Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Megroppant egy monolitikus rendszer

Mi az 1956-os forradalom jelentősége? Hogyan jellemezhetjük a fél évszázada történteket? Mi 1956 helye a nemzetközi és a hazai történelemben? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat előadásán Ormos Mária, az ötvenes évek közepén a szegedi egyetem történész oktatója, ma a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Történeti Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emerita.
– Általános értelemben az jelöli ki a magyar forradalom helyét, hogy rajta kívül soha sehol nem zajlott le totális diktatúra kereteiben hozzá hasonló megmozdulás – rögzíti kiindulópontját Ormos Mária történész, akadémikus. Szerinte 1956 alapvető jellemzője, hogy a kezdeményezésbe 2-3 nap alatt bekapcsolódott a társadalom minden rétege, minden településformája és minden generációja. A spontán módon, mégis egyazon mértékek mentén létrejött új szervezetek néhány nap alatt lebontották a mini totális állam egész szerkezetét. Egyúttal elkezdték az új államigazgatási formák kialakítását.

– A magyar forradalom megdöntötte a tételt, amely szerint totális diktatúrát nem lehet belülről megdönteni – hangsúlyozza a történész. – E tény jelentőségét a nagyvilágban nem fogták fel (még az 1980-as években sem).

– Hazai következményei miatt külföldön máig bírálják 1956-ot – emlékeztet Ormos Mária. Egyesek szerint túlszaladt a realitás határain, mások állítják: nem volt megfelelő politikai vezetése, Nagy Imre habozott, elvesztette az irányítást. Bizonyíték minderre, hogy W. Gomulkának a mérsékeltebb és ezért Moszkva számára elfogadható programjával sikerült stabilizálnia a lengyel helyzetet. Ellenérvként elmondható viszont, hogy a történelemben ritkák az abszolút cezúrák. A forradalmat követő megtorlás nem volt ilyen, és a magyarországi helyzet 1963-tól kezdve jobban alakult, mint a lengyel. Ez nem valaki érdeme, hanem 1956-é.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden, az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél 8-tól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek a költözések

Az ügyészséghez került már hónapokkal ezelőtt két patinás szegedi műemlék épület – azóta is… Tovább olvasom