM/DV

Az ország legkiválóbb színházaiból érkeznek a színészek a nyári előadásra. Az Örkény Színház igazgatója, népszerű színművészünk, Mácsai Pál mellett a Nemzeti Színház direktora, a sikeres rendező és színművész, Alföldi Róbert, a Nemzetiből két színész: a Dóm téren tavaly már nagy sikert arató Tompos Kátya és Szarvas József, akit sokan az Üvegtigris-filmekből ismerhetnek. A Vígszínházból Szőcs Artur, a Katona József Színházból pedig Keresztes Tamás érkezik, valamint Pindroch Csaba is színpadra lép a számos gyerekszereplő mellett.

A Valahol Európában musicalre szóló jegyeket már árusítják a REÖK-ben található Fesztivál Jegyirodában – itt üdülési csekkért is – és az ismert jegyértékesítő pontokon.

Színház a kábítószerfüggésről

Scherer Péter és Kovács Krisztián előadásában láthatjuk A gyáva című színházi előadást a REÖK-ben április 28-án, csütörtökön 19 órától. A darab apa és fiú kapcsolatán keresztül mutatja be a kábítószer-függőség és a leszokás keserves következményeit. Jegyek elővételben már kaphatók 1200 forintért.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrokeringési zavarokat vizsgálnak

Mi történik az élő szövettel, ha átmenetileg nem kap elég oxigént? Erre a kérdésre is keresi a választ Boros Mihály professzor. Tovább olvasom